Ekspert om nyt royalt frimærke: Det er et plaster på såret

16x9
Dronning Margrethe og prins Henrik er blevet fotograferet på Marselisborg til et nyt jubilæumsfrimærke i anledning af deres guldbryllup. Foto: Torben Eskelund

Dronning Margrethe og prins Henrik har fået et nyt guldbryllupsfrimærke, og det lander på et tørt sted hos danskerne, vurderer royal ekspert.

Det kan godt være, at dronning Margrethe og prins Henrik har planer om at fejre deres guldbryllup i stille, rolige og helt private omgivelser, men et frimærke skal danskerne altså ikke snydes for. 

Mandag udgav PostNord og Kongehuset et særligt guldbryllupsfrimærke med et helt nyt fotografi af regentparret sammen i anledning af deres guldbryllup den 10. juni.

- Vi har en stolt tradition for at markere Kongehusets mærkedage, og fra PostNords side vil vi med frimærket derfor gerne lykønske regentparret med guldbrylluppet, siger Martin Pingel, designchef i PostNord Frimærker.

Han fortæller, at PostNord laver royale jubilæumsfrimærker med nogle års mellemrum i forbindelse med regentparrets mærkedage - såsom runde fødselsdage, bryllupper og jubilæer. 

Det royale guldbryllupsfrimærke, der koster 50 kroner, kommer på et såkaldt miniark med lilla baggrund. Det er blevet trykt i 40.000 eksemplare
Det royale guldbryllupsfrimærke, der koster 50 kroner, kommer på et såkaldt miniark med lilla baggrund. Det er blevet trykt i 40.000 eksemplare Foto: Torben Eskerod

Frimærket falder på et tørt sted 

Ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen lander guldbryllupsfrimærket på et tørt sted. For siden prins Henrik gik på pension i 2015, har offentligheden kun sjældent fået lov at se regentparret sammen.

Danskerne får dem heller ikke at se sammen, når de fejrer guldbryllup den 10. juni. Her har parret nemlig allerede for et år siden meddelt, at de ikke vil holde nogen offentlig fest i den anledning. 

- Det er klart, at der er endnu mere behov for et frimærke denne her gang, fordi danskerne ikke ser regentparret så meget sammen til daglig, og fordi de har fravalgt at holde en fest i forbindelse med deres guldbryllup. På den måde er det en slags plaster på såret, for det guldbryllup vi alle sammen er blevet snydt for, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2. 

I Danmark har vi tradition for at udgive frimærker på royale mærkedage. Frimærket til venstre blev udgivet i anledning af regentparrets bryllup den 10. juni 1967. Billedet til højre er fra deres sølvbryllup i 1992.
I Danmark har vi tradition for at udgive frimærker på royale mærkedage. Frimærket til venstre blev udgivet i anledning af regentparrets bryllup den 10. juni 1967. Billedet til højre er fra deres sølvbryllup i 1992. Foto: PostNord

Regentparret var professionelle og venlige

Dronning Margrethe og prins Henrik brugte omkring en halv dag på fotograferingen af frimærkeportrættet, der blev lavet på Marselisborg. Det fortæller Martin Pingel, der selv var til stede på dagen. 

- Der var ualmindelig god og fantastisk stemning. Regentparret var meget professionelle og venlige, og de var rigtig gode til det - de har jo også gjort det mange gange før, siger han.

Dronning Margrethe er efterhånden også ganske rutineret i at få taget frimærkeportrætter, ifølge PostNords designchef er hun nemlig den danske regent, der har prydet flest frimærker nogensinde. 

Regenter måtte ikke være på frimærker i 1851

Det første danske frimærke så dagens lys i 1851, men der gik næsten 50 år, før en regent kom til at pryde frimærkerne. Det skete i 1904, da dronning Margrethes tiptipoldefar Christian den niende kom på frimærket, der dengang kostede 10 øre.

Christian den niende var den første danske regent, der gik sit portræt på et frimærke. Det første frimærke, der kom i 1904, kostede ti øre. I 1905 blev prisen sat op til 50 og 100 øre.
Christian den niende var den første danske regent, der gik sit portræt på et frimærke. Det første frimærke, der kom i 1904, kostede ti øre. I 1905 blev prisen sat op til 50 og 100 øre. Foto: PostNord

- Der findes to forskellige historier om, hvorfor der gik så lang tid, før en regent kom på frimærkerne. Den ene går på, at det ville være en majestætsfornærmelse, at der skulle stemples oven på regentens hoved. Den anden går på, at de gamle regenter ikke levede så længe, og det ville være dyrt, hvis man skulle lave nye portrætter hele tiden, fortæller Martin Pingel, det selv mener, at sidste teori er den mest troværdige.

Det kan du bruge frimærket til

Guldbryllupsfrimærket, der koster 50 kroner, bliver trykt i 40.000 eksemplarer og kan købes enkeltvis på det der kaldes et miniark, og Martin Pingel regner med, at de bliver udsolgt. 

Og selvom mange nok vil købe det som samlerobjekt, kan man sagtens bruge frimærket på sin post. 

- Det er et rigtigt frimærke, vi laver kun frimærker der kan bruges. Frimærket kan sættes på breve på op til to kilo i Danmark og op til et halvt kilo i udlandet, forklarer han.