Salen var pakket til koncerten, men elsystemet forkert og livsfarligt - og så greb Johnny mikrofonen

I 1963 stod han på scenen i KB-Hallen. Han greb mikrofonen. En sviende smerte sugede ham ind og alt blev sort. Danmark mistede næsten Johnny Reimar.

Han er stadig en af de mest kendte skikkelser i dansk musik. Den glade mand med den legendariske skæglarve mellem mund og næse. 

I ottende afsnit af 'Mercur' besøger Johnny Reimar radiostationen med sit band The Cliffters. Det er dog ikke den rigtige Johnny Reimar, men skuespilleren Youssef Wayne Hvidtfeldt, der portrætterer sangeren.

Johnny Reimar

Hed oprindeligt Reimar Kristensen, men køber navnet Johnny i 1962 for to kroner. 

Brød igennem med bandet The Cliffters, hvorefter han gik solo og fik stor succes.

Blev næsten dræbt, da han fik en dødeligt mængde strøm i 1963 og efterfølgende brækkede ryggen.

Blev i 1967 gift med fotomodellen Annie Lindberg. Parret har fire børn.

Blev i 2000 grundet sit velgørenhedsarbejde for thailandske børn slået til Ridder af Malteserordenen. På hans våbenskjold står: Humor besejrer alt.

Johnny Reimar er et fyrtårn på den danske scene, hvor han har stået i mere end 50 år. Han er manden, som babysittede Rolling Stones på deres første (og vildeste) ophold i Danmark, og han har solgt mere end én million plader. 

Men en koncert i 1963 kostede ham næsten livet, da en dødelig mængde strøm fangede ham midt på scenen og slog ham i gulvet med så megen kraft, at han brækkede ryggen.

'The Cliffters are on the air'

Johnny Reimar blev født Reimar Kristensen i Odense den 12. juni 1943. Som ung faldt han pladask for musikken og havde som 15-årig allerede en god portion succes med bandet The Ready Rock Boys. 

Det var dog et besøg hos piratradioen Radio Mercur, der sikrede gennembruddet. 

- Vi var blevet inviteret til at komme og lave en indspilning på Radio Mercur i 1960. Men vores saxofonist var på Bornholm. Vi var bange for, at han ville blive sur, så vi ændrede navnet i taxaen på vej derud. Det blev en sammentrækning af vores idol Cliff Richard og hans band The Drifters. Sådan opstod navnet The Cliffters, fortæller Johnny Reimar til TV 2.

Indspilningen kom til at hedde 'The Cliffters are on the air'.

Dagen efter skiftede bandet tilbage til navnet The Ready Rock Boys for en stund, men det blev under navnet The Cliffters, at de sikrede sig succes. 

Johnny Reimar i et muntert øjeblik i 1969.
Johnny Reimar i et muntert øjeblik i 1969. Foto: Karl Høver / Scanpix Denmark

Det bratte brud

I 1963 var interne stridigheder i The Cliffters så overvældende, at ingen snakkede sammen. Det var faktisk kun på scenen, at de fungerede sammen. Et brud var uundgåeligt, men der var kontrakter, der skulle opfyldes. 

En af disse kontrakter var et dansearrangement den 23. februar 1963 i KB-Hallen på Frederiksberg. Et efterhånden fast job for fagforeningen HK, hvor flere tusind danseglade mennesker i alle aldre kom for at slå sig løs. 

- Det var en aften ligesom alle andre. Vi kom og satte udstyr op, hvor vi var nødt til at låne KB-Hallens udstyr - vores eget var ikke kraftigt nok, siger Johnny Reimar.

The Cliffters på balkonen i KB-Hallen. Foran scenen var der et fald på fem-seks meter, men intet rækværk.
The Cliffters på balkonen i KB-Hallen. Foran scenen var der et fald på fem-seks meter, men intet rækværk. Foto: Privat

Oftest stod bandet på den store scene i enden af salen, men en sjælden gang i mellem stod de på en lille balkon i højre side. Sådan var det også denne aften og publikum var i ekstase. 

