Royal ekspert: Joachim flytter for at redde familien

Prins Joachim forlader en synkende skude - både økonomisk og privat ved at flytte fra Schackenborg, mener journalist og forfatter Trine Villemann, som dog sagtens forstår familiens flytning.

Prins Joachim og prinsesse Marie hiver teltpælene op af den sønderjyske muld og stikker dem i den københavnske stenbro. 

Parret flytter fra Schackenborg Slot til København. Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse tirsdag.

Læs også: Prins Joachim og prinsesse Marie flytter til København

Begrundelsen lyder blandt andet, at det er af 'familiehensyn', og den er journalist og debattør Trine Villemann helt med på. Hun har skrevet flere bøger om det danske kongehus.

- Jeg tror, Joachim og Marie stille og roligt har fundet ud af, at det ikke holder for dem at bo i Møgeltønder, hverken som par eller som familie. De har jo også altid opholdt sig mere i København end i Sønderjylland, og lille prins Henrik går jo også i børnehave i København, siger Trine Villemann.

- Det overrasker mig ikke, at de vælger at flytte. Det er ikke nemt for udenlandske kvinder at komme til Danmark og så bo så langt ude på bøhlandet. Møgeltønder er ved gud et dejligt sted, men der er ingen kulturelle tilbud. Marie kommer jo fra byer som Geneve og New York, hvor der er masser af den slags. 

Læs også: Prinsesse Marie: Derfor faldt jeg for Joachim

- Og det er jo ingen hemmelighed, at et af hovedproblemerne i Joachims ægteskab med Alexandra var, at hun mistrivedes i Møgeltønder. Og den fejl vil Joachim ikke begå igen. Jeg kan godt forstå, at både Marie og Joachim hiver i nødbremsen og flytter. 

Læs også: Royal ekspert: Derfor sladrer Alexandra ikke om livet i kongehuset

- Prins Joachim flygter fra en synkende skude - både privat men så sandelig også økonomisk. Økonomien har jo altid været håbløs på Schackenborg, og det kan man jo godt forstå. For Joachim har jo aldrig interesseret sig for landbrug. Han har jo kun kørt på traktor ude på pløjemarken, når DR har skulle have optagelser af landmandsprinsen til programmer, siger Villemann.

Og netop den manglende interesse har været problemet helt fra begyndelsen, da yngsteprinsen i 1993 overtog det sønderjyske slot.

- Prins Joachim er aldrig blevet spurgt, om han ville have Schackenborg. Han fik det bare, og han er jo så über-kongelig, at han altid gør, hvad der bliver sagt. Men nu gør han, hvad han og hans egen familie gerne vil. Og mit gæt er, at det ikke falder i specielt god jord hos hans mor, dronning Margrethe.

Læs også: Prins Joachim købt ud af fransk gård

Det passer nemlig ikke helt med kongehusets overordnede værdier om, at kongefamilien skal være et samlingspunkt for danskerne, når de allesammen bor i hovedstaden.

- Kongefamilien har traditionelt stærke bånd til Sønderjylland. Dronning Ingrid var jo meget nært forbundet til Gråsten Slot og Sønderjylland i det hele taget. Og jeg ville da som sønderjyde være ked af, at familien flytter derfra, og det er jeg også overbevist om, at mange af dem er, siger Trine Villemann.

Læs også: Ærgerlig borgmester om royal flytning: Forstår deres beslutning

Hun får støtte af Lars Hovbakke Sørensen, som er kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet.

- Det er en markant royal begivenhed, for nu har man ikke længere nogen fra den royale familie til at bo i Jylland. Man ser en klar forskydning i retning af, at hovedstaden kommer til at fylde mere og mere i kongehuset.

Lektoren mener dog, at problemet kan afhjælpes, og han er overbevist om, at der allerede er fokus på det.

- Jeg tror, at hoffet og kongehuset vil være meget opmærksomme på at opholde sig endnu mere i Jylland fremover. Jeg tror for eksempel, at vi vil se Margrethe holde endnu flere fødselsdage på Marselisborg, som hun gjorde sidste gang, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også: Prins Nikolai skal på kostskole

Schackenborg Slot

  • Schackenborg Slot hed tidligere hed Møgeltønderhus
  • Det ligger i Møgeltønder nær Tønder i Sønderjylland
  • De oprindelige bygninger kan dateres tilbage til 1200-tallet, og de ejedes dengang af biskoppen i Ribe
  • Efter reformationen i 1536 overgik de til kongen, og i 1661 blev slottet overdraget til Hans Schack, hvorefter det kom til at hedde Schackenborg Slot. De nuværende bygninger er opført midt i 1600-tallet
  • I 1978, efter 11 generationer i Schack-slægtens eje, blev slottet overtaget af kongefamilien
  • I 1993 blev slottet overtaget af H.K.H. prins Joachim. Sidenhen er H.K.H. prinsesse Marie flyttet ind
  • Da parret blev gift i 2008 foregik vielsen i Møgeltønder Kirke. Den efterfølgende private bryllupsmiddag blev afholdt på Schackenborg Slot
  • 1. juli 2014 meddelte Hoffet, at Schackenborg Slot vil overgå til fondsdrift. Fonden "Schackenborg Fonden" er stiftet af H. K. H. prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond med D.K. H. prins Joachim og prinsesse Marie som protektorer
  • Schackenborg Gods er på 969 hektar