Underholdning

Frederik og Mary i 10 år: Husker du disse klip

Onsdag fejrer kronprinsparret ti års bryllupsdag og i den anledning har vi samlet en række af de gamle klip, fra dengang parret mødte hinanden til og med deres store dag d. 14. maj 2004.

Gennem hele sit liv er kronprins Frederik, som Danmarks kommende konge, blevet fulgt nøje af både danskerne og pressen. Det samme er hans forskellige kærester, for hver gang han kom gående med en ny pige i hånden, spekulerede folk på, om hun var kvinden, han skulle giftes med og dermed landets kommende dronning.

Kysset hele pressen gik amok over

Men først i år 2000 viste der sig at være bingo, her mødte Frederik nemlig australske Mary Donaldson. Det lykkedes parret at holde kærligheden skjult i et stykke tid, men efterhånden kom pressen på sporet af dem, og i januar 2003 kyssede de for første gang hinanden, imens pressens kameraer kørte løs.

LÆS OGSÅ: 10 år med Mary og Frederik: Se det nye familiefoto

De første danske ord

I efteråret 2003 annoncerede dronningen endelig, at hun havde givet sit samtykke til, at kronprins Frederik og Mary kunne blive gift, og det var her danskerne for første gang fik lov at høre en overvældet og koncentreret Mary tale dansk og stolt vise sin forlovelsesring frem.

Kæmpede med at holde tårerne tilbage

Og den 14. maj 2004 kom den store dag, hvor parret sagde ja til hinanden i Vor Frue Kirke, og her havde selv granvoksne mænd svært ved ikke at blive lidt rørte, da kronprins Frederik kæmpede for at holde tårerne tilbage, da hans kommende brud gik op ad kirkegulvet.  

Vi har samlet en række klip fra programmet 'Frederik og Mary: Kongelig kærlighed', som kan ses på TV 2 PLAY, 

Her kan du se nogle af de store øjeblikke fra før Mary og Frederik blev gift og highlights fra selve brylluppet.

Kronologi: Højdepunkter i Frederik og Marys liv

 • I september 2000 møder australske Mary Donaldson kronprins Frederik på en restaurant i Sydney. Kronprinsen er i Australien i anledning af de Olympiske Lege. 
 • I juni 2002 får vi første officielle billeder af Mary, da hun dukker op som kronprinsens ledsager til et vennepars bryllup i Danmark. 
 • I august 2002 flytter Mary ind i en lejlighed i København. 
 • Januar 2003 stiller kronprins Frederik og Mary op til fotografering ved kajen i Hobart, og her kysser parret for første gang i offentligheden. 
 • Den 8. oktober 2003 meddeler hoffet, at kronprinsen og Mary Donaldson er blevet forlovet. 
 • Den 14. maj 2004 bliver parret gift i Vor Frue Kirke - den efterfølgende fest bliver holdt på Fredensborg Slot. 
 • Den 15. oktober 2005 kommer parrets første barn og Danmarks kommende konge - lille prins Christian - til verden. 
 • Den 21. april 2007 får Frederik og Mary en lille datter, der får navnet Isabella. 
 • I efteråret 2010 flytter parret fra Kancellihuset ved Fredensborg Slot ind i i Frederik den 8.'s Palæ på Amalienborg, der har gennemgået en større renovering. 
 • Den 8. januar 2011 bliver parret forældre til tvillingerne Vincent og Josephine. 
 • I august 2013 gennemfører kronprins Frederik verdens første "royale" Ironman ved KMD Challende Copenhagen. 
 • I september 2013 holder kronprinsesse Mary tale for kvinders ligestilling i Central Park i New York for cirka 60.000 tilhørere. 
 • Den 14. maj 2014 kan Frederik og Mary fejre ti års bryllupsdag. På selve dagen opholder de sig i Polen, hvor de er på officielt besøg.