Han ville redde verden med humor – men endte som en sur idiot
I 11 år har han budt danskerne godaften med lige dele humor, satire og sjove klip. Men Natholdets succes har haft sin pris for Anders Breinholt.
Følelsen var kommet igen. Den havde været der før, men denne gang gik den ikke væk. Tværtimod.
2019 gik på hæld, og udenfor var december i fuld gang med den glade juletid. Men indenfor stod Anders Breinholt med følelsen af at drukne. Han var svimmel, og han vidste, at noget var helt galt.
Det evige lysbilledshow af ideer og tanker, der altid kørte rundt i hans hoved, var væk. Tilbage var en kvælende fornemmelse og en lysbilledfremviser, der stod stille.
Han satte sig ned og kaldte på sin kone. Pludselig blev han for første gang i sit liv tvunget til at tage hensyn til sig selv. Og så traf han en af de sværeste beslutninger i sit liv.
I dag er det halvandet år siden. Studiet i de gamle TV 2 Lorry-lokaler på Frederiksberg i København er badet i de ikoniske blå, hvide og røde farver.
På denne februardag i 2021 er der stadig corona, så stolerækkerne står tomme, og de sædvanlige latterbrøl fra publikum må undværes. Men der er ingen tvivl. Det her er 'Natholdet'. Danmarks længst levende late-night talkshow. Og Anders Breinholt står i spidsen.
Manden er mere end noget andet kendt for at være vært for det sjove og satiriske program i TV 2s sene sendeflade. Men på toppen af succesen måtte håndklædet kastes i ringen.
Han måtte trække stikket, tænke på sig selv og lave sit liv om efter en periode, hvor han trods sine gode intentioner var blevet forvandlet til lidt af en idiot.
Born in the USA
Prøverne til sæsonens første udsendelse er lige gået i gang. I den sædvanlige hvide skjorte og slips står han lænet ind over sit skrivebord og nærstuderer manuskriptet til dagens udsendelse.
Holdet har været i gang i længere tid end normalt, for der er noget med rækkefølgen, der ikke passer sammen. Det er ikke sjovt nok. Og for Anders Breinholt er det ikke nok at gå i luften med et program, der bare er lidt sjovt. Natholdets trofaste seere forventer humor i høj klasse, og han vil ikke skuffe nogen.
Koste hvad det koste vil.
På skrivebordet i studiet står et billede af Larry King. En legende inden for den amerikanske talkshow-genre. Og det er også lige præcis her, at vi kan spore historien om 'Natholdet' tilbage til.
For i midt-90’erne havde Anders Breinholt en kæreste i USA, som han boede en del hos. Her lå en ung Anders ofte på sofaen om aftenen og så alle de amerikanske værter som Larry King, David Letterman og Jay Leno folde sig ud på skærmen.
De amerikanske talkshows fascinerede ham lige fra start. Det var stilen. Det var tilgangen til værtsrollen. Anders Breinholt nød at se de sene aftenprogrammer, hvor det var værten, der var i fokus.
- Man tændte jo for fjernsynet for at se værten. Gæsten var mere sekundær. Det kan man jo også se med nogle af de senere talkshows. Når Jimmy Fallon for eksempel laver en efterligning af Neil Young, så er det jo kun sjovt, fordi det er Jimmy Fallon, der gør det, fortæller Anders Breinholt.
Der midt i halvfemserne havde den unge Anders ikke nogen planer om at blive talkshowvært. Men indtrykket røg i inspirationsbanken til senere brug, som han selv udtrykker det.
Glad i seng
For først skulle Anders nemlig lige være Falckredder. Et hårdt job, men han var glad for det, da det gav ham mulighed for at gøre noget godt for andre mennesker.
Sideløbende havde han et job som radiovært på både den lokale 'Radio 83' i byen Smørumnedre og 'The Voice'. Det var dog som radiovært på 'De Sorte Spejdere' på P3, at karrieren for alvor tog fart.
I programmet begyndte han og medværten Anders Lund Madsen at spille små, sjove klip fra tv i radioen. Det fungerede godt, og en idé begyndte at tage form.
