Nu har Spanien to konger og dronninger

Spanien vil fremover have to konger og to dronninger, selvom det "rigtige" regentpar er kong Felipe og dronning Letizia, der netop er tiltrådt.

Efter et sviende nederlag i onsdagens VM-kamp mod Chile, står spanierne i dag op til en, for nogen, mere glædelig begivenhed. I dag får landet nemlig et nyt regentpar, efter at den noget upopulære kong Juan Carlos for nyligt valgte at abdicere.

Beholder titel og immunitet

Der er ikke tradition for abdikation i det spanske kongehus, og derfor har det spanske regering været nødt til at ændre i lovgivningen, for at det kunne lade sig gøre. Og i den forbindelse har man besluttet at Juan Carlos og hans kone Sofia kan få lov at beholde deres immunitet, der blandt andet betyder at de ikke kan retsforfølges, men også deres titel som konge og dronning, det skriver The Guardian.

Læs også: Royal ekspert: Sidste chance for skamskudt spansk kongehus

Og det betyder, at Spanien fra torsdag af har to konger og dronninger.

Skandalerne og dårligt helbred væltede Juan Carlos af tronen

Den nye konge er Juan Carlos' yngste barn og eneste søn, den 46-årige Felipe, der sammen med sin kone Letizia indtager tronen.

Læs også: Ekspert om ny spansk konge: Han er ingen kronprins Frederik

Parret har været gift i 11 år og har døtrene Leonor og Infanta Sofia på otte og syv år. Selvom der ikke er tradition for abdikation i det spanske kongehus, har man længe spået om kong Juan Carlos' afgang. Den 76-årige konge har nemlig været involveret i en række skandaler, der blandt andet inkluderer anklager om utroskab og en dyr og uetisk elefantjagt.

Og den 2. juni valgte han altså at tage konsekvensen og abdicerer, selvom han først og fremmest brugte alderdom og svækket helbred som begrundelse.

Konge forklarer abdikation: Min søn skal skabe stabilitet 

Fakta om kronprins Felipe

Kronprins Felipe er 46 år.

Han er den eneste søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia. De har i alt tre børn, og Felipe har storesøstrene Cristina af Spanien og Elena af Spanien.

Han blev forlovet med den daværende journalist Letizia Ortiz Rocasolano 1. november 2003. De giftede sig i Madrid den 22. maj 2004.

Den 31. oktober 2005 fødte kronprinssen parrets første barn, prinsesse Leonor. Hun er nummer to i arverækkefølgen efter sin far.

Den 29. april 2007 kom parrets anden datter til verden. Hun fik navnet Sofia.