Gammelt testamente kan spænde ben for prins Richards søn: Mister slot hvis han gifter sig

Prins Gustav har dannet par med sin kæreste i næsten et årti. Men udsigten til et bryllup er ikke eksisterende.

Mandag døde prins Richard som 82-årig på Berleburg Slot.

Og med ét skiftede familieslottet, som har 15.000 hektar skov tilknyttet, ejer. Arveretten er nu blevet overdraget til sønnen prins Gustav.

Det lyder som fryd og gammen for prins Gustav. Men bag det nye ejerskifte gemmer der sig en længere historie.

Prins Gustav af Sayn-Wittgenstein-Berleburg har i næsten et årti dannet par med  Carina Axelsson, men på trods af det længe forhold har en bryllupsdato aldrig været på tale. Og det er der en helt særlig grund til.

Blå bog: Prins Gustav

Prins Gustav af Sayn-Wittgenstein-Berleburg er en tysk-dansk prins, der er ældste barn af prins Richard af Sayn-Wittgenstein-Berleburg og Prinsesse Benedikte af Danmark. Han er dermed nevø til Danmarks dronning Margrethe.

Han er født 12. januar 1969 i Frankfurt i Tyskland.

Han danner par med Carina Axelsson.

Som ældste søn af prins Richard, som døde 13. marts 2017, overtog prins Gustav blandt andet sin fars position som familieoverhoved for fyrstehuset Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Han arver dermed familieslottet.

Det skyldes nemlig et testamente, som prins Gustavs farfar af samme navn skrev, inden han som ritmester i den tyske hær døde under Anden Verdenskrig.

- Hvis prins Gustav gifter sig med sin kæreste, trodser han ikke alene testamentet. Han mister også sin arveret til familieslottet Berleburg, hvor parret i dag bor, forklarer Trine Larsen, som er Billed-Bladets kongehus-ekspert.

Testamente forhindrer ægteskab

I testamentet står der angiveligt skrevet, at den faldne prins' efterkommere skal gifte sig med en 'arier'.

Men da Carina Axelsson er en borgerlig kvinde af svensk og mexicansk afstamning, forhindrer testamentet prins Gustav i at blive gift og stifte familie med sin kæreste.

- Hvis de får børn sammen, mister de arveretten til slottet. Det er en af grundene til, at de endnu ikke er blevet gift, siger Trine Larsen.

Og det er selvom prins Gustav har forberedt sig længe:

- Den næste generation er kørt i stilling allerede. Prins Gustav har i mange år sammen med sin far arbejdet i skovene omkring  slottet. Det er han allerede kørt i stilling til. Det vil ikke blive nogen omvæltning for ham, siger Trine Larsen til Billed-Bladet.

Dronningens svoger prins Richard døde 82 år gammel

- Det lyder fuldstændig vanvittigt

Men hvad skal der ske, hvis prins Gustav og Carina Axelsson forbliver barnløse?

Ifølge Trine Larsen er det ikke utænkeligt.

- Carina Axelsson er ligesom sin forlovede 48 år. Det vil derfor vække opsigt, hvis parret i en sen alder vælger at få børn.

Dog skal den royale familie ikke være bange for, at slottet mister sin titel som et familiefortagne. Hvis prins Gustav dør uden arvinger, vil slottet sandsynligvis gå videre til en anden slægtning.

Ifølge testamentet er det dog kun sønner, der kan arve slottet. Prins Gustavs søstre vil dermed ikke være i stand til at overtage familieslottet på grund af deres køn.

Det lyder fuldstændig vanvittigt og helt ubegribeligt, at sådan noget stadig kan effektueres.

Trine Larsen, ekspert i kongehuset

- Jeg kunne forestille mig, at prins Gustavs søstres børn vil overtage slottet, siger Trine Larsen til Billed-Bladet.

Prins Gustav og hans familie har i de seneste år kæmpet med de tyske myndigheder for at få omstødt testamentet, men ifølge Trine Larsen er det en langvarig, kompliceret proces.

- Det seneste, jeg har hørt, er, at det skulle være nået så langt som til højesteret. Men det tager jo åbenbart rigtig mange år, og selvom man synes, det lyder fuldstændig vanvittigt og helt ubegribeligt, at sådan noget stadig kan effektueres, så er det altså det, der gælder.