Men en ulykke lurede.

- Midt under koncerten greb jeg fat i mikrofonstativet, imens jeg havde hånden på guitaren. Jeg fik et meget kraftigt stød, siger Johnny Reimar. 

I nogle sekunder rystede Johnny Reimar voldsomt på scenen. Strømmen limede hans hænder til stativ og guitar og trak smerten ud. Han spjættede så meget på scenen, at folk troede, at det var en ekstra sceneoptræden.

Der kunne være op til 10 ampere (10.000 milliampere, red.) i mikrofonstativet, så det har været ekstremt farligt. En voksen mand kan typisk klare omkring 75 milliampere.

Erik Mauritzen, elektriker i KB-Hallen siden 1974

- Jeg var helt væk og sprang op og ned. Jeg nåede kun lige at tænke, at jeg fik et rap over nallerne, siger han.

Kort efter blev alt sort. Johnny Reimar knækkede bagover og mistede bevidstheden. Elsystemet i KB-Hallen kortsluttede. 

Alt blev fuldstændig sort i salen.

Det var faktisk Johnny Reimar, som bragte Smølferne til Danmark. Det skete i 1976, da han købte rettighederne. Han solgte dem igen 10 år efter, men nåede at sælge 100.000 plader med Smølfemusik.
Det var faktisk Johnny Reimar, som bragte Smølferne til Danmark. Det skete i 1976, da han købte rettighederne. Han solgte dem igen 10 år efter, men nåede at sælge 100.000 plader med Smølfemusik. Foto: Kurt Petersen / Scanpix Denmark

Reimar, Johnny og øgenavnet Stærkstrøm

Inden den livsfarlige aften i februar 1963 sad Reimar Kristensen, som han hed i 1962, sammen med manager Richard Stangerup og Svend Borre. De havde lugtet international succes, så der måtte gøres noget ved navnet Reimar Kristensen. Det havde bare ikke internationalt pondus.

De blev hurtigt enige om, at Reimar skulle være hans nye efternavn.

Efter at have bladret i flere amerikanske blade foreslog Richard Stangerup, at Reimar skulle have fornavnet Johnny. 

Sangeren Johnny Reimar og hustruen Annie i 1969
Sangeren Johnny Reimar og hustruen Annie i 1969 Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix Denmark

- Det var meget mærkeligt, at mit fornavn pludselig blev mit efternavn, siger Johnny Reimar.

Kort efter købte han sit nye fornavn for den nette sum af to kroner.

Men efter aftenen på scenen i KB-Hallen fik Johnny Reimar et nyt navn blandt fans: Johnny Stærkstrøm.

Alt på ét bræt

Tilbage i KB-Hallen kom Johnny Reimar til sig selv. Han lå på gulvet og en ambulance var tilkaldt. I ryggen havde en jagende smerte forplantet sig, men han kunne rejse sig op. 

Der var kommet gang i elsystemet igen, og et nyt band havde indtaget scenen. The show must go on. 

Heldigvis var han faldet bagover og ramt scenegulvet. Hvis han var faldet forover, var han styrtet fem-seks meter ned i salens gulv. Hvis ikke strømmen havde taget livet af ham, så havde dét fald været den visse død. 

Med fuld udrykning kom Johnny Reimar på Frederiksberg Hospital. Han blev tilset af en læge, røntgenfotograferet og vurderet. På trods af store smerter i ryggen blev han sendt hjem.

Jeg lå i to måneder og kiggede op i loftet imens jeg tænkte over livet.

Johnny Reimar

 - Jeg var knap 20 år der, så man har jo masser af energi. Dagen efter spiller jeg endnu et job, dog uden guitar, og tager på en bytur - på trods af store smerter i ryggen. Det var min første koncert uden guitar, siger Jonny Reimar. 

