Husker du solbabyen fra Teletubbies? - sådan ser hun ud i dag

For 20 år siden fik Jess Smith 2000 kroner og en pakke legetøj for at grine foran et kamera. I dag er hun verdenskendt i tv-showet 'Teletubbies'.

"Tinky Winky. Dipsy. Laa-Laa. Po. Teletubbies, Teletubbies. Sig hej, hej".

Hvis du selv har været barn eller har fået børn i løbet af de seneste tyve år, har du med stor sandsynlighed hørt den glade velkomstmelodi til børneprogrammet 'Teletubbies'.

I år er det præcis tyve år siden, at de fire pangfarvede figurer Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa og Po kunne ses på skærmen, da den britiske tv-kanal BBC sendte første afsnit af børneprogrammet. 

Fakta om Teletubbies

  • ’Teletubbies’ fik premiere på BBC den 31. marts, 1997.
  • Programmet er målrettet helt små børn og blev hurtigt en stor succes, der senere er blevet vist i mere end 60 lande. I Danmark er programmet blevet vist på TV 2 og kan stadigvæk ses på TV 2 PLAY.
  • Der blev lavet 365 episoder af det originale program, indtil det stoppede i 2002. I 2014 bestilte BBC 60 nye afsnit, der fik premiere i 2015.
  • Teletubbies har indbragt BBC mere end en milliard kroner på tv-rettigheder og merchandise. 

Pludselig stod solbabyen frem

Her kunne børn helt ned til vuggestuealderen følge med, når de fire figurer, med antenner på hovedet og glimtende tv-skærme på maven, løb rundt i deres grønne, blomstrede skov eller hyggede sig med kager, is eller lignende i deres hus i bakkerne. 

Teletubbierne skal forestille at være omkring tre år gamle. Siden de kom frem har mange spekuleret over figurernes køn, der dog senere er blevet afsløret. Tinky-Winky (lilla) og Dipsy (grøn) er drenge, mens Laa-Laa (gul) og Po (rød) er piger.
Teletubbierne skal forestille at være omkring tre år gamle. Siden de kom frem har mange spekuleret over figurernes køn, der dog senere er blevet afsløret. Tinky-Winky (lilla) og Dipsy (grøn) er drenge, mens Laa-Laa (gul) og Po (rød) er piger. Foto: Scanpix

Den eneste virkelige person i Teletubbie-land er den grinende Solbaby, der våger over skoven og står op og går ned, når Teletubbierne skal vågne og gå i seng. 

I især de britiske medier spekulerede mange over, hvem babyen i solen egentlig var, og efter mange år valgte den i dag 21-årige Jess Smith til sidst at afsløre sin identitet. 

- Jeg plejede at være ret genert i forhold til, at jeg havde været med i 'Teletubbies', men i dag er jeg meget stolt og fortæller folk om det. Jeg afslørede det på min Facebook og en ven, der læser til journalist, så mit opslag og interviewede mig til en lokalavis, og så blev det større og større, skriver hun i en mail til TV 2.

Jess Smith var ni måneder gammel, da hendes forældre lod hende være med i en audition som solen til Teletubbies. I dag er hun 21 år og går på University of Kent, hvor hun uddanner sig til danselærer.
Jess Smith var ni måneder gammel, da hendes forældre lod hende være med i en audition som solen til Teletubbies. I dag er hun 21 år og går på University of Kent, hvor hun uddanner sig til danselærer. Foto: TV 2 og All Over Press

Kort tid efter interviewet kontaktede produktionsselskabet bag 'Teletubbies' Jess, og hun har i dag fået lov at møde den solbaby, der bliver brugt i den helt nye produktion af Teletubbiesafsnittene. 

- Jeg har været til premiere på den nye serie og til 20 års jubilæumsfesten og har medvirket i flere tv-shows. Det er alt sammen lidt surrealistisk, fortæller hun til TV 2. 

Blev "headhuntet" på hospitalet

Jess Smith blev opdaget, da hendes mor, Anji Smith, havde sin datter til et rutinebesøg på hospitalet. Her var en af personerne blandt sundhedspersonalet blevet bedt om at holde øje med smilende babyer af produktionsselskabet Ragdoll Productions, der stod bag 'Teletubbies'.

Han gav dem blandt andet Jess Smiths navn, og produktionsselskabet kontaktede familien efterfølgende, skriver The Telegraph. 

Jess Smith har fået lov at møde den nye Solbaby, der hedder Berry, som spiller med i de 60 nye afsnit af Teletubbies, der fik premiere i 2015. Med de nye afsnit findes der nu 425 episoder af den populære børneserie.
Jess Smith har fået lov at møde den nye Solbaby, der hedder Berry, som spiller med i de 60 nye afsnit af Teletubbies, der fik premiere i 2015. Med de nye afsnit findes der nu 425 episoder af den populære børneserie. Foto: Tom Nicholson/ DHX Media Ltd

Her blev ni måneder gamle Jess sat i en højstol foran et kamera, alt imens hendes far fandt på en masse skøre ting for at få hende til at grine. 

- Jeg skulle bare sidde foran et spejl og et kamera, og min far legede med legetøj og biler og prøvede at at få mig til at grine foran kameraet, forklarer hun i et interview med BBC.

BBC's mest indtjende tv-program nogensinde

Ni måneder senere fik familien pludselig et brev om, at produktionsselskabet havde valgt at bruge Jess som baby i programmet og herfra tog det fart.

'Teletubbies' fik britisk premiere den 31. marts, 1997, og blev på ekstremt kort tid en bragende succes, der allerede året efter fik en BAFTA-pris og havde indbragt BBC sine første mange millioner i merchandise alene. 

Serien blev solgt og vist i mere end 60 lande, og pludselig kunne Jess' grinende babyansigt ses overalt i verden - noget hun stadig har det lidt mærkeligt med. 

- Det er lidt chokerende. DHX (produktionsselskabet, der i dag laver 'Teletubbies', red) har fortalt mig, at deres YouTube kanal får over 100 millioner visninger om måneden. Det er stort. Da jeg var lille, arbejdede min mor i rejsebranchen og hendes chef, der rejste rundt i hele verden, sendte hende konstant emails, hvor han skrev 'Jeg har lige set din datter på tv igen. Hun forfølger mig', skriver Jess Smith til TV 2. 

Personerne i Teletubbies-kostumerne styrer alle bevægelser på dukkerne og lægger stemme til. En af skaberne bag programmet lod sig inspirere af astronauter, der han kreerede figurerne.
Personerne i Teletubbies-kostumerne styrer alle bevægelser på dukkerne og lægger stemme til. En af skaberne bag programmet lod sig inspirere af astronauter, der han kreerede figurerne. Foto: TV 2

I 2005 udråbte avisen The Daily Telegraph 'Teletubbies' til 'BBC's mest lukrative tv-program nogensinde', og det er ikke helt forkert. I dag er 'Teletubbies' nemlig det program, der har indbragt TV-mastodonten BBC flest penge nogensinde - mere end en milliard danske kroner.

Jess Smith, der i dag er ved at uddanne sig til danselærer, fik dengang en kasse legetøj og 2000 kroner for sin medvirken i programmet, men det er hun ikke spor utilfreds med. 

- Jeg er sikker på, at jeg elskede kassen med legetøj. Ingen vidste, hvor stort programmet bille blive, så vi blev ikke tilbudt royalities, har hun tidligere sagt til The Telegraph.