Tina Lund vandt pris som første kvinde - så lavede de prisen om

Rytteren Tina Lund flyttede for fire år siden til Dubai. Mødet med den fremmede kultur har givet nogle spøjse oplevelser.

Tina Lund forsvandt ud af den danske sfære i 2013, da ørkenstaten Dubai lokkede med et tilbud, hun ikke kunne sige nej til. 

Sammen med sin mand Allan Nielsen, sønnen Louis og datteren Lilly rykkede familien ned til den mellemøstlige varme og dybt anderledes kultur, hvor Tina Lund skulle arbejde som springrytter med flere heste. 

TINA LUND

- Gift med eksfodboldspiller Allan Nielsen siden 2011. Sammen har de sønnen Louis på 5 år og datteren Lilly på 7 måneder.

-  Har vundet det danske mesterskab 19 gange, det nordisk mester tre gange og europamesterskabet en gang. 

- Var den første rytter, der vandt både det danske, nordiske og europamester samme år. Tina Lund vandt world Cup 2004 og 2005 på hesten Andante som den første i Danmark.

- I 2013 flyttede hun sammen med familien til Dubai for at udvikle sin ridesport. Det var meningen, at det skulle vare et enkelt år, men så forlængede de gang på gang, og har nu været der i fire år.

- Vi vidste jo ikke, hvad vi kom ned til. Jeg vil sige, at jeg er blevet overrasket på mange ting, både positivt og negativt, siger Tina Lund til Michelle Bellaiche mandag aften i 'Go' aften Danmark'. 

Hun tog til ørkenstaten for at arbejde med heste, men efter et år henvendte en mand sig til hende. 

- Det var manageren for prinsesse Shamma Sultan Khalifa Al Nahya, som spurgte, om jeg ville ride for hende. De havde fulgt mig i et år. Det ville jeg selvfølgelig gerne, siger Tina Lund og henviser til, at arbejdet indebar at ride på prinsessens hest til træning og stævner. 

Arbejdet med den royale familie bød på nogle oplevelser, som man ikke får hjemme i den danske andedam. Og særligt da Tina Lund modtog en pris, oplevede hun, at tingene skal håndteres ganske anderledes.

Det skulle jeg nok ikke have sagt, fordi det kunne de ikke rigtigt tåle

Tina Lund

Bag sorte ruder

Det er naturligt, at arbejdet med en royal familie sker med dybeste respekt for et lands kultur og traditioner. Men selvom Tina Lund var klar over, at tingene blev gjort anderledes, blev hun alligevel overrasket. 

- Når hun kommer ud for at se mig ride til stævnerne, så kommer hun i sin bil med sorte ruder. Hun går ikke ud, men ser mig ride. Hun må nemlig ikke blive set - det er deres kultur, fortæller Tina Lund og fortsætter: 

Tina Lund til hest i Dubai.
Tina Lund til hest i Dubai. Foto: Privat

- Til nogle andre store stævner, har hun sit telt med, hvor vi ikke kan kigge ind, men hun kan kigge ud.

Tina Lund er derfor ikke altid klar over, om prinsessen ser hende på hesteryggen. 

Selvom hun har ansvaret for de kongelige heste, så er det ganske få gange, hun har mødt prinsessen. Det er blevet til tre-fire gange, hvor det blandt andet er sket på en enorm yacht og til et regulært ridestævne for kvinder, hvor prinsessen ikke behøver at være gemt væk. 

- De anbefaler, at man ikke kommer for tæt på sheikerne (prinser, red.) og sheikaerne (prinsesser, red.), fordi hvis de bliver utilfredse med én, så er det nemt for dem at gøre livet lidt svært for én, siger Tina Lund.   

Tog prisen for næsen af mændene

At lave sjov med mændene i Dubai som kvinde er et område, hvor man skal træde varsomt. Det lærte Tina Lund, da hun, helt ekstraordinært, tog prisen som årets rytter. Som den første kvinde nogensinde. 

Forinden havde Tina Lund dog lavet sjov med nogle mænd, som for sjov sagde, at hun skulle træne lidt hårdere, hvortil hun havde sagt, at "lad os nu se, hvem der står med medaljen sidst på året".

Tina Lund til hest i Dubai, hvor ridetøjet er en smule anderledes end i Danmark.
Tina Lund til hest i Dubai, hvor ridetøjet er en smule anderledes end i Danmark. Foto: Privat

- Det skulle jeg nok ikke have sagt, fordi de kunne ikke rigtigt tåle, da jeg tog medaljen sidst på året. Bagefter lavede de prisen om, så den kun kunne vindes af lokale, siger Tina Lund. 

Undervejs har Tina Lund lært, at kulturen er anderledes og man skal favne den. 

- Man kan godt skubbe lidt til hinanden verbalt herhjemme, men ikke dernede. Der holder man også tilbage for mændene modsat herhjemme. Jeg har bare lært at være lidt mere stille, siger hun. 

Hun respekterer dog den anderledes kultur fuldt ud og vil gerne følge deres regler. 

- Jeg synes, det er enormt spændende, og det har været meget lærerigt for mig at være i Dubai. Men jeg synes virkelig også, at Danmark er et fantastisk land, siger hun.