Historiens største Oscar-skandale - sådan gik det til, at den forkerte vinder blev udnævnt

16x9
Det var La La Lands producer Jordan Horowitz, der nåede frem til mikrofonen med beskeden om, at den forkerte vinder var annonceret. Foto: Scanpix

Nu har Oscar-akademiet indført en række strenge regler under showet, så fejlen fra 2017 ikke vil gentage sig.

Det er Oscar-uddelingens mest prestigefyldte pris: Prisen for årets bedste film. 

Derfor var der også spænding på både scenen og i salen, da Hollywood-parret Faye Dunaway og Warren Beatty ved den 89. Oscar-uddeling åbnede den mørkerøde konvolut med resultatet af juryens stemmer.  

- Og Academy Awarden for 'Bedste film' går til..., proklamerede Warren Beatty, men stoppede op i det, som virkede som en kunstpause.

Med et lettere forvirret blik rakte han konvoluttens indhold til sin meduddeler. 

- Kom så, sagde Faye Dunaway og kiggede på den åbne konvolut. 

Hvad de endnu ikke vidste var, at Beattys tøven var velbegrundet. Der var sket en fejl. Faktisk den nok største i Oscar-historien. 

- 'La La Land', lød hendes stemme selvsikkert, og en øredøvende klapsalve fyldte salen. 

For Oscar-favoritten 'La La Land' var ikke vinderen - det var tværtimod det amerikanske drama 'Moonlight'. 

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20. 

Barry Jenkins - Moonlights instruktør - da han retmæssigt modtog sin Oscar-statuette.
Barry Jenkins - Moonlights instruktør - da han retmæssigt modtog sin Oscar-statuette. Foto: Scanpix Denmark

Virvaret brød ud

De næste minutter på scenen afslørede for rullende kameraer, hvilken kæmpe fadæse, tusindvis af tv-seere verden over netop havde været vidner til. 

Holdet bag 'La La Land', som allerede have modtaget statuetter for bedste kvindelige hovedrolle, bedste instruktør og bedste musik, holdt deres takketaler, mens der i baggrunden udbrød mere og mere tumult. 

Det var i denne tumult, at filmens producer Jordan Horowitz pludselig skar igennem den forvirrede hvisken.  

- Jeg er ked af det. Der er sket en fejl, sagde han.

- 'Moonligt', I er vinderne af bedste film.

Den rigtige kuvert kom på scenen i et stort tumult.
Den rigtige kuvert kom på scenen i et stort tumult. Foto: Scabpix
Beviset på, at Moonlight er den korrekte vinder. Det stod sort på hvidt, at La La Land var forkert udråbt.
Beviset på, at Moonlight er den korrekte vinder. Det stod sort på hvidt, at La La Land var forkert udråbt. Foto: Scanpix

Nu var det ikke klapsalver, men en slående stilhed sænkede sig over publikum, mens ansigterne på scenen mest af alt udstrålede forvirring. 

- Det er ikke en joke. Jeg er bange for, at de har læst den forkerte seddel, gentog han forsikrende - denne gang så tydeligt, at det ikke var til at tage fejl af.

Samtidig holdt han det endegyldige bevis op foran sig: Den rigtige konvolut med ordet 'MOONLIGHT' med blokbogstaver henover. 

En menneskelig fejl med konsekvenser  

Det mest presserende spørgsmål, som har meldt sig i året efter skandalen er klart: Hvordan kunne sådan en fejl ske? Oscar er det mest velorkestrerede og velorganiserede prisuddelingsshow i verden - hvordan kunne det gå galt? 

Det mest naturlige sted at pege, var Warren Beatty og Faye Dunaway. Men selvom det var dem, der udråbte den forkerte vinder, stod det klart umiddelbart efter showet, at det ikke var deres skyld.

I stedet for konvolutten med påskriften "Best picture" - bedste film, stod Warren Beatty nemlig med kuverten med "Best female actor in a leading role" - bedste kvindelige hovedrolle. 

Det forklarede hans forvirring. På sedlen stod ikke navnet på en film, men navnet på hovedrolleindehaveren i 'La La Land', Emma Stone.

'La La Land' blev den store vinder med seks priser til årets Oscar-uddeling.
'La La Land' blev den store vinder med seks priser til årets Oscar-uddeling. Foto: LUCAS JACKSON / Scanpix Denmark

Den virkelige fejl var altså opstået lige inden, de gik på scenen - hos revisionsfirmaet PwC, som de sidste 83 år har varetaget den betroede opgave at opbevare og uddele vinderkonvolutterne under det enorme underholdningsshow. 

Akademiet strammer reglerne

Martha L. Ruiz og Brian Cullinan fra PwC var blandt de få personer, som vidste, hvem der skulle vinde Oscar-statuetterne inden selve aftenen.

Da de ankom til showet, viste de smilende hver deres kuffert frem. Heri opbevarede de konvolutterne, som besvarede det, som alle ville vide: Aftenens vindere. 

