Royal ekspert: Sidste chance for skamskudt spansk kongehus
Royal ekspert Trine Villemann er langt fra overrasket over, at den spanske kong Juan Carlos abdicerer. Han var trængt så langt op i en krog af alle sine skandaler, at alt andet var uundgåeligt.
Det var en længe ventet udmelding, som kom fra det spanske kongehus mandag: Den spanske kong Juan Carlos abdicerer og overlader tronen til sin ældste søn, kronprins Felipe og hans kone Letizia.
Læs også: Konge forklarer abdicering: Min søn skal skabe stabilitet
- Det var helt forventet, og jeg er slet ikke overrasket. Det var den eneste udgang på de sidste tre-fire års skandaler, siger royal ekspert og forfatter Trine Villemann til tv2.dk.
- Det er det sidste træk, det spanske monarki har tilbage. Og det er den eneste fornuftige og rigtige handling. Det var uholdbart at lade Juan Carlos blive siddende.
Læs også: Spaniere til konge: Træd tilbage
De skandaler, Trine Villemann henviser til, omhandler blandt andet en elefantjagt til Botswana, samt en sag hvor kongen benådede en spansk pædofil mand i Marokko.
- Han har så mange dårlige sager, og der har været så stærkt et pres på ham. Det er jo faktisk begge sider i det spanske parlament, som har bedt om, at han skulle abdicere. Han er trængt så langt op i en krog, at der ikke var andre muligheder. Det er faktisk lidt en Lars Løkke-sag, siger Villemann.
Hun får støtte af Lars Hovbakke Sørensen, der er kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet:
- Det er det eneste rigtige at gøre, for Juan Carlos havde så enormt mange problemer, så hvis han ville redde monarkiet var han nødt til at træde tilbage.
Læs også: Royal ekspert: Gå af nu, kong Juan Carlos
Det er op til 46-årige kronprins Felipe og hans hustru at redde den synkende skude. Og det er noget af en opgave for parret, mener Lars Hovbakke Sørensen:
- Det er helt klart, at Felipe og Letizia kan forbedre mulighederne for monarkiet i Spanien, men det er stadig ikke sikkert, at det overlever. Det er dét vesteuropæiske monarki, der er mest truet. Det er det blandt andet, fordi der er så massiv økonomisk krise i landet, der medfører, at befolkningen ikke har meget forståelse for det ekstravagante liv, der føres i kongehuset. Og så har Spaniens monarki også været præget af afbrydelser, så der er ikke samme gamle traditioner for monarkiet som i Danmark.
Læs også: Ekspert: Gammeldags prins overtager den spanske trone
Heller ikke Trine Villemann tror alt for meget på, at kronprinsen kan klare den mission.
- Det spanske kongehus er alvorligt skamskudt. Spørgsmålet er, om Felipe og Letizia alene kan rette op på det. Men hvis det ikke lykkes for dem, er der ikke noget at gøre. Der er ikke meget, der taler for, at Spanien overhovedet skal have et kongehus længere.
- Det, der taler for, at det kan lykkes for det spanske kronprinspar, er, at nyt blod og en ny familie altid er godt for et kongehus. Det har det spanske virkelig brug for, og det her er et træk i nødbremsen for dem, siger Trine Villemann.