Viggo Mortensens far er død

16x9
Viggo Mortensen ved Oscar-showet. Han var nomineret men vandt ikke. Foto: MIKE BLAKE / Scanpix Denmark

Den danske filmstjernes far, Viggo Peter Mortensen, blev 87 år gammel.

Viggo Peter Mortensen, far til den nyligt Oscar-nominerede danske filmstjerne Viggo Mortensen, er død. Han blev 87 år.

Det fremgår af mindeord til Cleveland Funeral Home Incorporated, som er citeret af lokale medier ved Cap Vincent i staten New York, hvor Viggo Peter Mortensen boede. Dødsfaldet, som skete i torsdags, bekræftes af Viggo Peter Mortensens søster Tulle Olsen, der bor på Midtsjælland.

- Det er korrekt. Jeg har været i kontakt med lille Viggo, som vi kalder ham - de hed jo begge to Viggo - og han tager det, som man nu tager det, når det var det bedste, der kunne ske for hans far, som var alvorligt syg, siger hun til TV 2.

Langt og eventyrligt liv

Viggo Peter Mortensen havde et spændende liv. Han blev født 8. maj 1929 i Vigersted ved Ringsted, men prøvede lykken i USA, hvor han blev gift første gang i 1954. Med sin første kone Grace Atkinson fik han tre sønner, en af dem Viggo Mortensen. Viggo Peter Mortensen blev en succesrig entreprenør i USA, og han var også en dygtig sportsmand. Han nåede at repræsentere Danmark ved VM i cross-country på ski i 1954.

Viggo Peter Mortensen havde fire børnebørn udover de tre sønner samt "flere danske nevøer og niecer, og sin trofaste følgesvend Buddy", som der står i mindeordene.

- Han har haft et langt og eventyrligt liv, siger Tulle Olsen.

Hun tager ikke over til den højtidelighed, som ifølge mindeordene bliver holdt på et endnu ikke fastsat tidspunkt i løbet af foråret for at "fejre Peter Mortensens eventyrlige liv", så hans mange venner kan "fortælle spændende historier og store eventyr", som det hedder i mindeordene.

Men til gengæld er hun med, når Viggo Peter Mortensen på et senere tidspunkt vender hjem til Vigersted.

- Hans urne skal nedsættes på familiens gravsted i Vigersted, siger Tulle Olsen.

Viggo Mortensen mistede sin mor Grace Atkinson Wright for knap to år siden. Hun sov stille ind i april 2015 i Watertown i staten New York.