Han ville lave et tv-show, hvor man så tilbage på ugen. Et satirisk underholdningsprogram om aftenen efter de amerikanske forbilleder, han selv havde set igennem sin ungdom og senere voksne liv.
- Det skulle være sjovt, så seerne kunne få sig et godt grin, inden de skulle sove, fortæller Anders Breinholt.
Da radioverdenen begyndte at trække for meget i Anders Breinholt, sagde han farvel til karrieren som Falckredder. Og i stedet for at redde liv, ville han nu i stedet redde danskernes dag ved at sende dem glade i seng med et smil på læben - også selvom dagen måske ikke var startet så godt.
Foran sig så han halvfemsernes tv-skærme med de amerikanske værter, der med både humor og bidende satire bød velkommen til den sene aftens seere.
- Det var tydeligt, at alle værterne syntes, at det allersjoveste ved programmerne var, når de selv var på. Monologerne, de sjove sketches og interviewene med gæsterne. Og det ville jeg også. Jeg ville være tv-vært, leve af at være mig selv og lave et tv-show, hvor alt kan lade sig gøre. Ligesom i USA.
Når Anders Breinholt i dag tager de tre trin ned ad trappen fra sit kontor og ned til Natholdets redaktion, kan han tælle over 20 medarbejdere, som alle ivrigt byder ind med ideer til udsendelsernes manuskripter, mens de sideløbende passer deres primære funktioner som grafikere, researchere og så videre.
Men da Natholdet havde sin spæde start i 2010, talte holdet kun fem-seks medarbejdere i alt. Og målet var – som det stadig er i dag – 25 knivskarpe minutter fire dage om ugen. Så sammen med resten af holdet trak Anders i arbejdstøjet og knoklede løs. Og de lavede alt selv.
- Hvis jeg havde kunnet klippe selv, havde jeg gjort det, så travlt havde vi, fortæller Anders Breinholt.
Det lille hold arbejdede 18 timer om dagen. Mindst. Programmet skulle startes helt fra bunden. Ingen vidste, hvad Natholdet var, så Anders og de andre måtte selv sidde og kigge efter brugbare klip fra de mange timers fjernsyn, der rullede over skærmen hver eneste dag.
Der var ingen seer-tips, for folk vidste ikke, at man kunne tippe. Derudover blev programmets brug af klip fra TV 2s regioner mødt med modstand. Stationerne ville ikke have, at nogen gjorde grin med dem.
Intet er gratis
Men hurtigt voksede Natholdet sig større og større. Natholdet med Anders Breinholt var på vej til at blive en ubetinget succes. Danskerne tog nemlig det nye format til sig, og snart gik snakken omkring frokostbordene på de sjove klip, som var blevet vist i Natholdet aftenen før.
Selv journalisterne på de regionale tv-stationer tippede i al hemmelighed, hvis de havde lavet noget, der måske kunne passe ind i Natholdet.
De mange timer med at lave et banebrydende dansk talkshow næsten hver dag havde dog også sin pris. Efterhånden var der nemlig også begyndt at komme bud efter Anders Breinholts værtsevner til andre programmer og tv-shows. Noget, som Anders ofte sagde ja tak til, hvis det lød som en spændende opgave.
Der var succes alle vegne i Anders Breinholts arbejdsliv. Men efter to års hårdt, næsten nonstop arbejde med både værtsopgaver og ikke mindst med at stille danskernes aftenlige satiresult, måtte Anders Breinholt sande, at privatlivet ikke var lige så let.
De mange timers hårdt arbejde var ikke altid lige foreneligt med livet derhjemme. Samtidig mødte Anders sin nuværende kone, hvilket betød, at han måtte gå fra sin daværende kæreste.
Men i 2011 – blot et år efter begyndelsen – vandt Natholdet "Årets originale danske tv-program" ved Zulu Awards.
- Natholdets succes begyndte nok at gå op for mig omkring det tidspunkt. Vi havde totalt udsolgte liveshows, og da TV 2 første gang forlængede vores kontrakt, var det bare fedt. De troede på det. Vi troede på det, siger Anders Breinholt.
Det, der driver Anders Breinholt, er ønsket om at gøre andre glade. Det var det, der drev ham som Falck-redder. Det var det, der drev ham til at lave Natholdet. Og det er det, der nu er udfordringen for Anders.
