Se TV 2-værternes studenter-snit

Selvom flere af TV 2-v√¶rterne indr√łmmer, at de ikke var seri√łse nok i deres gymnasietid, fik de alligevel hevet et ganske fint gennemsnit i hus til deres studentereksamen. 

Der var engang, hvor man kunne få karakterer som 8, 9 og 11. Og vi skal faktisk slet ikke så langt tilbage i tiden.

Vi skal blot tilbage til dengang, hvor en lang række af TV 2’s værter fik studenterhuen på og kunne fejre deres flotte karakterer.

Vi har fået en række af de velkendte ansigter fra tv-skærmen til at fortælle om deres studenter-snit:

Karakterpenge tæt på at ruinere far

Nyhedsv√¶rt Poul Erik Skammelsen blev student tilbage i 1982. Han var den f√łrste student i familien, og alene det gjorde hans mor og far stolte. Men stoltheden blev ikke mindre, da unge Skammelsen kom ud med et eksamensgennemsnit p√• 11,9 og et samlet snit blev p√• 11,5.

- Min far havde sagt til naboens s√łn, som var √¶ldre end mig, at han skulle s√łrge for at hans mor gav ham karakterpenge, s√• det m√•tte han jo ogs√• give til mig. Det var t√¶t p√• at ruinere ham, smiler v√¶rten fra '22 Nyhederne med Poul Erik Skammelsen'.

Lærer provokerede til 13-tal

Allerede f√łr gymnasiet vidste Poul Erik, at han ville v√¶re journalist, og derfor valgte han den samfundssproglige linje. Det viste sig at v√¶re det helt rigtige valg. 

Han fik 13 i både skriftlig og mundtlig samfundsfag. Men også i de ikke-sproglige fag klarede han det godt.

- Jeg kan huske, at jeg fik 10 i årskarakter, og da sagde min lærer, at han ikke var sikker på, om jeg kunne holde det niveau, hvis jeg kom til eksamen i faget. Det provokerede mig så meget, at jeg knoklede virkelig hårdt og fik en kammerat, der var matematiker til at hjælpe mig forud for eksamen. Og så fik jeg 13.

Det eneste fag Poul Erik Skammelsen ikke fik tocifret i, var tysk. Her fik han et 9-tal. 

- Det ironiske er s√•, at et af de f√łrste steder, jeg blev sendt ud for TV 2 var netop til Berlin i forbindelse med Murens fald, s√• helt skidt var mit tyske ikke, sm√•griner han.

Fakede sig klogere og mere vidende

Der er en rigtig god forklaring på, at TV 2 Nyhedernes Cecilie Beck i dag laver tv og ikke er skrivende journalist.

- Jeg er typen, der er god til at fake mig b√•de klogere, mere bel√¶st og mere vidende, end jeg n√łdvendigvis er. Det er desv√¶rre ikke liges√• nemt p√• skrift, som det er med mundtlig argumentation, siger nyhedsv√¶rten til tv2.dk.

Hun forklarer derfor, at det i h√łj grad var de mundlige eksamener, der trak hende op det flotte gennemsnit ved studentereksamen, som l√łd p√• 10,2.

Tog sproglig linje pga. pigerne

Peter Ingemann, som blandt andet har været vært på ’Nybyggerne’ og ’Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed’ på TV 2, reddede sig et snit på 8,2 ved sin studentereksamen.

Reddede er netop det rette ord, for den unge Ingemann var så kæk at vælge sproglig linje på gymnasiet til trods for, at sprog langt fra var hans styrke i folkeskolen.

Han havde dog h√łrt, at sproglig var sjovere plus, at der var flere piger. Sidstn√¶vnte fik han dog ikke mulighed for at udnytte, eftersom han fandt sin k√¶reste allerede i f√łrste m√•ned.

- Jeg kan godt fortryde i dag, at jeg ikke tog gymnasietiden mere seri√łst. Jeg var en af de mere dovne, som pjattede sig lidt igennem. Vi havde blandt andet vores ugentlige ‚Äôginsday‚Äô, hvor vi hver onsdag drak gin, husker Peter Ingemann.

Dumpede afsluttende eksamen

Det kunne da også ses på karaktererne, at der blev fjollet undervejs.

