Underholdning

Antichrist rydede Bodil-bordet

Lars Von Triers lige udskældte og roste 'Antichrist' blev aftenens helt store topscorer ved søndagens Bodil-prisuddeling med hele fem priser.

Blandt andet de tre helt store for henholdsvis 'Bedste danske film','Bedste mandlige hovedrolle' til Willem Defoe og 'Bedste kvindelige hovedrolle' til Charlotte Gainsbourg.

Derudover nappede filmen også prisen for 'Bedste fotograf', der gik til Anthony Dod Mantle, ogÅrets Sær-Bodil, som gik til Kristian Eidnes Andersen for filmens lyddesign.

Flertydig fabel

"Antichrist delte så afgjort vandene ved verdenspremieren på festivalen i Cannes. Og det må have glædet Lars von Trier som jo altid har ment at film bør være som en sten i skoen," starter juryen sin begrundelse for valget af filmen og fortsætter:

"Antichrist gnaver og irriterer. Den rummer korte scener som chokerer, men tager man stenen ud af skoen og betragter den nærmere, så rummer den umådeligt smukke passager og betydninger der ikke uden videre lader sig fastlægge."

"Antichrist hæver sig over det meste anden internationale filmkunst som en forunderlig og flertydig fabel om forholdet mellem en kvinde og en mand, og mellem det gode og det onde." fastslår de.

Trier blev hjemme

De to udenlandske hovedrolleindehavere var ikke mødt op til Bodilfesten, men modtog deres pris in absentia. Von Trier selv havde, ganske som forventet, også valgt at blive hjemme.

Hans pris blev modtaget af hustruen, Bente.

"Det var ærgerligt, at han ikke kom, men det er nok det bedste, når han nu ikke har lyst," sagde hun til ugebladet Se og Hør, da hun ankom sammen med Peter Aalbæk Jensen.

Hele vinderlisten ser således ud:

Bedste danske film: Antichrist (Instruktør: Lars von Trier)

Bedste kvindelige hovedrolle: Charlotte Gainsbourg (Antichrist)

Bedste mandlige hovedrolle: Willem Dafoe (Antichrist)

Bedste kvindelige birolle: Pernille Vallentin (Fri os fra det onde)

Bedste mandlige birolle: Jens Andersen (Fri os fra det onde)

Bedste amerikanske film: Op (Pete Docter)

Bedste ikke-amerikanske film: Waltz With Bashir (Ari Folman)

Bedste fotograf: Anthony Dod Mantle (Antichrist)

Årets Sær-Bodil: Kristian Eidnes Andersen for lyddesign til "Antichrist"

Bedste dokumentarfilm: 'Blekingegadebanden' (Instruktør: Anders Riis-Hansen)

Årets Æres-Bodil: Carsten Myllerup, Linda Krogsøe Holmberg og Jens Mikkelsen for at tage initiativ til den alternative filmskole Super16.