Ekspert forventer særlig nytårstale fra dronningen

16x9
Dronningen holdt sin 46. nytårstale i modtagelsesværelset i Christian IX's Palæ på Amalienborgi 2017. Foto: Keld Navntoft / Scanpix Denmark

2018 var et begivenhedsrigt år. Prins Henriks død og kronprinsens fødselsdag vil præge dronningens nytårstale, vurderer eksperter.

Når dronningen holder sin nytårstale, så kan hun se tilbage på et år med sorg, men også med store glæder.

13. februar døde prins Henrik på Fredensborg Slot omgivet af dronningen og sine to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Godt tre måneder senere fyldte kronprinsen 50 år, og det blev fejret både folkeligt med Royal Run og med gallamiddag på Christiansborg Slot.

Begge begivenheder vil sætte deres præg på nytårstalen, vurderer to eksperter i kongehuset.

 • Den kongelige nytårstale blev første gang sendt i radioen under tyskernes besættelse i 1941 under kong Christian X.
 • Kong Frederik IX fortsatte med radiomediet, indtil han i 1959 som 60-årig blev den første danske monark, der holdt en nytårstale, som blev transmitteret på tv.
 • Dronningen er fortsat med at holde tv-transmitterede taler. De varer fra 11 til 13 minutter. Det er den eneste gang i løbet af året, hvor dronningen taler direkte til hele nationen.
 • I 2010 transmitterede DR for første gang nytårstalen til hele verden via dr.dk, så også danskere i udlandet kunne se den.

- I talen ser dronningen tilbage på året, der er gået. Prins Henriks død var en indgribende begivenhed i hendes liv, og det samme var den for mange danskere, siger historiker Michael Bregnsbo, der blandt andet forsker i hofliv på Syddansk Universitet.

På et pressemøde på Cayx i august fortalte dronningen, at den opbakning og varme, som familien blev mødt med, var af stor betydning.

Men selv om hun allerede har sagt det, så er nytårstalen en anledning til at gøre det igen:

- Sådan noget kan ikke siges ofte nok. Jeg er sikker på, at hun vil takke for den medfølelse, som hun og familien mærkede.

- Det vil være helt naturligt, ligesom det vil være naturligt at nævne kronprinsens fødselsdag, og i det hele taget den store rolle, som kronprinsparret spiller, siger Michael Bregnsbo.

Personlig tale i vente

Lige så overbevist er historiker Lars Hovbakke Sørensen, der er adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon.

Han mener, at talen generelt vil blive mere personlig, end den plejer at være.

- Dronningen er meget bevidst om, at nytårstalen skal dreje sig om noget, der gælder for mange, og som rører sig i samfundet. Men de to begivenheder er så markante, at de vil få en fremtrædende plads, siger Lars Hovbakke Sørensen.

De fleste år holder dronningen nytårstalen fra sit arbejdsværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg, men slotspladsen er gravet op for at få plads til store rør, der skal medvirke til at sikre hovedstaden mod fremtidige oversvømmelser.

Derfor taler dronningen i stedet på Fredensborg Slot.

Dronningen kan have en overraskelse i ærmet

Aftenens nytårstale bliver den 47. i rækken. Og blandt de tidligere har særligt en god håndfuld vakt opsigt. Det skete seneste i 2015 og 2017, hvor det var prins Henrik, der tog opmærksomheden.

Talen sidste år vil blive husket for, at dronningen takkede for den sympati, som familien er blevet mødt med, efter at prins Henrik blev diagnosticeret med demens. Nedenfor kan du se et udpluk fra en række af dronningens mest markante nytårstaler.

 • 1984: "Så møder vi dem med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger, så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder - det kan vi ikke være bekendt".
 • 1987: "Vi skal nok passe på, at vi ikke af misforstået beskedenhed kommer til at ligge under for den såkaldte jantelov og dens "du skal ikke tro, du er noget". Vel er den meget dansk, men den er farlig, hvis den ender med at gå os i blodet".
 • 2000: "Mod ensomheden hjælper kun menneskeligt nærvær. Det er ikke noget, vi kan overlade til andre, til det offentlige. Det er et ansvar, vi har over for hinanden."
 • 2010: "Men er der i disse år tegn på, at vi er blevet mere egoistiske, at vi er blevet tilbøjelige til først og fremmest at kræve ind og sikre os, at vi hver især får det, vi selv mener at have krav på? Er vi ved at blive mistroiske over for hinanden og tillægge hinanden mindre pæne motiver? Så er det ikke alene en økonomisk krise, vi befinder os i, så er det vore holdninger, der er ved at komme i skred".
 • 2012: "Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen?".
 • 2014: "Hjælpen alene gør det ikke. Vi skal også anspore de nyankomne til at opbygge en ny tilværelse, hvor de kan tage ansvar for sig selv og gøre deres bedste for at falde til i det fremmede land, enten den tid bliver lang eller kort".
 • 2015: "Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at drosle ned til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv."

Du kan se dronningens nytårstale direkte på TV 2 og på TV 2 Play i aften. Talen begynder klokken 18.00, men TV 2 ser allerede fra klokken 15.30 frem mod talen og nytårsaften.