Bandt balloner til havestol: Skal nu betale 130.000 kroner

En canadisk mand er idømt en bøde på 130.000 danske kroner for at flyve rundt på en havestol båret af balloner.

Daniel Boria er nok ikke den første, der har set Disney-Pixar-filmen Op og blevet fascineret ved tanken om at tage en flyvetur båret af kulørte heliumballoner, ligesom animationsfilmens hovedpersoner gør det.

Men modsat de fleste andre lod canadiske Boria det ikke bare blive ved tanken.

I juli 2015 lettede han - ved hjælp af balloner - fra jorden i sin helt almindelige havestol. Det lykkedes Daniel Boria at flyve omkring 10 kilometer, på den time han var i luften, hvorefter han sprang ud af stolen og udløste sin medbragte faldskærm.

Stuntet viste sig dog ikke at være helt gennemtænkt.

Fredag blev den ballonflyvende nordamerikaner nemlig dømt til at betale 26.500 canadiske dollar, hvilket svarer til mere end 130.000 danske kroner, for, hvad retten kaldte, en ’samvittighedsløs dum’ handling.

 - Det er ikke noget fantastisk, sjovt eller spændende ved det, sagde dommeren ved retten Calgary, Bruce Frasier, ved domsafgivelsen og tilføjede:

 - Det er ikke nogen præcedens for så tåbelig en handling.

Dommeren lagde vægt på, at Boria ikke alene havde bragt sit eget liv i fare, men også, at han svævede rundt over et tætbeboet område, hvor de kommercielle flyselskaber har deres faste ruter.

Et faktum Daniel Boria ligefrem pralede af efterfølgende, hvor han fortalte, at han undervejs på turen så et rutefly passere under ham.

Som brødrene Wright og JFK

I det hele taget lader Daniel Boria ikke til at dele dommerens holdning til ’bedriften’.

Boria sammenligner ifølge CBC sin handling med brødrene Wrights bedrifter inden for pionerflyvningen. Og han udmærkede sig desuden under retsmødet ved at imitere John F. Kennedy og gengive dele af den navnkundige amerikanske præsidents berømte ‘Moon Speech’, hvor han forklarede befolkningen, hvorfor udforskningen af rummet var så afgørende.

Flyveturen skulle bruges til at reklamere for Daniel Borias eget firma, men endte altså med at blive en dyr fornøjelse. Udover den store bøde kostede ballonstolen - ifølge Boria - omkring 100.000 kroner at få i luften.

De lokale politimyndigheder råder ham til næste gang at bruge en reklametavle i stedet, skriver Gizmodo.