- Jeg fik 6 i √•rskarakter i tysk, engelsk, latin og spansk. Og for at det ikke skal v√¶re l√łgn, fik jeg 5 til min spansk eksamen, og det var min afsluttende eksamen, hvor min familie og min k√¶reste stod klar til at fejre mig, husker Peter Ingemann.

- Jeg kunne ikke bare k√łre sproget hjem p√• rutinen og charmen, for der var noget med noget grammatik, som skulle sidde der. Men i de andre fag var jeg bedre med. Jeg husker, at jeg fik 11 i geografi, 10 i historie, samfundsfag og dansk, og s√• fik jeg 11 i skriftlig dansk, fort√¶ller v√¶rten.

'Den vildeste duks'

En anden, der også hyggede sig lidt for meget gennem gymnasietiden, var Stéphanie Surruge. Det gik op for ’Kulturen på NEWS’-værten, at hun risikerede et småpinligt gennemsnit, så derfor strammede hun op i 3. g. og blev, hvad hun selv beskriver som ’den vildeste duks’.

- Jeg knoklede l√łs, og hele for√•ret l√¶ste jeg til eksamen i d√łgndrift. Jeg VILLE have topkarakterer i alt, s√• jeg kunne f√• rettet lidt op p√• mit gennemsnit. Og det lykkedes ogs√•, siger St√©phanie Surrugue, som endte med et snit p√• 9 fra Greve Gymnasium i 1995.

Det var blandt andet takket være topkarakter i fransk, men det var tæt på at gå galt, husker hun.

- Alle regnede med, at jeg n√¶rmest automatisk ville f√• 13 i mundtligt fransk, da jeg er halvt fransk. Men inde i forberedelsen blev jeg s√• nerv√łs, at jeg n√¶rmest ikke kunne tr√¶kke vejret. Jeg talte sort p√• b√•de dansk og fransk, og min l√¶rer og censor m√•tte begynde eksaminationen forfra. Og s√• fik jeg da ogs√• d√©t 13-tal. Faktisk sagde min l√¶rer, at jeg burde have f√•et 14, og d√©t var min franske far meget stolt af, siger kultur-v√¶rten. 

Matematiker, bedst til sprog

Vi skal ogs√• en del √•r tilbage i tiden for at finde Morten Ankerdals gennemsnit, som l√łd p√• 9,1. Han tog fire √•r om at tage sin studentereksamen. Det var nu ikke, fordi sportsv√¶rten var doven, tv√¶rtimod.

Ankerdal gik nemlig p√• en speciel Team Danmark-linje for dem, der dyrkede meget sport. Han h√•bede at kunne blive en dygtig badmintonspiller. Det gik ikke helt som planlagt, og hans badmintondr√łmme endte med at blive udlevet som kommentator ved VM og OL.

Der var dog lige et par svinke√¶rinder p√• vejen mod kommentator- og journalistjobbet p√• TV 2. Morten Ankerdal brugte sit fine snit til at komme ind p√• jurastudiet, som dog aldrig blev gennemf√łrt.

Mens Peter Ingemann valgte forkert med sin sproglige linje, valgte Morten Ankerdal forkert med matematisk. Han var nemlig klart bedst i de sproglige fag, og hentede sig da også både et 10-tal til tyskeksamen og 11 i oldtidskundskab. Til gengæld blev det til en 7’er i fysik.

'Ikke noget at prale af'

‚ÄôStation 2‚Äô-v√¶rten Niels Brinchs studentereksamen er af noget √¶ldre dato. Den er fra 1975, og if√łlge Brinch er den ‚Äôikke noget at prale af‚Äô. Det blev til et gennemsnit p√• 7,1.

- Det var især tysk og latin, der trak ned. Men det mest ærgerlige er nok, at jeg var et mulehår fra at få et 13-tal i mit yndlingsfag - engelsk, fortæller værten.

Det var Shakespeare, der var med til at v√¶kke interessen hos den unge Niels Brinch. Han slugte alt med den legendariske forfatter og is√¶r ‚ÄôMacbeth‚Äô var med til at f√• hans √•rskarakter til at eksplodere i 3. g. Til eksamen var det ogs√• t√¶t p√• at give fuld valuta.  

- Da jeg kom ind til det gr√łnne bord ved eksamen, var jeg den sidste, og der l√• to sedler tilbage med de sidste to sp√łrgsm√•l. Jeg trak ‚Ķ det forkerte. Et digt, jeg ikke forstod specielt meget af, fort√¶ller Niels Brinch.