Næste morgen blev han vækket af en insisterende ambulancefører, som kørte Johnny Reimar tilbage til Frederiksberg Sygehus. 

Lægerne havde nærstuderet røntgenbillederne igen og fundet et brud på den tredje ryghvirvel. Han rendte simpelthen rundt med en brækket ryg. 

Han blev ordineret to måneder på et bræt. Fastspændt på noget, der mest af alt mindede om en bordplade. 

Det danske pop-orkester The Scarlets med sangeren Johnny Reimar i hvid jakke blev dannet efter ulykken i KB-Hallen.
Det danske pop-orkester The Scarlets med sangeren Johnny Reimar i hvid jakke blev dannet efter ulykken i KB-Hallen. Foto: Karl Nord Sørensen / Scanpix Denmark

- Jeg var dødstresset, så det passede mig faktisk fint. Jeg var i lære som reklametegner, arbejdede på en film og spillede musik. Jeg lå i to måneder og kiggede op i loftet, imens jeg tænkte over livet, siger Johnny Reimar og fortsætter:

- Jeg lå på en firmandsstue på kirurgisk afdeling, hvor folk røg ind og ud, og jeg hørte om alle deres skavanker.

Det er strømmens ampere som dræber

Erik Mauritzen har været KB-Hallens elektriker siden 1974, hvor han siden har specialiseret sig i koncerter og festivaler. Han var ikke elektriker under den meget uheldige aften i 1963, men han husker det godt. 

- Dengang var der ikke noget, der hed jordforbindelse i forstærkere og mikrofonstativer. Det er ikke til at sige præcist, hvad der skete, men der har været fase på stativet og han har haft jordforbindelse i benene, siger han.

Erik Mauritzen forklarer, at en voksen mand kan klare op til cirka 75 milliampere. Det er nemlig ikke strømmens volt, men ampere, som dræber. I midten af 1970'erne fik man indført HFI-relæer, som slår fra ved 30 milliampere. 

- I 1960'erne kunne der være op til 10 ampere (10.000 milliampere,red.) i mikrofonstativet, så det har været ekstremt farligt, siger han og fortsætter: 

- Hvis man sveder, så bliver man også mere strømførende. 

Lynprisen

Ugerne gik imens Johnny Reimar lå på bordpladen og kiggede op i loftet. Trods det faktum, at kroppen nærmest var naglet fast, så virkede det afstressende og han fik endelig tænkt sit liv igennem. 

Han var kørt sur i The Cliffters, og han ville ikke spille med bandet mere. Den eneste, som besøgte ham fra bandet, var trommerslager Jan Petersen. Sammen blev de enige om, at Johnny Reimar skulle gå solo og Jan Petersen skulle danne et orkester, som skulle være backinggruppe. 

Johnny Reimar skulle dog lige bruge en uge på at lære at gå efter måneder på brættet. 

- Hele oplevelsen betød faktisk, at jeg fik fart på karrieren. Jeg blev solist og kom i fokus. Men jeg ville aldrig spille på en elguitar igen, Det var jeg blevet bange for, siger Johnny Reimar. 

Mange år senere ender han dog alligevel med at spille elguitar med bandet The Cliffters. I dag optræder han stadig, og han har intet mærket til bruddet i ryggen siden.

Johnny Reimar var sidste år karnevalskonge ved det populære karneval i Aalborg
Johnny Reimar var sidste år karnevalskonge ved det populære karneval i Aalborg Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Som en gave til sig selv ovenpå den grimme oplevelse, købte han en appelsinfarvet akustisk guitar med 18 karat guld på metaldelene

- Den kunne ikke give stød og var en gave til mig selv. Jeg har den stadig i dag, og den bliver stadig beundret af guitarister, når jeg spiller på TV 2 CHARLIE, siger Johnny Reimar til TV 2.

TV 2 sender hver mandag 'Mercur' kl. 20.00. Du kan se alle afsnit af 'Mercur' på TV 2 PLAY lige nu.