Peter Belli på scenen for sidste gang: - Min far er klar til at æde publikum

- Peter er en af de første rockstjerner, vi så herhjemme, siger producer Poul Martin Bonde.

Torsdag aften går hele Danmarks rockulv på scenen for sidste gang.

74-årige Peter Belli, der er kendt for klassikere som netop ’Ulven Peter’ og ’København (Fra en DC-9)’, giver netop nu sin allersidste koncert i et udsolgt Amager Bio sammen med bandet ’De Rejsende’.

Det bliver afslutningen på en 50 år lang turnekarriere, der har budt på flere end 40 indspillede albums og et liv on the road.

Æder publikum

Men nu - efter flere år præget af sygdom, der har tæret på kræfterne - er det blevet tid til at sige stop til den del af karrieren, der hedder store koncerter, tusindvis af kilometer på landevejen og den ene by efter den anden.

- For mig er det ligeså naturligt at synge som at trække vejret – og begge dele holder jeg nødigt op med. Men altid at være klar til at rykke ud – eller skulle sætte mig op til at indspille fulde albums, det siger jeg farvel til nu, meddelte Peter Belli sidste år i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af albummet ’Som boblerne i bækken’.

- Hvis du spørger mig, så er han en af de største, vi nogensinde har haft. Den første rigtige rock’n roll sanger, som slog hul i lydmuren, siger Michel Belli om sin far.
- Hvis du spørger mig, så er han en af de største, vi nogensinde har haft. Den første rigtige rock’n roll sanger, som slog hul i lydmuren, siger Michel Belli om sin far. Foto: Torben Christensen / Scanpix

Punktummet bliver sat foran 1000 fans – og Michel Belli, næste led i Belli-generation, slår tonen an, før ulven selv går på scenen.

- Jeg ved, at han har glædet sig meget og har talt meget om den her aften længe. Og jeg tror, han glæder sig til at gå ud og ”æde publikum” for sidste gang, som han plejer at sige, lyder det fra sønnen.

- Jeg tror også, han er vemodig, tilføjer Michel Belli.  

En særlig lyd af pigtråd

For musikmanden Poul Martin Bonde, der har lavet musik med Peter Belli siden 80’erne, markerer torsdagens koncert i Amager Bio enden på en turné, der i princippet har været i gang siden 1960, hvor Peter Belli var en af de første, der ”sang sig til noget”.

- Peter er en af de første rockstjerner, vi så herhjemme. Han var lyden af det, der skete med pigtråd og beatmusikken i midten af 60’erne, siger han til TV 2.

Peter Belli er en af Danmarks største rocklegender, og i 1960'erne var hans popularitet næsten på Beatles-niveau herhjemme.

Gennem årene har Peter Belli både medvirket i tv-serier og optrådt som vært på tv-bingo. Han har sunget dansk top og deltaget i det danske Melodi Grand Prix to gange.

Han var lyden af det, der skete med pigtråd og beatmusikken i midten af 60’erne

Poul Martin Bonde, producer og komponist

- Men i midten af det hele stod altid rocksangeren Peter Belli, og når han går på scenen i aften, så vil han gøre det over for rigtig mange mennesker, for hvem han har været lyden af noget større, de længtes efter. Som det danske bud på den udvikling vi så med Beatles og Rolling Stones, siger Poul Martin Bonde.

Derfor er der også store følelser på spil hos publikum, forklarer produceren og komponisten, der har set flere af koncerterne på turneen.

Peter Belli skal nu bruge mere tid med hustruen June og resten af sin familie.
Peter Belli skal nu bruge mere tid med hustruen June og resten af sin familie. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

- Det er virkelig rørende, fordi der er store ting på spil. Det er en mand, der går med en fantastisk lyd. Og der står folk, som sikkert har hørt ham dengang, de var 16-17 år, og som nu hører ham igen og tænker: ”Okay, der er et eller andet, der slutter her”, siger Poul Martin Bonde.