Underholdning

Teksternes herre fylder 60. Stem på Steffen Brandts største hit

Jeg blev født for længe siden i et mærkeligt lille land Ingen kunne dengang vlde at jeg en dag ville blive verdens lykkeligste mand

I dag er det præcis 60 år siden, Steffen Brandt blev født i Aarhus.

I 1981 startede han sammen med tre kolleger og venner popbandet TV-2, hvor dagens fødselar fik titlen af forsanger.

Selvom de med vanlig selvironi har døbt sig selv Danmarks kedeligste orkester, så må de også siges at være et af landets mest populære og folkekære bands.

Jeg skrev musik og spillede smart og blev fandens populær i en helvedes fart fordi jeg vidste præcis hvor langt jeg kunne gå så endte jeg med pop, succes og stjerner på

Steffen Brandt er ikke bare forsanger i TV-2. Han er også manden bag de underfundige tekster og smittende ørehængere.

Den runde fødselar ved om nogen, hvordan man sætter ord sammen, så det giver mening for langt de fleste mennesker i 'det mærkelige lille land'.

Og nogen brækker sig af glæde over livet i det nærmeste havnebassin mens andre morer sig lidt mere diskret snakker verdensfjernt om det rene ingenting

I 1996 modtog Steffen Brandt Dan Türell Prisen, som gives til en dansk kulturperson, der arbejder i Dan Türrells ånd.

Det var samme år, som TV-2 udgav albummet 'Kys Bruden', hvor et vers i titelsangen kun kan skrives af en mand som dagens fødselar.

Jeg tænker tit på jeg skulle have været en roman så ville historien have set helt anderledes ud Jeg ville slutte der nederst på side 210 hvor jeg bortfører en anden mands brud

I 2003 modtog Brandt endnu en sprogpris. Denne gang Modersmål-prisen af Modersmål-Selskabets for sin indsats for det danske sprog.

Det var året efter, hitmageren havde skrevet en sang, som han meget brand'skt kaldte 'På kanten af småt brændbart'.

Så tilfældigt her for nylig en helt almindelig dag var livets trailer fyldt med ting som bare skulle losses af Der hang et fjols på en container og spærrede min vej jeg kravlede op på kanten og opdagede at det var dig

Noget af det eneste, som Steffen Brandt ikke har skrevet, er en fødselsdagssang. Det gør det i sagens natur svært at fejre ham med en hyldestsang. 

Til gengæld har den lune jyde skrevet et hav af andre gode hits. Spørgsmålet er bare, hvilket der er det største fra den runde fødselars underfundige hjerne.

Vi har udvalgt nogle af de største TV-2-sange gennem tiden. Hjælp os med at finde det største af de store ved at stemme i afstemningen til venstre her i artiklen.

Kys det nu, det satans liv grib det, fang det før det er forbi

Fakta om Steffen Brandt

Udover TV-2 har Steffen Brandt skrevet sange til en række store danske musikere.

Han har blandt andet skrevet teksten til Dodo & The Dodos' 'Du skal tro på dig selv' og 'Det' løgn'.

Han er også manden bag teksten til 'Sommerens sidste sang', som både Flemming 'Bamse' Jørgensen og Lis Sørensen har sunget.

Og det er ikke den eneste tekst, han har skrevet til Lis Sørensen. Også 'Ind til dig igen' og 'Fri for at drømme om dig' er Brandts værk.

Når vi er i gang med de store danske sangerinder, har Steffen Brandt skrevet teksten til to af Sanne Salomonsens sange. Det er 'Bange og glad' og 'Guder og gudinder'.

Ray Dee Ohh kan ligeledes takke dagens fødselar for nogle af deres største hits. 'Efterår' og 'Elskes af dig' er bare nogle af de sange, han har skrevet til gruppen.

Det er dog ikke kun bag scenen, Steffen Brandt har et godt samarbejde med kollegerne. Han har arbejdet tæt med eksempelvis Tina Dickow og Julie Maria.