Model med 500.000 følgere droppede Instagram: Det er en falsk verden

Har du nogensinde prøvet at slukke din telefon i en hel uge og bare være i nuet? Det har den australske model Essena ONeill, og det har ført til et totalt opgør med sociale medier, og det som hun kalder for 'den falske verden', som foregår foran skærmen. 

- Det, jeg gør her, er et statement. At det virkelige liv ikke foregår gennem skærme, siger Essena ONeill i en video, som hun har lagt op på youtube. 

- Jeg fandt ud af, at jeg ikke kendte mig selv uden de sociale medier. 

Over en årrække har modellen opbygget en stor skarre af følgere på sin Youtube-kanal og sin Instagram-profil. Her har hun delt både billeder og videoer fra det, hun selv kalder 'sit perfekte liv'. Men nu vil hun gøre op med det perfekte liv og den sociale medieverden, som Essena ONeill mener er helt og aldeles forskruet. 

Ud i den virkelig verden
I en video på hendes Youtube-kanal fortæller hun, hvordan hun tager afstand fra den måde, som sociale medier 'opstiller' en helt forkert virkelighed. I stedet opfordrer hun folk til at gå ud og opleve den virkelige verden, som ikke forgår foran en skærm.

- Gå ud og oplev den virkelig verden. Gå en tur, tag på cafe, tag i en park, på stranden. Tag ud og mød virkelige mennesker. 

Ændrer billedtekster på Instagram
Som en del af sin 'opvågning' har Essena ONeill været inde på sin Instragram-profil og slette en del billeder, samt ændre en masse af sine billed-tekster fra tidligere. I den ændrede billedtekst fortæller hun, hvordan det tøj hun har på er fra store brands og tøjmærker, som betaler hende for at bære tøjet. Hun fortæller ligeledes, hvor lang tid hun har brugt på at tage det perfekte billede og efterfølgende redigere det.

I sin video på Youtube fortæller Essena ONeill også, hvordan flere bloggere får penge for at gå i bestemt tøj eller placere bestemte produkter i baggrunden af billedet. Det, siger hun, er falsk og burde være kendt i offentligheden, så følgerne har muligheden for at være kritiske. Til billedet her, skriver hun:

'Jeg blev betalt 400 dollars (omkring 2700 kr., red.) for at poste et billede med den her kjole på. Jeg ved, at der er mange store firmaer, der betaler op til 2000 dollars (omkring 15.000 kr., red.) for en post. Jeg synes bare, at det skal være offentligt kendt. Dette billede har ingen substans.'

I sine ændrede billedtekster, fortæller Essena Oneill også, hvordan hun på dette billede af sig selv knap nok har spist noget i løbet af dagen. 

- Jeg råbte af min lillesøster, fordi hun skulle blive ved med at tage billeder, indtil jeg så perfekt ud. 

På billedet nedenunder, fortæller Essena ONeill, at hun havde akne, men har dækket det med en masse make-up og redigering ved brug af flere apps. Hun supplerer med at skrive:

- DER ER INGENTING ÆGTE VED DET HER.

I dag har Essa Oneill 714.000 følgere på Instagram og 266.427 abonnenter på Youtube, som hun nu bruger til at sprede sit nye budskab på.