18-årsfødselsdag sætter kongehuset i uvant situation

Prins Nikolai får en helt ny rolle, når han bliver myndig.

Mandag bliver prins Nikolai 18 år, og han har, modsat sin far, prins Joachim, ikke nogen udsigt til at modtage apanage. Som enhver anden ung fyr skal han altså ud og tjene sine egne penge.

- Det er jo det, vi alle sammen har ventet spændt på. I flere generationer har kongehuset været lille, men nu hvor det er blevet så stort, har man sagt, at det kun skal være tronfølgeren, prins Christian, der skal have apanage, siger Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet.

Ikke set siden prins Valdemars børn

Ifølge kongehuseksperten skal vi tilbage til starten af 1900-tallet for at finde en større søskendeflok af prinser og prinsesser i det danske kongehus, der ikke modtog apanage og derfor måtte finde sig helt almindelige jobs.

- Det var prins Valdemars (bror til dronning Margrethes oldefar kong Frederik 8., red.) sønner, Aage, Erik og Viggo, der fik egne jobs. Den ene blev for eksempel direktør for ØK (Det Østasiatiske Kompagni, red.), forklarer han.

Går vi tilbage til 1953 har vi dog prinsesse Elisabeth, der ingen apanage fik, da hun fyldte 18. Det fik hendes bror Christian heller ikke, men han mistede sin titel som prins og blev til 'Greve' i 1971. 

Prins Nikolai er søn af prins Joachim og grevinde Alexandra, der blev skilt i 2004. Begge forældre har modtaget penge hele hans opvækst, men det har deres søn altså ikke udsigt til at gøre. 

Han kan blive privat borgerlig eller kendis

Uden apanage er prins Nikolai pludselig relativt fri til at vælge sin egen karrierevej og bestemme, hvor meget han egentlig gider at være en del af det danske kongehus, vurderer Sebastian Olden-Jørgensen.

- Man kan tænke sig alle mulige scenarier. Han kan glide tilbage til en slags privat, borgerlig tilværelse eller blive et fast inventar i kendiskredse og kulturen.

Helt privat vil hans liv dog aldrig blive, for med titlen som ’prins’ følger danskerne og mediernes opmærksomhed og sandsynligvis også en række protektorater, vurderer kongehusekspert og lektor i historie ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

- Han vil ikke have en fremtrædende rolle, men sandsynligvis få nogle protektorater. Prins Nikolai spiller stadigvæk en stor rolle for danskerne, fordi han er Dronningens første barnebarn, så han fik stor opmærksomhed i de første år, hvor han også var langt oppe i arverækkefølgen, indtil prins Christian blev født, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Han kan ikke blive hvad som helst

Prins Nikolai gik på Krebs' Skole som barn, men har siden 2014 gået på Herlufsholm Kostskole, hvor han er i gang med gymnasiet. Når han har færdiggjort sin uddannelse, skal han sandsynligvis til at træffe en beslutning om, hvilken uddannelse og hvilket job han skal have. Men selvom han ingen apanage får, kan han ikke vælge helt frit på alle jobhylder, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Man vil nok bestræbe sig på, at han får en videregående uddannelse, fordi han er kongelig. Det er ikke særlig sandsynligt, at han bliver for eksempel tømrer, selvom det ikke kan udelukkes fuldstændig. Og så vil det heller ikke være særlig hensigtsmæssigt, at han bliver politiker, siger han.

Kommer ikke til at lide nød

I 2016 meddelte kongehuset, at man kun forventede, at kronprins Frederiks ældste søn, prins Christian, ville modtage årpenge. Dermed skal resten af Dronningens syv børnebørn, prinsesserne Isabella, Josephine og Athena, samt prinserne Nikolai, Felix, Henrik og Vincent altså tjene deres egne penge.

Prins Nikolai vil dog næppe komme til at mangle penge, selvom han ikke får ydelser fra kongehuset, fastslår Sebastian Olden-Jørgensen.

- Nu har forældrene jo også en privatformue, så jeg tror ikke, han kommer til at lide nogen nød.

NB: Der er foretaget rettelser i denne artikel. Ved en fejl skrev vi, at prins Nikolai var det første danske kongehusmedlem i 100 år, der ikke modtog apanage. Dette er ikke korrekt. Enkelte prinser og prinsesser siden kong Valdemars børn har heller ikke modtaget apanage.