Prins Harry søgte professionel hjælp: Min mors død efterlod mig i totalt kaos

16x9
Prins Harry og Prinsesse Diana. Han var 12 år da hun døde - I dag er han 32 år og taler åbent om de konsekvenser, det havde for ham. Foto: Scanpix

Mange års ubearbejdet sorg gav prins Harry angst ved royale middage og uforklarlige vredesudbrud. Nu vil han bryde tabu om psykiske problemer.

Han var 12 år gammel, da han lagde blomster på sin mors kiste.

Prins Harrys mor, prinsesse Diana, døde i en tragisk bilulykke i 1997, og hendes død har præget en stor del af hans voksenliv.

For første gang fortæller han om, at han måtte søge professionel hjælp for at komme videre. Det gør han til The Telegraph.

Det at miste min mor, da jeg var 12 og derefter lukke ned for alle mine følelser de seneste 20 år, har haft en ret alvorlig effekt

Prins Harry

- Jeg kan med sikkerhed sige, at det at miste min mor, da jeg var 12 og derefter lukke ned for alle mine følelser de seneste 20 år, har haft en ret alvorlig effekt, ikke kun på mit personlige liv, men mit også mit arbejdsliv.

Han afslører, at han har talt med en professionel om sit mentale helbred flere gange, og at han har lidt af panik- og vredesudbrud.

Stak hovedet i sandet

Prins Harry fortæller, at han lukkede helt for sine følelser efter sin mors død og de næste tyve år frem.

Prins Harry (i midten) med sin bror William og sin far prins Charles til Dianas begravelse
Prins Harry (i midten) med sin bror William og sin far prins Charles til Dianas begravelse Foto: JEFF J MITCHELL / Scanpix Danmark

- Min måde at gøre det på var at stikke hovedet i sandet og nægte nogensinde at tænke på min mor, for hvorfor skulle det hjælpe, siger han.

Han fortæller også om, hvordan livet i offentligheden fik ham til at føle, at han var ”meget tæt på en total nedsmeltning adskillige gange”, og at han led af store vredesudbrud.

Men han ignorerede symptomerne og fortsatte med at lægge låg på sine følelser.

- Jeg var den typiske 20-, 25-, 28-årige, der løb rundt og sagde “livet er skønt” eller “livet er fint”, siger han.

To år i totalt kaos

Det var først som 28-årig, at han begyndte at adressere sine problemer. Med opbakning fra sin bror, prins William, og andre tæt på ham søgte han hjælp.

- Jeg kunne ikke sætte en finger på det. Jeg vidste ikke, hvad der var galt med mig.

Han begyndte at tale med en professionel om sin ubearbejdede sorg og begyndte også til boksning for at komme af med sine aggressioner.

Han ser det som meget heldigt, at det ”kun" var to år i totalt kaos, før han lærte at tale om det.

Prins Harry tjente fem måneder i Afghanistan, hvor han var udstationeret i Camp Bastion i Helmand-provinsen. Han var co-pilot og skytte på en Apache-helikopter.
Prins Harry tjente fem måneder i Afghanistan, hvor han var udstationeret i Camp Bastion i Helmand-provinsen. Han var co-pilot og skytte på en Apache-helikopter. Foto: POOL / Scanpix Denmark

Tidligere har der været spekulationer om Prins Harrys mentale helbred, især efter hans tid i Afghanistan. Men han afviser, at hans problemer skulle være relateret til Afghanistan, men at det nærmere handler om at miste sin mor som helt ung, mens hele offentligheden kunne følge med.

Bryd tabuet

Prinsen er i dag 32 år og har valgt at tale åbent om sine oplevelser, i håbet om at det vil give andre mod til at starte en samtale om mentale problemer.

- Min oplevelse er, at det øjeblik, du begynder at tale om det, indser du, at du er med i en ret stor klub, siger han.

Prins Harry har sammen med sin bror, William, og Williams kone, Catherine, startet kampagnen ”Heads Together”, der skal sætte fokus på stigmatiseringen af mentale problemer i Storbritannien.

Senere på året vil de tre også stå bag en markering af 20-året for prinsesse Dianas død.