- Da min l√¶rer efterf√łlgende kom ud sagde han: ‚ÄĚ11 ‚Äď tillykke‚ÄĚ, men s√• fortalte han, at det andet sp√łrgsm√•l havde v√¶ret ‚ÄôMacbeth‚Äô, og at han havde v√¶ret lige ved at snyde og give mig sp√łrgsm√•let. ‚ÄĚS√• tror jeg du havde f√•et 13‚ÄĚ, smilede han, fort√¶ller ‚ÄôStation 2‚Äô-v√¶rten. 

Snit på over 9

Vært på TV 2 NEWS og 'Presselogen' Line Ernlund fik et imponerende gennemsnit med fra sin studentereksamen. Det blev til 9,8.

TV 2 Sportens Nadia Filt var ogs√• over de 9. Hun blev matematisk student i 2006 med et snit p√• 9,5.  

Se TV 2-værternes gennemsnit:

Nadia Filt: 9,5

(svarer til 9,8 på ny skala)

Line Ernlund: 9.8

(svarer til 10,4 på ny skala)

Niels Brinch: 7,1

(svarer til 3,8 på ny skala)

Morten Ankerdal: 9,1

(svarer til 8,8 på ny skala)

  • St√©phanie Surruge: 9,0 (billede)
  • (svarer til 8,5 p√• ny skala)
  • Peter Ingemann: 8,2 (billede)
  • (svarer til 6,4 p√• ny skala)

Cecilie Beck: 10,2

(svarer til 11,2 på ny skala)

Poul Erik Skammelsen: 11,5

(svarer til 12,5 på ny skala)

√Örets studieoptag

F√łlg med i √•rets studieoptag p√• tv2.dk.

Fra onsdag kl. 00.01 kan du p√• tv2.dk se adgangskravene til alle de videreg√•ende uddannelser. Her kan du se, om dit karaktergennemsnit er h√łjt nok til en direkte plads p√• din dr√łmmeuddannelse.

Du kan ogs√• se, hvor der bliver kr√¶vet de h√łjeste karaktergennemsnit og hvilke uddannelser, der stadig har ledige pladser.

Er din karakter givet på den gamle 13-skala? Så kan du se på Undervisningsministeriets hjemmeside, hvordan du omregner den til den nye syvtalsskala.

Faktaboks om karakterskalaer:

I perioden 1805 til 1963 benyttede man den s√•kaldte √ėrsteds skala til karaktergivning. Her fik man bogstaver som karakterer:

Ug"udmærket godt"

Mg"meget godt"

G: "godt"

Tg: "temmelig godt" (dumpet)

Mdl: "m√•deligt" (dumpet)

Slet (dumpet)

I l√łbet af den lange periode blev der tilf√łjet plusser og minusser til skalaen, s√• man eksempelvis kunne f√• b√•de et G+, et G og et G-.

Fra 1963 og frem til 2006/07 blev karaktererne tal, som vi kender det i dag. Her var 13-skalaen i brug:

13: For den usædvanlig selvstændige og udmærkede præstation

11: For den udmærkede og selvstændige præstation

10: For den udmærkede, men noget rutineprægede præstation

9: For den gode præstation, der ligger lidt over middel

8: For den middelgode præstation

7: For den ret jævne præstation, der ligger lidt under middel

6: For den noget usikre, men nogenlunde tilfredsstillende præstation

5: For den usikre og ikke tilfredsstillende præstation (dumpet)

03: For den meget usikre, meget mangelfulde og utilfredsstillende præstation (dumpet)

00: For den helt uantagelige præstation (dumpet)

I 2006 blev karakterskalaen revideret for de gymnasiale uddannelser, mens den f√łrst blev det √•ret efter for universiteter og folkeskoler. Her blev den s√•kaldte 7-trins-skala indf√łrt.

Det skete for bedre at g√łre danske karakterer mere sammenlignelige med internationale skalaer.

12: gives for den fremragende præstation

10: gives for den fortrinlige præstation

7: gives for den gode præstation

4: gives for den jævne præstation

02: gives for den tilstrækkelige præstation

00: gives for den utilstrækkelige præstation (dumpet)

-3: gives for den helt uacceptable præstation (dumpet)