Men mod hvad man kunne forvente, så indeholdte hver kuffert konvolutter for samtlige kategorier - altså to af hver konvolut med vindernavnet. Det oplyste Brian Cullinan i et interview med Medium.

På trods af at prisen for den bedste kvindelige hovedrolle allerede var uddelt, var det altså muligt for Brian Cullinan at udlevere den tilsvarende kuvert til Warren Beatty inden han gik ind på scenen for at annoncere en af showets absolutte hovedpriser.

En kæmpe fejl, medgiver Senior Partner i PwC, Tim Ryan.

- Et af de mest skuffende ting for mig var alt det gode arbejde, der er blevet gjort med finesse og fortrolighed i den proces - ikke bare sidste år, men i løbet af de sidste 83 år - og det gik galt, da vi skulle håndtere en konvolut, siger han til nyhedsbureauet AP.

Oscar-akademiet har valgt ikke at bryde med firmaet, men har i stedet indført en række foranstaltninger i år, som skal sikre, at sådan skandale kan ske igen, skriver det amerikanske magasin, Fortune.

Martha Ruiz og Brian Cullinan, der havde ansvaret for at give konvolutterne til prisuddelerne.
Martha Ruiz og Brian Cullinan, der havde ansvaret for at give konvolutterne til prisuddelerne. Foto: Scanpix

For det første vil partneren i virksomheden personligt overvære processen omkring prisuddelingen. Derudover vil en PwC kontrol-person, Kimberly Bourdon, også overvære det hele fra produktionen. 

Den hovedansvarlige for at overrække konvolutterne til de mange skuespillere, som skal på scenen, bliver Rick Rosas, som har stået for Oscar-uddelingen i 14 år. Derudover vil en manager fra produktionen sørge for, at det er den korrekte kategori, der overgives.

Og de to involverede PwC-medarbejdere? De har begge fået andre ansvarsområder i firmaet.

Som en sidste sikkerhedsforanstaltning, er det blevet forbudt for de ansvarlige at bruge deres telefoner eller sociale medier i løbet af showet. Det sker efter mistanke om, at det var Brian Cullinans brug af Twitter, der distraherede ham i 2017.

Se Brian Cullinans nu slettede tweet herunder: 

De rigtige vindere

Midt i skandalen står filmholdet fra henholdsvis 'La La Land' og 'Moonlight', som begge blev ufrivilligt involveret i det historiske øjeblik.  

I en blog på The Guardian beskriver manden, der breakede fejlen på scenen, Jordan Horowitz, hvordan det føltes, først at modtage hæderen, for så at miste den igen. En situation, som han ikke har haft det godt med.

- Efter chokket havde lagt sig, var der mange, der sagde, at 'Moonlight' ikke fik sit øjeblik, skriver han.

Han har oplevet, at folk har været vrede over det, der skete, men både han og Barry Jenkins, instruktøren bag 'Moonlight', har forliget sig med det.  

- Stadig mundlam, skrev Barry Jenkins efter showet i glæde over den prestigefyldte pris.

Det tog nogle sekunder, før alle havde opfattet, hvad de lige havde overværet på scenen den 26. februar 2017, men så snart, de gjorde, så fokuserede kameraet ned på de rigtige vindere: Filmen 'Moonlight's hold, der omfavnede hinanden i glæde. 

Note: TV 2 har ikke længere rettigheder til klip fra Oscar-showet, derfor indeholder denne artikel ingen video.

Det er ikke første gang, at der har været skandaler eller pinlige øjeblikke i Oscar-regi - herunder er de ti største. 

De mest pinlige Oscar-øjeblikke

Brando afslog sin pris

Marlon Brando gav en syngende lussing til Oscar-akademiet og hele filmbranchen, da han vandt en Oscar for sin legendariske rolle i filmen 'Godfather'. I stedet for selv at gå på talerstolen, blev han væk og sendte apache-indianeren Sacheen Littlefeather i sit sted, der på vegne af Brando afslog prisen. 
Hør hvorfor i klippet. 

Jolies tungekys med brormand

Angelina Jolie gav sin bror James et stort kys til Oscar-festen, som chokerede mange. Foto: Allover Press
I begyndelsen af sin karriere var skuespillerinden Angelina Jolie først og fremmest kendt som lidt af en skandale-dronning. 
Det mærkat fik hun blandt andet, fordi hun til Oscar-festen i 1999 tungekyssede med sin bror, da hun vandt prisen for bedste skuespillerinde. I takketalen udbrød hun også begejstret "Jeg er simpelthen så forelsket i min bror lige nu", og folk havde svært ved at forstå den overvældende og eksplicitte søskendekærlighed. 
 

