Se TV 2-værternes studenter-snit

Selvom flere af TV 2-værterne indrømmer, at de ikke var seriøse nok i deres gymnasietid, fik de alligevel hevet et ganske fint gennemsnit i hus til deres studentereksamen. 

Der var engang, hvor man kunne få karakterer som 8, 9 og 11. Og vi skal faktisk slet ikke så langt tilbage i tiden.

Vi skal blot tilbage til dengang, hvor en lang række af TV 2’s værter fik studenterhuen på og kunne fejre deres flotte karakterer.

Vi har fået en række af de velkendte ansigter fra tv-skærmen til at fortælle om deres studenter-snit:

Karakterpenge tæt på at ruinere far

Nyhedsvært Poul Erik Skammelsen blev student tilbage i 1982. Han var den første student i familien, og alene det gjorde hans mor og far stolte. Men stoltheden blev ikke mindre, da unge Skammelsen kom ud med et eksamensgennemsnit på 11,9 og et samlet snit blev på 11,5.

- Min far havde sagt til naboens søn, som var ældre end mig, at han skulle sørge for at hans mor gav ham karakterpenge, så det måtte han jo også give til mig. Det var tæt på at ruinere ham, smiler værten fra '22 Nyhederne med Poul Erik Skammelsen'.

Lærer provokerede til 13-tal

Allerede før gymnasiet vidste Poul Erik, at han ville være journalist, og derfor valgte han den samfundssproglige linje. Det viste sig at være det helt rigtige valg. 

Han fik 13 i både skriftlig og mundtlig samfundsfag. Men også i de ikke-sproglige fag klarede han det godt.

- Jeg kan huske, at jeg fik 10 i årskarakter, og da sagde min lærer, at han ikke var sikker på, om jeg kunne holde det niveau, hvis jeg kom til eksamen i faget. Det provokerede mig så meget, at jeg knoklede virkelig hårdt og fik en kammerat, der var matematiker til at hjælpe mig forud for eksamen. Og så fik jeg 13.

Det eneste fag Poul Erik Skammelsen ikke fik tocifret i, var tysk. Her fik han et 9-tal. 

- Det ironiske er så, at et af de første steder, jeg blev sendt ud for TV 2 var netop til Berlin i forbindelse med Murens fald, så helt skidt var mit tyske ikke, smågriner han.

Fakede sig klogere og mere vidende

Der er en rigtig god forklaring på, at TV 2 Nyhedernes Cecilie Beck i dag laver tv og ikke er skrivende journalist.

- Jeg er typen, der er god til at fake mig både klogere, mere belæst og mere vidende, end jeg nødvendigvis er. Det er desværre ikke ligeså nemt på skrift, som det er med mundtlig argumentation, siger nyhedsværten til tv2.dk.

Hun forklarer derfor, at det i høj grad var de mundlige eksamener, der trak hende op det flotte gennemsnit ved studentereksamen, som lød på 10,2.

Tog sproglig linje pga. pigerne

Peter Ingemann, som blandt andet har været vært på ’Nybyggerne’ og ’Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed’ på TV 2, reddede sig et snit på 8,2 ved sin studentereksamen.

Reddede er netop det rette ord, for den unge Ingemann var så kæk at vælge sproglig linje på gymnasiet til trods for, at sprog langt fra var hans styrke i folkeskolen.

Han havde dog hørt, at sproglig var sjovere plus, at der var flere piger. Sidstnævnte fik han dog ikke mulighed for at udnytte, eftersom han fandt sin kæreste allerede i første måned.

- Jeg kan godt fortryde i dag, at jeg ikke tog gymnasietiden mere seriøst. Jeg var en af de mere dovne, som pjattede sig lidt igennem. Vi havde blandt andet vores ugentlige ’ginsday’, hvor vi hver onsdag drak gin, husker Peter Ingemann.

Dumpede afsluttende eksamen

Det kunne da også ses på karaktererne, at der blev fjollet undervejs.

