Kløvedal modtager unik hæderspris: For syg til selv at modtage den

Troels Kløvedals familie er i Grækenland for at modtage en fornem hædersbevisning på vegne af forfatteren, der er for syg til selv at modtage den.

"Troels Kløvedal har ydet en livslang indsats for Grækenland og græsk kultur", sådan begrunder de græske myndigheder deres hædersbevisning til Troels Kløvedal. 

Fredag modtog forfatteren og eventyreren Troels Kløvedal hædersbevisningen fra det officielle Grækenland - en pris, der har stor betydning for ham, da Grækenland altid har stået som noget særligt for den 74-årige sømand, der har skrevet en række bøger og lavet hele syv programmer om sine sejlture i græske farvand.

decms://16d8d3b63be471841a31e2da0a7e631836d65bb2

Ramt af aggressiv sklerose

Det var hans bror Bjørn Erichsen, der modtog prisen for Kløvedal, da han selv er for syg til at deltage.

Troels Kløvedal lider af den aggressive skleroseform ALS, men så med på live-tv fra sin sygeseng, kunne Bjørn Erichsen fortælle. Til trods for sygdommen har Kløvedal stadigvæk Grækenland med i sine tanker, fortalte han i en pressemeddelse:

- Når min vejrtrækning af og til besværes, giver det mig stor glæde og opmuntring at tænke på Ægæerhavets dybblå farve, det enestående attiske lys, det rosenrøde græske daggry og den stjerneklare græske himmel, siger han i en pressemeddelelse.

decms://d1ca4007018f4fc1665837ae827fcb02b7879016

Europa står i gæld til Grækenland

Gennem sin bror, der afholdt takketalen, benyttede Troels Kløvedal også lejligheden til at sende sin store opbakning til Grækenland, der ofte bliver skoset for deres gæld til EU.

- Man læser tit om Grækenlands gæld til Europa. Det er dog lige omvendt. Europa står i gæld til Grækenland. I har gavmildt givet os alt. Tankerne bag demokratiet. Tanken om staten og dens rolle, udtalte Troels Kløvedal blandt andet via sin bror og tilføjede: 

-  Det er os, der har en gæld. Det er os, der takker for det hele.

Prisregn over Kløvedal

Troels Kløvedal, der har været kaptajn på sit skib Nordkaperen siden 1967, har sejlet i 10 år på de græske farvande, skrevet flere bøger om landet og lavet hele syv programmer med titlen 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt på TV 2 FRI.

decms://5410ca687549ff42ce1ac18fad5511c58a9077b9

Priserne har på det seneste regnet ned over Troels Kløvedal, der har skrevet 18 bøger og bidraget til mere end 40 film. I januar modtog han den fornemme ærespris 'Årets Otto' til den danske tv-prisfest, og i december 2016 modtog han Ridderkorset af dronning Margrethe.

decms://806a22e41fff26f3c9e3f5fca91b59718c554e7a

Foruden Troels Kløvedals bror var hans to døtre Sille og Gurli Kløvedal samt hans svigerinde og niece Lene Neergaard og Julie Elmquist med ved prisoverrækkelsen.

http://tools.editorial.tv2.dk/widgets/timeline/3072?fksf