Prins Harry hyldes efter afsløring: Han er en fakkel i mørket

16x9
Arkivbillede. Prins Harrys udmelding, om at han har fået professionel hjælp efter sin mors død, er et tegn på styrke, mener hans storebror. Foto: JOE GIDDENS / Scanpix Denmark

Prins Harry bryder tabu ved offentligt at fortælle, at han har fået professionel hjælp efter sin mors død. Nu hyldes han for sin udmelding.

Prinsesse Dianas pludselige død i en tragisk bilulykke i 1997 vendte op og ned på prins Harrys liv.

I mere end 20 år lukkede han helt ned for sine følelser. Han var flere gange "meget tæt på en total nedsmeltning", og han led af store vredesudbrud.

Men han ignorerede symptomerne og fortsatte med at lægge låg på sine følelser.

Søndag fortalte han for første gang åbent om sine oplevelser, og hvordan han måtte søge professionel hjælp for at komme videre. Nu bliver han hyldet for at stå frem og bryde tabuet.

Prins Harry gør en forskel

En af dem, der hylder prins Harry, er marineveteranen Phil Eaglesham.

I 2014 forsøgte han at tage sit eget liv. Samme år mødte han for første gang prins Harry. Et møde, der ændrede hans liv.

Phil Eaglesham, som er gift og har tre børn, var få dage fra at afslutte sin anden tur i Afghanistan i 2010, da han bliver ramt af sygdommen 'Q-feber' - en sjælden bakterie, der spredes med støv og vind fra kvæg, får og geder.

Udsendelsen havde allerede været en hård omgang. 14 af hans kolleger og nærmeste venner havde mistede livet. Phil Eaglesham endte i en kørestol, da han vendte retur til England.

- Det var været ned ad bakke lige siden. Jeg har haft angst og depression, da jeg ikke kan gøre nogle af de ting, jeg tidligere kunne, siger han til The Telegraph.

Han er helt sikkert en fakkel i mørket.

Phil Eaglesham, marineveteran

Udover de fysiske mén var hans mentale tilstand også så svækket, at han følte, at hans eneste udvej var at begå selvmord. Men efter sit første møde med prins Harry på Royal Marines Commando Training Center, begyndte Phil Eaglesham langsomt at åbne op for sine problemer.

- Han er helt sikkert en fakkel i mørket, siger han og tilføjer, at prins Harry er i gang med at bryde tabuet om mentale lidelser.

Prins Harry tjente fem måneder i Afghanistan, hvor han var udstationeret i Camp Bastion i Helmand-provinsen. Han var co-pilot og skytte på en Apache-helikopter.
Prins Harry tjente fem måneder i Afghanistan, hvor han var udstationeret i Camp Bastion i Helmand-provinsen. Han var co-pilot og skytte på en Apache-helikopter. Foto: POOL / Scanpix Denmark

Monarkiet er stadig relevant

Tim Stanley, klummeskribent hos The Telegraph, mener også, at prins Harry gør en forskel ved at stå frem med at han har fået hjælp til sin ubearbejdede sorg.

Han mener, at offentliggørelsen af prins Harrys professionelle hjælp, gør ham mere menneskelig, og at det gør monarkiet relevant.

- Når jeg ser på prins Harry, ser jeg ikke bare en royal - jeg ser et moderne menneske, skriver han i The Telegraph og fortsætter:

- Som jeg er blevet ældre, har jeg forsonet mig med monarkiet. Det virker. Det er bedre end alternativet. Det forener menneskelige og institutionelle. Det er aldeles relevant.

Arkivbillede. Prinsesse Diana holder prins Harry under et fotosession i Marivent Palace.
Arkivbillede. Prinsesse Diana holder prins Harry under et fotosession i Marivent Palace. Foto: STRINGER / Scanpix

Prins William støtter sin bror

Også prins Harrys storebror, prins William, roser sin bror for at bryde tabuet om at få professionel hjælp. Han mener, at det er en løgn at tænke, at succesfulde og stærke mennesker ikke lider af følelsesmæssige vanskeligheder.

- Det gør vi alle. Det er bare få af os, der taler om det.

Ifølge prins William er det et tegn på styrke, at prins Harry stod frem.

- Vi går alle igennem hårde tider i vores liv, men mænd føler især et behov for at foregive, at alt er okay. De tror, at hvis de fortæller det modsatte, at deres venner vil synes, de er svage. Men jeg kan forsikre dig, at det faktisk er et tegn på styrke, siger han.

- Holdningerne er ved at ændre sig, og de bliver hjulpet, når højtprofilerede folk taler om deres erfaringer.