For spørger man Anders Breinholt selv, så er han en ’pleaser’. En personlighedstype hvor ens egne grænser, behov og lyster kontinuerligt bliver undertrykt i jagten på at gøre andre glade.
I takt med at Natholdet og Anders Breinholt blev synonymer med hinanden, og i takt med, at succesen bare voksede og voksede, så steg antallet af jobmuligheder også. Og hvordan siger man egentlig nej, når man er en pleaser?
Pludselig kunne man se Anders Breinholt som vært for alle mulige store shows som Danish Music Awards, Knæk Cancer, et nyt talkshow 'Breinholt og venner', De største øjeblikke og mange flere. Han blev kåret som "Årets mandlige tv-vært" i 2013, og succesen for Anders Breinholt fortsatte.
- Det er meget intenst, når vi laver Natholdet. Hvert år er der to sæsoner. En om foråret og en om efteråret. Og hver sæson er ti uger med fuld blæs på, hvor man arbejder stort set hele tiden. Derfor får jeg det altid passet med, at de andre værtsting gerne ligger vinter og sommer.
Selv beskriver Anders Breinholt tiden med utallige værtsjob og diverse projekter som en kande med vand, der lidt efter lidt blev fyldt, uden han lagde mærke til det.
For alle ville have en bid af Anders Breinholt, og hans indre pleaser ville helst ikke skuffe nogen. Men i jagten på at gøre andre glade, skete det modsatte, og lidt efter lidt ændrede hans humør sig.
Den sure idiot
I 2019 kørte Natholdet og Anders Breinholt stadig for fuldt tryk med 100 udsendelser om året. Og det gik stærkt i Anders’ verden.
Siden 2001 havde han levet af at udkomme stort set hver dag. Først i radioen, og sidenhen i Natholdet. Og sideløbende var han i mellemtiden endda blevet kreativ direktør for sit eget produktionsselskab, Pineapple Entertainment, der laver programmer til de forskellige tv-stationer i Danmark.
Og så var der jo også lige den der ugentlige podcast med Anders Lund Madsen. Og sådan blev det ved.
Anders Breinholt havde løbet hurtigt, langt og længe. Men efterhånden som de første dråber begyndte at løbe ned ad den nu fyldte kande, gik det den forkerte vej.
Han blev kort for hovedet på redaktionen. Han bed medarbejderne af og havde ikke det samme overskud som tidligere.
- Hvis du spørger de folk, der var på redaktionen dengang, så var jeg nok en decideret idiot. Jeg kunne reagere meget voldsomt på normale spørgsmål til manuskriptet og endda komme til at råbe ad folk. Alt var bare ”Eksekver! Videre! Eksekver! Videre!", siger Anders Breinholt og tilføjer:
- Jeg lagde godt selv mærke til, at jeg var meget sur. Men jeg tænkte ikke over hvorfor. Ellers havde jeg forhåbentligt gjort noget.
Lysbilleder
Signalerne var der nemlig. Følelsen af at være svimmel den decemberdag 2019, var heller ikke ukendt. Men denne gang gik den ikke væk igen. Tværtimod.
To måneder forinden havde hans krop ellers forsøgt at give ham en advarsel.
For første gang nogensinde måtte Anders Breinholt aflyse en hel uges optagelser med Natholdet på grund af sygdom. En slem halsbetændelse tvang ham til at melde afbud til både Natholdet og andre værtsjob.
Det tog dog ikke lang tid, så var han i gang med at lave både Natholdet og otte andre ting på en gang igen. Men nu skulle regningen for de mange års hårdt arbejde betales. Mens vandet i kanden væltede ud, skyllede følelsen af at drukne ind over Anders Breinholt. Han var bange.
- Jeg måtte sætte mig ned. Jeg har aldrig prøvet at besvime før, men jeg er ret sikker på, at det er sådan nogenlunde, det føles.
Normalt har Anders Breinholt tusindvis af lysbilleder, der konstant kører rundt for hans indre. Han tænker på en sjov ting til Natholdet det ene sekund, i det næste kommer han i tanker om, at han skal booke sommerferie, så tænker han på nye sko, at han skal tage kylling ud af fryseren, en ny sjov ting til Natholdet og så videre.
