Underholdning

Jussis Afdeling Q-bøger som amerikansk tv-serie

Den danske forfatter Jussi Adler-Olsen har lavet aftale med manden bag Hollywood-blockbustere som 'Get Shorty' og 'Minority Report'

Til efteråret kan de danske fans af Jussi Adler-Olsens bøger om Carl Mørck og hans Afdeling Q se en filmatisering af første bog 'Kvinden i buret'.

Allerede inden premieren kan den prisbelønnede danske forfatter se frem mod endnu flere levende billeder fra Afdeling Q-universet. 

Jussi har nemlig indgået en aftale med den anerkendte amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Scott Frank om at lave hans bøger til en amerikansk tv-serie.

- Det bliver fantastisk! Normalt er jeg ikke så let at imponere, men Scott Frank er en af de bedste manuskriptforfattere i verden, så det kan kun blive en succes, siger Jussi Adler-Olsen til tv2.dk på telefon fra Sverige.

Aftalen om at lave Afdeling Q-bøgerne til en tv-serie kom i stand for to uger siden, men forberedelserne har været i gang i halvandet års tid, hvor Scott Frank og Jussi mødtes for første gang i New York.

- Det er sjældent, jeg bliver starstrucked, men det blev jeg altså der. Han er jo en mand, der kan vælge og vrage mellem alverdens tilbud, og så valgte han mig og mine bøger.

Det er planen, at hver bog skal fylde en sæson på tv. Hvor mange afsnit hver sæson skal vare, er bogforfatteren og manuskriptforfatteren ikke enige om endnu. Men det bliver et sted mellem seks og 13 afsnit.

- Det gode ved tv-serier er, at her er der tid og plads til at trænge dybt ned i karaktererne. Der er mulighed for at uddybe humoren, sympatien og det hele i forhold til en spillefilm på et par timer.

Kan ikke sætte tid på

Scott Frank har fået tilsendt Jussis bøger efterhånden, som de er blevet oversat til engelsk, og efter tredje bog, 'Flaskepost fra P', var han solgt.

- Han sagde til mig, at det var noget af det mest velegnede til en tv-serie. 

Nu har Hollywwod-manden, der blandt andet er manden bag store film som 'Minority Report og 'Get Shorty', fået de amerikanske rettigheder, og så er jagten gået ind på den rette producent.

- Det er endnu for tidligt at sige noget om tidshorisonten, for det afhænger af, hvem der skal producere den. Men Scott Frank har sagt nej til alt andet det næste år, så der kommer til at ske en masse.

Kan ikke gøres bedre

Jussi Adler-Olsen siger, at der endnu ikke er sat penge på aftalen. De to herrer har blot skrevet under på en kontrakt, hvor den danske forfatter har givet Scott Frank rettighederne.

- Han har fået helt frie hænder, men han har sagt, at han gerne vil bruge mig, så jeg tror ikke, der går lang tid før, vi skal mødes igen, siger den forventningsfulde dansker, som er overbevist om, at rettighederne til hans bøger er havnet i de helt rette amerikanske hænder.

- Der er sikkert noget, jeg ikke vil være tilfreds med, men det kan ikke gøres bedre, end han kan, så det kan kun blive godt.