- Jeg fik 6 i årskarakter i tysk, engelsk, latin og spansk. Og for at det ikke skal være løgn, fik jeg 5 til min spansk eksamen, og det var min afsluttende eksamen, hvor min familie og min kæreste stod klar til at fejre mig, husker Peter Ingemann.

- Jeg kunne ikke bare køre sproget hjem på rutinen og charmen, for der var noget med noget grammatik, som skulle sidde der. Men i de andre fag var jeg bedre med. Jeg husker, at jeg fik 11 i geografi, 10 i historie, samfundsfag og dansk, og så fik jeg 11 i skriftlig dansk, fortæller værten.

'Den vildeste duks'

En anden, der også hyggede sig lidt for meget gennem gymnasietiden, var Stéphanie Surruge. Det gik op for ’Kulturen på NEWS’-værten, at hun risikerede et småpinligt gennemsnit, så derfor strammede hun op i 3. g. og blev, hvad hun selv beskriver som ’den vildeste duks’.

- Jeg knoklede løs, og hele foråret læste jeg til eksamen i døgndrift. Jeg VILLE have topkarakterer i alt, så jeg kunne få rettet lidt op på mit gennemsnit. Og det lykkedes også, siger Stéphanie Surrugue, som endte med et snit på 9 fra Greve Gymnasium i 1995.

Det var blandt andet takket være topkarakter i fransk, men det var tæt på at gå galt, husker hun.

- Alle regnede med, at jeg nærmest automatisk ville få 13 i mundtligt fransk, da jeg er halvt fransk. Men inde i forberedelsen blev jeg så nervøs, at jeg nærmest ikke kunne trække vejret. Jeg talte sort på både dansk og fransk, og min lærer og censor måtte begynde eksaminationen forfra. Og så fik jeg da også dét 13-tal. Faktisk sagde min lærer, at jeg burde have fået 14, og dét var min franske far meget stolt af, siger kultur-værten. 

Matematiker, bedst til sprog

Vi skal også en del år tilbage i tiden for at finde Morten Ankerdals gennemsnit, som lød på 9,1. Han tog fire år om at tage sin studentereksamen. Det var nu ikke, fordi sportsværten var doven, tværtimod.

Ankerdal gik nemlig på en speciel Team Danmark-linje for dem, der dyrkede meget sport. Han håbede at kunne blive en dygtig badmintonspiller. Det gik ikke helt som planlagt, og hans badmintondrømme endte med at blive udlevet som kommentator ved VM og OL.

Der var dog lige et par svinkeærinder på vejen mod kommentator- og journalistjobbet på TV 2. Morten Ankerdal brugte sit fine snit til at komme ind på jurastudiet, som dog aldrig blev gennemført.

Mens Peter Ingemann valgte forkert med sin sproglige linje, valgte Morten Ankerdal forkert med matematisk. Han var nemlig klart bedst i de sproglige fag, og hentede sig da også både et 10-tal til tyskeksamen og 11 i oldtidskundskab. Til gengæld blev det til en 7’er i fysik.

'Ikke noget at prale af'

’Station 2’-værten Niels Brinchs studentereksamen er af noget ældre dato. Den er fra 1975, og ifølge Brinch er den ’ikke noget at prale af’. Det blev til et gennemsnit på 7,1.

- Det var især tysk og latin, der trak ned. Men det mest ærgerlige er nok, at jeg var et mulehår fra at få et 13-tal i mit yndlingsfag - engelsk, fortæller værten.

Det var Shakespeare, der var med til at vække interessen hos den unge Niels Brinch. Han slugte alt med den legendariske forfatter og især ’Macbeth’ var med til at få hans årskarakter til at eksplodere i 3. g. Til eksamen var det også tæt på at give fuld valuta.  

- Da jeg kom ind til det grønne bord ved eksamen, var jeg den sidste, og der lå to sedler tilbage med de sidste to spørgsmål. Jeg trak … det forkerte. Et digt, jeg ikke forstod specielt meget af, fortæller Niels Brinch.

