Underholdning

Anmeldelse: Begejstringen over Dolly Parton var til at overskue

Tirsdag aften gav country-dronningen Dolly Parton en hyggelig og morsom koncert i Forum, hvor snakken mellem numrene dog næsten blev for meget.

Det bliver ikke meget større, når man snakker country end legenden Dolly Parton, der har været aktiv inden for musik siden 1959 – altså syv årtier. Og de mange tusinder af fremmødte mennesker i Forum blev da også forkælet med 24 sange, der fordelte sig godt på de mange år.

Det skal dog hurtigt være sagt, at det kunne man ikke mærke på de mange fremmødte, der i den grad var ramt af tirsdagssyge. Så meget at Dolly Parton selv bemærkede, hvor stille det siddende publikum i Forum var.

Men så er det heldigvis godt, at Dolly Parton selv har snakketøjet i orden. Og jeg skal love for, det blev brugt godt og grundigt. Naturligvis til at synge en del sange, men først og fremmest til at fortælle historier – hovedsageligt meget personlige af slagsen fra Dolly Partons barn- og ungdom.

Og fortælle historier det gjorde Dolly Parton efter stort set hvert nummer.

Humoristisk og enormt selvironisk

Normalt vil jeg egentlig helst høre musik, når jeg nu engang er til koncert. Og for meget snakkeri burde forbydes. Men lige når det kommer til Dolly Parton tirsdag aften i Forum, så gjorde det faktisk ikke det helt store.

Jo, det blev lidt for voldsomt engang imellem. Men Dolly Partons historier var både personlige og følsomme, men først og fremmest meget ærlige og dybt morsomme – med et solidt stænk af selvironi.

Jeg kunne fylde store dele af denne anmeldelse med sjove citater fra Dolly Parton tirsdag aften. Men det ville tage alt for meget plads fra det, det virkelig bør handle om, så jeg har i stedet skrevet nogle af de bedste i fakta-boksen her i artiklen.

Adskillige af de store hits

Ser vi bort fra al den snakkeri, så var der som bekendt også en koncert. Og det var for så vidt en ganske glimrende en af slagsen. Vi blev i hvert fald forkælet med adskillige store hits som ’Jolene’, ’9 to 5’ og ’I Will Always Love You’.

Og så fik vi også fine prøver på Dolly Partons fine og, virker det umiddelbart til uden at være det, meget skrøbelige sopran-vokal, der efterhånden er så velkendt. Her kan nævnes den smukke ’My Mountains, My Home’ og den stille ’Little Sparow’.

Her viste Dolly Parton sig fra sin bedste sangside – og man fik sig en smuk oplevelse, som beviser, at alder ikke betyder det store for sangerindens stemme.

Aftenens højdepunkt

Den er naturligvis også væsentlig svære at skifte ud, end alle de andre dele af en krop. Hvilket Dolly Parton, som de fleste nok ved, har benyttet sig rigeligt af. Noget hun heller ikke var bange for at ironisere omkring.

Aftenens højdepunkt var, ud over ’Little Sparrow’, uden tvivl de to sidste numre, som jeg allerede har nævnt, ’9 to 5’ og ’I Will Always Love You’. Her stod publikum op (foranlediget af Dolly Parton) og klappede taktfast, mens der blev sunget med.

Generelt var der lidt for meget snakken, til det blev rigtig godt. Men det er uden tvivl også en del af charmen ved countrylegenden, som det er svært ikke at synes godt om.

Dolly Parton, tirsdag 8. juli 2014, Forum, fire ud af seks stjerner.

Udvalgte Dolly Parton-citater fra Forum

  • Dolly Parton leverede adskillige sjove og selvironiske historier under tirsdag aftens koncert i Forum på Frederiksberg i midten af København. tv2.dk har udvalgt nogle af de sjoveste.
  • 'Tusinde tak fordi I har købt billet til koncerten. Jeg mener det virkelig. For jeg har virkelig brug for pengene. Det koster jo en formue at se så billig ud, som jeg gør' – Dolly Parton i koncertens begyndelse.
  • 'Jeg er vokset op på landet. Vi var 12 børn - seks drenge og seks piger - og mine forældre, som ikke var nogen smarte bymennesker. De blev bare gift unge. Og så var de nogle liderlige bonderøve' - Dolly Parton om sin opvækst i Smokey Mountains i Tennessee. 
  • ’Det var en sang om bjerge. Her er mine bjerge’ – Dolly Parton, der tog sig selv på brysterne efter nummeret ’My Mountains, My Home’.
  • ’En gang imellem kommer jeg til at rive et hår ud med min mikrofon. Og så er der folk, der spørger, om det ikke gør ondt. Nej, det gør det ikke. Men det gør det måske på en pige i Korea’ – Dolly Parton om sit kunstige hår, som hun ynder at bruge.