Prins Harry går i Dianas fodspor: Holder rørende tale ved støttekoncert

16x9
Prins Harry var tirsdag aften vært ved en velgørenhedskoncert ved Kensington Palace. Det var på selvsamme slot, at prinsesse Diana boede fra 1981 frem til sin død i 1997. Foto: DOMINIC LIPINSKI / Scanpix

Prinsesse Dianas yngste søn, prins Harry, fortsætter med at skabe opmærksomhed om en af sin mors mærkesager - hjælp til hiv- og aidsramte.

- Hiv gør det ikke farligt at lære mennesker at kende. Du kan give dem hånden, og du kan give dem et knus. De har om nogen brug for det.

Sådan lyder et mindeværdigt citat fra prinsesse Diana fra slutningen af 1980'erne, hvor hun havde gjort det til en af sine mærkesager at skabe opmærksomhed omkring hiv- og aidssmittede - og ikke mindst at aftabuisere de mange fordomme, der var relateret til sygdommen på det tidspunkt.

Siden prinsesse Dianas død har hendes yngste søn, prins Harry, fortsat sin mors indsats på området. Det har han blandt andet gjort ved at oprette fonden Sentebale, der hjælper udsatte børn og unge i den afrikanske stat Lesotho, som har en af de højeste antal hiv-smittede befolkningsgrupper i hele verden.

Tirsdag aften kulminerede 31-årige prins Harrys velgørenhedsarbejde så med en stor koncert ved Kensington Palace i London med gruppen Coldplay som hovednavn.

I øvrigt den første rockkoncert ved slottet nogensinde.

Prins Harry på scenen sammen med Coldplay tirsdag aften i London. - Tak til Coldplay - tusind tak. I har rocket slottet, I har rocket slottet, sagde prins Harry efter velgørenhedskoncerten.
Prins Harry på scenen sammen med Coldplay tirsdag aften i London. - Tak til Coldplay - tusind tak. I har rocket slottet, I har rocket slottet, sagde prins Harry efter velgørenhedskoncerten. Foto: Tim Rooke/REX / All Over Press

Inden Coldplay - og senere også et børnekor fra Lesotho - indtog scenen, holdt prins Harry ifølge ABC News en rørende tale for de 3.000 publikummer om Lesotho, som han første gang besøgte som 19-årig.

- Hvad jeg så, var et land med betydelige udfordringer; nogle af verdens mest sårbare unge, som var blevet frarøvet deres barndom - tvunget til at arbejde på grund af ekstrem fattigdom, fordi de havde mistet begge forældre til hiv eller aids. I nogle tilfælde var "kvinden i hjemmet" en 12-årig pige, som skulle tage sig af sine brødre og søstre.

A post shared by Sentebale (@sentebale) on

- Dette er et emne, som ikke længere fylder meget i medierne, men som stadig er en presserende udfordring. I det sydlige Afrika er hiv og aids stadig den hyppigste dødsårsag blandt teenagere. Og her i Storbritannien har flere mennesker virusset end nogensinde før, lød det fra prins Harry, som rundede af med en opfordring til hele verden:

- Hver og en af os har et ansvar for at uddanne os selv. Vi skal gøre, hvad vi kan for at lære at tale åbent om sygdommen og derved nedbryde den stilhed, ignorance og frygt, som virusset lever af. 

Prins Harry poserer her sammen med et børnekor fra Lesotho inden tirsdagens velgørenhedskoncert ved Kensington Palace.
Prins Harry poserer her sammen med et børnekor fra Lesotho inden tirsdagens velgørenhedskoncert ved Kensington Palace. Foto: Scanpix / Scanpix

Fond opkaldt efter Diana

Prins Harry stiftede fonden Sentebale sammen med prins Seeiso af Lesotho i 2006. Sentebale betyder "glem mig ikke" på sesotho og er derfor en direkte hyldest til prins Harrys mor, prinsesse Diana. 

Den afrikanske prins var også til stede ved tirsdagens koncert og benyttede lejligheden til at takke prins Harry for hans store arbejde for Lesotho.

- Du kom til Lesotho som en ung mand, og i dag har du markeret dig som en af allerstørste. Du gør en forskel (...) I din mor, prinsesse Dianas, fodspor er du gået langt videre, end du har forpligtet dig til, og du er nået helt ud til de mørkeste hjørner og har rakt dine hænder ud til de mest sårbare børn i Afrika, og Lesotho i særdeleshed, sagde prins Seeiso.

I juli måned deltager prins Harry i den årlige Internationale Aids Koncerence, som i år finder sted i Durban i Sydafrika.

A post shared by Sentebale (@sentebale) on