Kronprinsesse i skudlinjen efter forsvar af søn: - Kan slet ikke kende kritik

Den norske presse blev taget på sengen, da kronprinsesse Mette-Marit kom med en opsang og afskrev sin søn Marius fra offentlighedens søgelys.

Det giver sig selv, at hvis man er del af en kongelig familie i Skandinavien, så er det svært at undgå interesse fra offentligheden. 

Men den norske kongefamilie har erfaret, at det er svært at finde sin rolle, hvis man er 20 år gammel og fulgte med sin mor ind i de royale gemakker. Ligesom vores egen prins Henrik har fraskrevet sig sin rolle i det offentlige rum, så har den norske kronprinsesse Mette-Marit fraskrevet sin søn Marius' offtentlige rolle.

Det gjorde hun i et åbent brev til det norske folk og presse torsdag aften, hvor hun især rettede en kritik af pressens interesse og håndtering af sin søns person. 

- Marius har altid haft en rolle, som har været svær at definere i det offentlige rum. Han har ikke en offentlig rolle, er ikke en offentlig person og skal ikke bære offentlige pligter som sine søskende, skrev hun.

Kan slet ikke genkende kritikken

Hvis Mette-Marit havde håbet på en forstående presse og folk, så må hun desværre tro om igen. 

- Jeg kan slet ikke genkende kritikken. Hun refererer til en episode for 17 år siden, som fandt sted den dag, hvor det blev kendt, at Mette-Marit og kronprins Haakon var kærester, siger nyhedsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord, til VG og henviser til kronprinssens kritik af en episode, hvor NRK fulgte parret og den dengang 3-årige Marius på en tur i en park.

Alexandra Beverfjord uddyber og siger, at mediet altid har været varsomme og haft en åben dialog med det norske kongehus om dækningen af børn.

- Vi har ingen interesse i at eksponere børn mod deres vilje, siger hun.

Eksperter er også uenige

Den norske medieforsker Carl-Erik Grimstad siger, at de bare må respektere, at det er en mor, som vil beskytte sin søn. 

- Når det så er sagt, så synes jeg ikke, at den norske presse har været ufine i deres dækning af Marius eller Kongehuset. Når Kongehuset selv har kaldt ham et 'fuldbyrdet medlem af Kongehuset', så følger der opmærksomhed med, siger han til VG.

Han henviser i øvrigt til det faktum, at Marius selv har opsøgt offentligheden ved blandt andet at være statist i den enormt populære norske serie 'Skam'.

Nils Øy, som er konstitueret generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener heller ikke, at den norske presse har været urimelige i deres dækning af Kongehuset. 

- Jeg kan ikke se, at kronprinsessen har nogen grund til at klage over pressens behandling af hendes søn. Der har da været nogle få eksempler, som har været over grænsen. Jeg tror dog ikke, at der er noget andet land, hvor pressen har været så tilbageholdende overfor Kongehuset som i Norge, siger han til Aftenposten