Baby født i 12.000 meters højde: Stewardesser måtte træde til

16x9
Flyet fra Turkish Airlines måtte lande, da der ganske uventet dukkede en ekstra passager op. Foto: TURKISH AIRLINES PRESS OFFICE / HANDOUT / Scanpix Denmark

En passager fik veer midt under flyveturen, og det endte i en fødsel i 12.000 meters højde.

Den nybagte mor Nafi Diaby kan sende en varm tanke til kabinepersonale og passagerer på et Turkish Airline-fly på vej fra Guineas hovedstad Conakry til Istanbul.

Hvor tæt på fødslen må man egentlig flyve?

Kvinden i flyet var cirka 34 uger henne og hun havde 5 uger til termin, da hun fløj den lange tur.

Det er meget forskelligt, hvornår flyselskaber tillader gravide at flyve. Nogle beder allerede om en lægeerklæring efter den 28. uge, det er over halvanden måned før, der er gået ni måneder.

De fleste har en grænse, der ligger på mellem 34. og 36. uge, altså 5-6 uger uger før fødsel. Grænserne er mindre skarpe, hvis det er korte flyvninger.       

Undersøg det med dit flyselskab, hvis du skal flyve under din graviditet. Det kan også findes her.

Kilde: Startours.dk

Kort efter take-off fik kvinden, der var 28 uger henne, veer. Heldigvis reagerede flypersonalet hurtigt på hendes tilstand og hjalp til, da hun gik i fødsel,  skriver The Guardian.

Enkelte passagerer trådte også til og sammen lykkedes det at bringe en lille pige til verden i 12.000 meters højde.

Fødslen annonceret på Twitter

Ifølge en meddelelse fra Turkish Airlines opdagede kabinecrewet, at den gravide passager var i smerter og tilbød straks assistance.

TURKISH AIRLINES PRESS OFFICE / HANDOUT
TURKISH AIRLINES PRESS OFFICE / HANDOUT Foto: TURKISH AIRLINES / Scanpix

Flyet måtte lande i Burkina Fasos hovedstad Oagadougou, hvor mor og det nyfødte barn Kadiju blev indlogeret på det nærmeste hospital til observation. Meldingen er, at de begge har det godt.

Turkish Airlines skrev om fødslen på Twitter.

Forskellige regler for gravide 

Flyselskaberne har forskellige regler om, hvor langt fremme i graviditeten, passagerer må være.  Det afhænger både af kvindens tilstand og af rejsens længde.

Ryanair kræver eksempelvis at vordende mødre, der efter den 28. uge vil flyve med selskabet, skal medbringe en blanket underskrevet af læge eller jordemoder, der viser, at de er egnet til at flyve.