Disney blev rasende, da Snehvide åbnede showet

Rob Lowes intronummer med en syngende Snehvide faldt hverken i god jord hos seerne eller Disney Foto: Polfoto
I 1989 havde de fleste seere og publikummer svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da Oscar-værten Rob Lowe åbnede showet med Snehvide (eller i hvert fald en kvinde klædt ud som Snehvide) i et stort og temmelig bizart sangnummer. Hos Disney blev man så utilfreds, at man efterfølgende sagsøgte Oscar-akademiet for at bruge Snehvide-kostumet. 

Jennifer Lawrence faldt: - Det er så pinligt

Jennifer Lawrence oplevede enhver Oscar-vinders mareridt, da hun i 2013 vandt prisen for bedste skuespillerinde. For selvom hun - efter eget udsagn - virkelig koncentrerede sig om at gå op til scenen for at holde sin takketale, faldt hun i sin store kjole på vej op ad trappen og måtte bruge et par sekunder på at rejse sig igen.
Det var dog primært pinligt for Lawrence selv, for både publikum og seere gav hende efterfølgende deres uforbeholdne støtte i salen og på de sociale medier. 
 
 

Den forkerte Frank rejste sig

Frank Capra vandt heldigvis flere Oscars siden den uheldige episode, hvor han fejlagtigt troede, hans navn blev råbt op, og derfor nåede at løbe halvt op på scenen. Foto: Polfoto
I 1934 fandt en af Oscar-historiens mest ydmygende episoder sted, da prisen for bedste instruktør skulle uddeles.
For da prisuddeleren Will Roberts åbnede konvolutten udbrød han "Kom herop og hent den, Frank!". Hvad han ikke havde tænkt over var, at der var to Frank'er nominerede, og den 'forkerte' Frank, Frank Capra, sprang op og nåede et stykke op mod scenen, før der blev sat spot på Frank Lloyd, der var den rigtige vinder. Capra har senere skrevet i sin biografi, at vejen tilbage til pladsen var "den længste, sørgeligste og mest rystende gåtur i hans liv", skriver filmsiden IMDB. 

Michael Moore revsede Bush

Da Michael Moore vandt prisen for bedste dokumentarfilm 'Bowling for Columbine' i 2002, valgte han at revse George Bush i sin takketale. "Vi er imod den krig. Skam dig Bush", råbte han blandt andet og blev mødt af en kombination af buh-råb og halve klapsalver, indtil producenterne afbrød ham med høj musik. 

Nøgenløber på scenen

Robert Opel kom løbende ind bag værten David Niven og henover scenen iført "Adam-kostume" Foto: Polfoto
Der gik et chok igennem både publikum og seere, da fotografen Robert Opel pludselig løb på scenen splitternøgen med et peace-tegn malet på hånden i 1974. 
Årets Oscar-vært forsøgte at nedtone episoden med en sætningen: "Det eneste grin, den mand nogensinde vil høste, er ved at løbe nogen op på scenen og vise sine ædlere dele". 
 

John Travoltas navneforvirring

Har du også stået i den pinlige situation, hvor du pludselig er kommet til at kalde en person ved det forkerte navn?
Det har John Travolta - men modsat os andre, skete hans forglemmelse foran 30 millioner seere. 
Til Oscar-showet i 2014 skulle han præsentere sangerinden Idina Menzel, men fik af uforklarlige årsager kaldt hende 'Adele Dazeem'. Travolta har senere fortalt, at han ikke aner, hvordan fejlen skete. 

Vanessa Redgrave brugte ordet "zionist-gangstere"

Vanessa Redgrave Foto: Polfoto
Skuespillerinden Vanessa Redgrave havde længe mødt en del modstand for sine pro-palæstinensiske udtalelser, så da hun modtog en Oscar for bedste kvindelige birolle i 1978, sagde hun i sin tale, at hun var glad for, at Akademiet ikke har ladet sig intimidere af zionist-gangstere - en udtalelse, der straks mødte modstand hos publikum. 

David Lettermans første og sidste Oscar-værtskab

David Letterman Foto: Scanpix
Mens de fleste Oscar-værter kan se tilbage på deres værtskab som et af højdepunkterne i deres karriere, var det stik modsatte tilfældet for David Letterman, der var vært i 1995. 
Den legendariske talkshow-vært indledte Oscar-aftenen med en mærkværdig og meget lang joke, hvor han gentog Oprah Winfrey og Uma Thurmans navne "Uma, Oprah, Uma, Oprah" - angiveligt, fordi de begge havde specielle navne. Joken gjorde eftersigende Oprah Winfrey så vred, at hun nægtede at deltage i hans talkshow i næsten 15 år. 
Efter showet fik Letterman syngende lussinger af anmelderne, og hans dage som regerende talkshow-mester var pludselig ovre, for nu krøb blandt andre Jay Leno op på siden af ham i popularitet og mange mente, at hans ringe Oscar-optræden var medvirkende til den dalende popularitet. 
 
 

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20. Du kan også følge showet på TV 2 PLAY