Ny Gaga-dokumentar afslører gnister mellem hende og Madonna

Der er had og kærlighed mellem to af popmusikkens største kvindelige ikoner.

De er varmblodede, af italiensk afstamning og kendt for at provokere med deres musik og optræden.

Nu viser den nye Netflix-dokumentar 'Five Foot Two', at det ikke kun er fysiske smerter, der plager Lady Gaga, men også forholdet mellem hende og idolet Madonna.

- Jeg beundrede hende altid. Og jeg beundrer hende stadig, hvad end hun måtte tænke om mig, siger Lady Gaga, inden hun fortsætter:

- Men uanset hvor meget respekt jeg har for [Madonna] som kunstner, har jeg aldrig kunnet forstå, at hun ikke ville se mig i øjnene og fortælle mig, at jeg var reduktiv (banal, red.) ... Jeg så det på fucking tv.

Konflikt om kopiering

Konflikten går i bund og grund ud på, at Lady Gagas store idol, Madonna, har kritiseret hende offentligt i stedet for direkte. Ligesom at Gaga trods sin beundring er træt af konstant at blive sammenlignet med sin ældre kollega.

Madonna selv mener imidlertid, at fejden mellem de to primært er medieskabt. Det udtaler hun i et interview fra 2015 med musikmagasinet Rolling Stone.

I interviewet roser Madonna også Lady Gaga som en talentfuld sangerinde og sangskriver, men indrømmer at hun har kritiseret Lady Gaga for "åbenlyst at have kopieret" en af sine sange. Nærmere bestemt skulle Gagas 'Born this way' være en efterligning af Madonnas 'Express Yourself'.

Beskyldningen kom i 2011 og blev med det samme afvist af Lady Gaga, skriver E! Online. Anklagen om plagiat gentog sig dog under en Lady Gaga koncertturné i 2012, skriver Daily Mail, der også oplyser, at at de to sangerinder indtil da ellers havde været på særdeles god fod siden Gagas gennembrud i 2009.

I dag sammenligner den yngre popstjerne Madonnas indirekte adfærd med en fyr, som sender én kærlighedsbreve gennem sin ven i stedet for gå direkte til værks.

- Jeg er italiensk og fra New York. Så hvis jeg har problemer med nogen, ville jeg fortælle det til deres ansigt, siger Lady Gaga.

- Jeg vil bare have Madonna til at kaste mig op ad væggen og kysse mig og fortælle mig, at jeg er en lort.

Chikane og selvsikkerhed

Også pladeindustrien får i filmen en overhaling, og især mandlige producere bliver beskyldt for at misbruge deres magt og chikanere kvindelige kunstnere.

- Når de ville have mig til at være sexet eller poppet, satte jeg altid et absurd spin på det, som fik mig til at føle, jeg stadig var i kontrol, fortæller Lady Gaga, som i starten af sin karriere blev kendt for sine ekstreme udklædninger og specielle persona.

I dag har hun fået en ny producer, Mark Ronson, som hun omvendt roser til skyerne for at have givet hende en ny form for selvsikkerhed og selvstændighed.

Og i filmen kommer Lady Gaga ligeledes ind på, hvordan hun i de senere år generelt har oplevet en større følelse af kvindelighed og selvtillid. Både professionelt og i sine private forhold.

Familie, smerter og spydige bemærkninger

I dokumentaren på Netflix får seerne også en række andre personlige informationer om Stefani Joanne Angelina Germanotta, som Lady Gaga reelt hedder.

Man bliver præsenteret for en perfektionist med ekstrem sans for detaljer og lyst til at forvirre og provokere folk omkring sig, ligesom filmen afslører, at sangerinden lider af kroniske smerter og sygdommen fibromylagi.

Seerne får også et indblik i Lady Gagas baggrund og familieliv. Som da hun for sin bedstemor skal spille en sang dedikeret til tanten Joana, der døde som 19-årig af gigtsygdommen Lupus. Eller da hendes far finder et gymnasiebillede af Lady Gaga med bøjle.

- Hvis jeg havde beholdt det mellemrum (mellem tænderne, red.), ville jeg have endnu flere problemer med Madonna, siger Lady Gaga i filmen med et glimt i øjet.