LISTE: Færdig i Unicef - her er Alexandra stadig protektor

16x9
Grevinde Alexandra er også protektor for Randers Regnskov. Foto: Annelene Petersen / Scanpix Denmark

Grevinde Alexandra er stoppet som protektor for Unicef. Andre organisationer er glade for grevinden.

Da grevinde Alexandra tilbage i 2004 blev skilt fra prins Joachim, blev hun skrevet på finansloven, så hun i år modtager 2,3 millioner kroner om året i støtte. 

Dengang var et af argumenterne blandt andet, at det var en form for løn for de mange jobs som protektor, grevinden havde. Men listen af organisationer, som grevinden er protektor for, er så småt begyndt at skrumpe. Senest er det Unicef, som grevinden har opsagt samarbejdet med. 

- Grevinde Alexandra har igennem 15 år gjort en meget stor forskel, og hun har været en fantastisk ambassadør for UNICEF, siger bestyrelsesformand i UNICEF Danmark Alfred Josefsen i pressemeddelsen.

Tilbage i 2014 stoppede grevinden også efter 19 år som protektor for DR's pigekor. Dengang beskrev eksperter det som en form for fyring af grevinden, fordu hun angiveligt ikke gjorde sit arbejde som protektor godt nok.

Vil tilbage på arbejdsmarkedet

I et nyligt interview med BT fortalte grevinden, at hun gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet. Inden hun blev gift med prins Joachim, arbejdede hun i finansverdenen, og det er den branche, hun gerne vil tilbage til.

Samme medie afslørede for nyligt, at grevinden har oprettet et firma i CVR-registret med navnet 'Grevinde Alexandra' og er registreret under branchekode 702100, som ifølge virksomhedsregistret dækker over firmaer, der beskæftiger sig med PR og kommunikation.

I interviewet med BT ville grevinden ikke afsløre, om hun allerede har fået et borgerligt job. Til gengæld ville hun gerne fortælle, at hun i øjeblikket er i gang med at skrive en bog om etik i finansverdenen sammen med en amerikansk professor fra det universitet i Washington, hvor hun selv har læst.

Er stoppet som protektor flere steder

Tilbage til et argumenterne for, at Alexandra skulle støttes af den danske stat, da hun i 2004 blev skilt fra prins Joachim. Ifølge kongehusekspert og forfatter Trine Villemann, var statsminister Anders Fogh Rasmussens argument for statsstøtten tilbage i 2004, at grevinden fortsat ville fungere som repræsentant for Kongehuset i offentligheden. 

- I sin tid sagde statsministeren jo, at årspengene blev givet, så hun i fremtiden kunne fortsætte sit virke som medlem af Kongehuset i det offentlige rum.

Men hun er ikke medlem af Kongehuset, og hun har stort set ikke et virke i det offentlige rum længere

Trine Villemann, kongehusekspert og forfatter

- Men hun er ikke medlem af Kongehuset, og hun har stort set ikke et virke i det offentlige rum længere, siger Trine Villemann til TV 2. 

Faktisk er grevinden stoppet som protektor flere steder. Det gjorde hun i stor grad, da hun i 2007 blev gift med Martin Jørgensen. Her opsagde hun blandt andet sit protektioner for Dansk Landsforening for Laryngectomerede, Kniplings-Festivalen i Tønder og Alexandra-skolen i Frederikshavn.

Den opsigelse som protektor, der er blevet mest omtalt, er hendes stop som protektor for DR's pigekor i 2014. Dengang overraskede det afbrudte samarbejde flere, og mange gisnede om, om der decideret var tale om en fyring af grevinden.

- Hun dukkede op til jule- og sommerkoncerter, men var ikke med til at promovere Pigekoret, og det har hun aldrig gjort, siger Trine Villemann.

TV 2 har været i kontakt med nogle af de andre organisationer, som grevinde Alexandra er protektor for. Hør deres mening om hendes rolle som protektor nedenunder.