Men den dag stoppede det hele bare, og han vidste, at der var noget helt galt.
At please eller ikke at please
Han måtte råbe til sin kone om hjælp. Han kunne ikke noget. Bare sidde. Alt var væk. De mange lysbilleder for hans øjne med ideer, tanker og projekter var gået i stå, mens hans krop lukkede ned. Og resten af dagen er stadig tåget.
Men en enkelt ting husker han klart. For lige i det øjeblik måtte han mere eller mindre for første gang i sit liv tænke 100 procent på sig selv og sine egne behov og træffe en beslutning.
Kroppen havde sat pleaseren ud af spil, og der var ikke så meget andet at gøre end at aflyse alt i kalenderen. Det gjorde ondt og var et hårdt slag for manden, der aldrig havde meldt afbud til noget.
Kalenderen blev ryddet. Et stort show med Sofie Linde gik i vasken. Og selvom hans store mål i livet var ikke at skuffe andre, så var han, mens han sad der på stolen – for en gangs skyld – fuldstændig ligeglad med konsekvenserne.
- Men jeg havde stadig vildt dårlig samvittighed. Det gik jo ud over andre folk, og det var meget svært at måtte efterlade sådan en rodebutik. Min kone, Line, som også er min manager, fik travlt. Og især Sofie Linde stod med en kæmpe udfordring på grund af mig. Men der var ikke noget at gøre. Jeg blev nødt til at smide håndklædet i ringen og passe på mig selv. For alles skyld.
I tiden efter lavede Anders Breinholt ikke noget. Han hev stikket, lå på sofaen, snakkede med psykolog og skulle stort set hive sin psykiske og fysiske medtagede krop op til overfladen igen.
Han måtte væk fra det hele. Helt væk. Så Anders bookede en flybillet til Californien, hvor han havde en gammel ven, han kunne bo hos. Dagene blev brugt på at cykle rundt på Manhattan Beach og kigge ud over Stillehavet.
På de mange cykelture langs vandet besluttede Anders Breinholt sig for at finde frem til en ny og holdbar version af sig selv. En version, der skulle holde resten af livet. Og i den version var det vigtigt, at glæden ved tingene er til stede. Det skulle være sjovt og overkommeligt at gå på arbejde.
Anders fandt ud af, at han måtte fokusere på det, der er sjovt for ham. Han vil både være sig selv og vært på samme tid.
For at have overskuddet til at være den bedst mulige vært hele fire dage om ugen, har han i dag overladt meget af ansvaret for manuskriptet til redaktionen.
Selvom det kun er februar, så er kalenderen for 2021 også allerede fyldt med de ting, der skal være der. Og skulle der komme tilbud ind, der lyder attraktive, så lader han hullerne i kalenderen være i fred.
For det er så nemt at sige ja til tre værtstjanser, der ligger otte måneder ude i fremtiden. Men pludselig er det otte måneder senere, og så går det galt.
- Jeg har ikke bare tænkt mig at køre videre i det samme spor som før. Jeg var ikke så god til at sige nej før, men nu er jeg blevet bedre. Jeg synes, jeg har fortjent den succes, jeg har haft, for jeg er ikke kommet sovende til noget. Men det har kostet kræfter, og det koster stadig kræfter. Men jeg er blevet bedre til at passe på mig selv i processen.
Der findes dog stadig nuancer af den gamle Anders. Som pleaser har man også en enorm grad af ansvarsfølelse over for andre mennesker. Og det kan godt gøre Anders Breinholt lidt nervøs.
For Natholdet har en udløbsdato. Den er ikke fastsat endnu, men når Anders tænker på det, så tænker han med det samme på alle de medarbejdere på redaktionen, der i så fald skal ud at finde nyt arbejde. Og det er ikke en rar tanke for ham.
- Heldigvis er jeg stadig megaglad for at lave Natholdet, siger Anders.
- Og over de seneste 11 år har jeg også sideløbende fået den perfekte familie, som jeg knuselsker. Og begge ting skal jeg passe på. Det er mit ansvar.
Se Natholdet på TV 2 PLAY eller klokken 22.25 mandag til torsdag på TV 2.