De engelske prinser mindes Diana: - Vores mor var helt igennem et barn

I en ny dokumentar fortæller de to britiske prinser, hvordan de oplevede prinsesse Diana som mor. Den sidste samtale med moren fortryder de dog.

Den 31. august er det præcis 20 år siden, at den britiske prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Frankrig med sin nære ven Dodi Al Fayed. 

Ulykken medførte ikke kun landesorg i Storbritannien. Den gjorde samtidig to prinser på 12 og 15 år moderløse.

Prins William og prins Harry nåede dog at have en sidste samtale med deres mor den aften, hun døde. En samtale, som de nu fortryder, fordi den var så kort.  

Fortryder sidste opkald

Det fortæller de i dokumentaren 'Diana, Our Mother: Her Life and Legacy’, som vises på det britiske ITV mandag.

- Hvis jeg havde vidst, hvad der ville ske, ville jeg ikke have været så ligegyldig omkring det, siger prins William i dokumentaren og fortæller, at drengene var i Balmoral i Skotland med deres far, da prinsesse Diana ringede fra Paris.

- Telefonen ringede, og William snakkede med hende i cirka fem minutter. Jeg tror, at vi bare havde travlt med at få sagt farvel.

Prins Harry tilføjer, at han nok vil fortryde, "hvor kort samtalen var", resten af sit liv.

Historien om Diana som mor

I dokumentaren åbner de to prinser for første gang op for Dianas private fotoalbum for at fortælle historien om hende som mor.

De fortæller, at det både er forløsende og helende for dem at dele minderne om deres mor i et så åbent interview.

- Der er ikke mange dage, hvor jeg ikke tænker på hende, siger prins William og fortsætter:

- 20 års-dagen føles som et godt tidspunkt at huske alle de gode ting om hende og forhåbentlig vise en side, som vi ikke har set før.

"Helt igennem et barn"

Den elegante grevedatter Diana Spencer blev forlovet med prins Charles - arvingen til den britiske trone - i en alder af 20 år.

750 millioner så med, da prinsessen blev ført op ad kirkegulvet og gav sit ja til prinsen. Men ikke mange kender hende som den lattermilde og legesyge mor, som hun også var.

Et foto af prins Harry og prins William fra prinsesse Dianas personlige fotoalbum.
Et foto af prins Harry og prins William fra prinsesse Dianas personlige fotoalbum. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark
Et foto af Diana og William. Men faktisk er Harry også på billedet - Diana er nemlig gravid. Dette er et af prinsernes tre yndlingsfotos af deres mor.
Et foto af Diana og William. Men faktisk er Harry også på billedet - Diana er nemlig gravid. Dette er et af prinsernes tre yndlingsfotos af deres mor. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

- Vores mor var helt igennem et barn. Når folk siger: "Hun var sjov. Giv os et eksempel", er hendes latter alt, jeg kan høre i mit hoved. Den vanvittige latter, hvor der samtidig var ren lykke i hendes ansigt, siger prins Harry i dokumentaren.

Han fortæller, at prinsesse Diana havde ét motto, som hun ofte hviskede til sine to sønner: "Bare vær uartig, men bliv ikke opdaget", lød det i kærlige vendinger fra moren.

- Kærligheden var sådan, at selvom hun var i den anden ende af rummet, kunne man mærke den, siger prins Harry.

Prinsesse Diana blev 36 år.