- Da min lærer efterfølgende kom ud sagde han: ”11 – tillykke”, men så fortalte han, at det andet spørgsmål havde været ’Macbeth’, og at han havde været lige ved at snyde og give mig spørgsmålet. ”Så tror jeg du havde fået 13”, smilede han, fortæller ’Station 2’-værten. 

Snit på over 9

Vært på TV 2 NEWS og 'Presselogen' Line Ernlund fik et imponerende gennemsnit med fra sin studentereksamen. Det blev til 9,8.

TV 2 Sportens Nadia Filt var også over de 9. Hun blev matematisk student i 2006 med et snit på 9,5.  

Se TV 2-værternes gennemsnit:

Nadia Filt: 9,5

(svarer til 9,8 på ny skala)

Line Ernlund: 9.8

(svarer til 10,4 på ny skala)

Niels Brinch: 7,1

(svarer til 3,8 på ny skala)

Morten Ankerdal: 9,1

(svarer til 8,8 på ny skala)

  • Stéphanie Surruge: 9,0 (billede)
  • (svarer til 8,5 på ny skala)
  • Peter Ingemann: 8,2 (billede)
  • (svarer til 6,4 på ny skala)

Cecilie Beck: 10,2

(svarer til 11,2 på ny skala)

Poul Erik Skammelsen: 11,5

(svarer til 12,5 på ny skala)

Årets studieoptag

Følg med i årets studieoptag på tv2.dk.

Fra onsdag kl. 00.01 kan du på tv2.dk se adgangskravene til alle de videregående uddannelser. Her kan du se, om dit karaktergennemsnit er højt nok til en direkte plads på din drømmeuddannelse.

Du kan også se, hvor der bliver krævet de højeste karaktergennemsnit og hvilke uddannelser, der stadig har ledige pladser.

Er din karakter givet på den gamle 13-skala? Så kan du se på Undervisningsministeriets hjemmeside, hvordan du omregner den til den nye syvtalsskala.

Faktaboks om karakterskalaer:

I perioden 1805 til 1963 benyttede man den såkaldte Ørsteds skala til karaktergivning. Her fik man bogstaver som karakterer:

Ug"udmærket godt"

Mg"meget godt"

G: "godt"

Tg: "temmelig godt" (dumpet)

Mdl: "mådeligt" (dumpet)

Slet (dumpet)

I løbet af den lange periode blev der tilføjet plusser og minusser til skalaen, så man eksempelvis kunne få både et G+, et G og et G-.

Fra 1963 og frem til 2006/07 blev karaktererne tal, som vi kender det i dag. Her var 13-skalaen i brug:

13: For den usædvanlig selvstændige og udmærkede præstation

11: For den udmærkede og selvstændige præstation

10: For den udmærkede, men noget rutineprægede præstation

9: For den gode præstation, der ligger lidt over middel

8: For den middelgode præstation

7: For den ret jævne præstation, der ligger lidt under middel

6: For den noget usikre, men nogenlunde tilfredsstillende præstation

5: For den usikre og ikke tilfredsstillende præstation (dumpet)

03: For den meget usikre, meget mangelfulde og utilfredsstillende præstation (dumpet)

00: For den helt uantagelige præstation (dumpet)

I 2006 blev karakterskalaen revideret for de gymnasiale uddannelser, mens den først blev det året efter for universiteter og folkeskoler. Her blev den såkaldte 7-trins-skala indført.

Det skete for bedre at gøre danske karakterer mere sammenlignelige med internationale skalaer.

12: gives for den fremragende præstation

10: gives for den fortrinlige præstation

7: gives for den gode præstation

4: gives for den jævne præstation

02: gives for den tilstrækkelige præstation

00: gives for den utilstrækkelige præstation (dumpet)

-3: gives for den helt uacceptable præstation (dumpet)