Underholdning

Letizia: Fra krigsreporter til spansk dronning

Det er en anderledes dronning, Spanien får i dronning Letizia , der er tidligere korrespondent og tv-vært og kendt som en yderst selvstændig kvinde, der allerede fra dag ét satte sin mand på plads foran verdenspressen.  

Spanien kan efter alt at dømme roligt regne med, at der kommer andre boller på suppen, når de torsdag har fået en ny konge og dronning, kong Felipe d. 6. og dronning Letizia. For imens Felipe, der er kendt som en konservativ og velovervejet mand, er opdraget til tjansen som kongelig, var det bestemt ikke det erhverv, der lå i kortene for Letizia Ortiz Rocasolano.

Reporteret fra Ground Zero og Irakkrigen

Hun er født og opvokset i det nordlige Spanien med sine to søstre og forældre, der dog blev skilt i 1999, da Letizia var 27 år. Som ung tog hun til Madrid og uddannede sig til journalist, og på relativt kort tid fik hun en lynende karriere, hvor hun blandt andet arbejdede for CNN og spansk TVE, hvor hun reporterede fra det amerikanske præsidentvalg i 2001, Ground Zero ved 9/11 og krigen i Irak. I 2003 blev hun ansat som hovednyhedsvært på Spaniens mest sete nyhedsudsendelse, men få måneder efter kom den temmelig overraskende melding, at hun og kronprins Felipe var blevet forlovet, efter at have været kærester i knapt et år.

Satte manden på plads foran pressen

Og allerede fra dag ét gjorde Letizia sig bemærket som en stærk og selvstændig kvinde, da parret talte med pressen i forbindelse med deres forlovelse. For imens Letizia svarede på et spørgsmål, brød Felipe ind, og det fandt hun sig bestemt ikke i ”Lad mig lige blive færdig!”, sagde hun prompte.

Plastikoperation og tidligere skilsmisse giver modstand

Og den selvstændige kvinde med ben i næsen fik en blandet modtagelse som prinsesse af Spanien. Imens nogle mener, at hun er en hårdtarbejdende og jordnær prinsesse, der kan finde på at tage en tur i metroen, mener andre, at hun er det stikmodsatte; nemlig tilbageholdende og arrogant, og det faldt mange for brystet, at hun har fået mindst en plastikoperation, der ifølge hendes eget udsagn handlede om vejrtrækningsproblemer i næsen. Og så var den konservative del af Spanien ikke helt begejstrede for, at hun har været gift én gang før, et forhold der endte med skilsmisse efter blot et år i 1999.

Takkede for støtten efter sin søsters selvmord

I 2004 gav Letizia sit ja til Felipe i Almudena-katedralen, og et år efter fik de deres første barn, datteren Leonor, i 2007 fik de datteren Infanta Sofia. Under sin graviditet i 2007 blev Letizia ramt af en stor tragedie, da hendes søster Erika Ortiz Rocasolano tog sit eget liv med en overdosis af sovepiller. Og til hendes begravelse mødte befolkningen en skrøbelig og dybt berørt prinsesse, der takkede folket: ”Tusind tak til alle der har sørget for min lillesøster,” sagde hun ifølge Independent.com.

Overtager upopulært kongehus

I dag er Letizia i en alder af 41 år blevet Spaniens dronning, efter at kong Juan Carlos har valgt at abdicere. Og sammen med Felipe går hun en interessant tid i møde, hvor det spanske kongehus er særdeles upopulært. Om parret sammen formår at vende den royale skude må tiden vise.

Du kan se billeder af Letizia og hendes familie ved at bladre i billedhjulet ovenfor.

Fakta om kronprins Felipe

Kronprins Felipe er 46 år.

Han er den eneste søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia. De har i alt tre børn, og Felipe har storesøstrene Cristina af Spanien og Elena af Spanien.

Han blev forlovet med den daværende journalist Letizia Ortiz Rocasolano 1. november 2003. De giftede sig i Madrid den 22. maj 2004.

Den 31. oktober 2005 fødte kronprinssen parrets første barn, prinsesse Leonor. Hun er nummer to i arverækkefølgen efter sin far.

Den 29. april 2007 kom parrets anden datter til verden. Hun fik navnet Sofia.