Tærte rejste 30 km op i luften - kom næsten sikkert ned igen

Engelske rum-entusiaster har udført et højst besynderligt eksperiment, vil nogle måske mene. De har nemlig sendt en madtærte på rejse mod rummet.

Hvordan smager en tærte, efter den har været ude i rummet? Det har et hold rum-entusiaster fra England sat sig for at undersøge, inden verdensmesterskaberne i tærte-spisning finder sted.

De mener, at det er den første tærte, der bliver sendt ud i stratosfæren. Stratsosfæren er ikke helt ude i det ydre rum, men det er stadig nok det længste en tærte nogensinde har rejst i den retning.  

Det er rum-entusiaster fra SentIntoSpace, som står bag opsendelsen. Eksperimentets hovedformål var at undersøge, om rejsen påvirker tærtens molekylære struktur, og om det ændrer tærtens smag.

Det vigtigste formål med opsendelsen er dog at undersøge, om tærten kan spises hurtigere efter en tur i de højere luftlag. 

Holdet bag eksperimentet forventede, at tærten ville fryse på opturen og vil blive kogt, når den opnåede meget høj fart på vej tilbage til Jorden.

Manden bag tærten Bill Kenyon fra Ultimate Purveyors i St Helens er yderst begejstret. 

-  Tærten vil blive testen til det ekstreme.

Den rumrejsende tærte, der blev opsendt tirsdag, er kommet tilbage i god behold, bortset fra at den faldt af holderen og gik i stykker, da den landede. Turen ud i stratosfæren tog ca. to og en halv time.

- Det er en vidunderlig dag. Rent faktisk at sende noget ud i rummet, og så intet mindre end en tærte, udtaler tærtemesteren Tony Callaghan.

Tærten, som indeholdt kartofler og kød, blev sendt op med en vejrballon og nåede en højde på 29.500 meter. Ballonen med tærten landede i Low Bentham, North Yorkshire, som er ca. 50 miles fra, hvor den blev opsendt.

Resultaterne fra eksperimentet er endnu ukendte, og det vides derfor ikke, om rumrejsende tærter kan spises hurtigere. 

Verdensmesterskabet i tærtespisning løber af stablen d. 20. december i byen Wigan i England.