Lars Mikkelsen sikrer sig fornem pris for brutal rolle

Skuespilleren Lars Mikkelsen har netop modtaget en Bodil for bedste birolle som den brutale forstander i den kommende serie 'Der kommer en dag'.

FAKTA OM BODILPRISEN

Bodilprisen er landets ældste filmpris. Den blev uddelt første gang i 1948.

Den er opkaldt efter to store danske skuespillerinder Bodil Ipsen og Bodil Kjer.

Den uddeles af Danske Filmkritikere, som er en forening bestående af dagspressens filmskribenter.

Her spiller han forstander Frederik Heck, som styrer børnehjemmet Gudbjerg med hård disciplin, hårde lussinger og ydmygelser. 

Det er den anden pris, som den kendte skuespiller modtager for sin rolle, da han 5. februar også modtog en Robert-statuette, der bliver uddelt af branchefolk fra Danmarks Film Akademi.

- Prisen betyder egentlig ikke så meget, men det betyder meget, at det, vi laver, rører dem, der ser det, sagde Lars Mikkelsen til TV 2 dengang.

Gudbjerg er baseret på hændelserne på det tidligere børnehjem Godhavn, hvor behandlingen af drengene var så brutal, at nogle af de tidligere elever har lagt sag an imod staten.

'Der kommer en dag' modtog faktisk hele seks Robert-priser i februar - for bedste film, for bedste originale manuskript (Søren Sveistrup), bedste scenografi (Sabine Hviid), bedste kostumier (Stine Thaning) samt for bedste kvindelige og altså mandlige birolle (Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen).

Spillefilmen 'Der kommer en dag' havde premiere sidste år, men får tv-premiere som miniserie på TV 2 søndag aften.

Tæsk og ingen nåde

'Der kommer en dag' foregår i 1967 og handler om de uadskillelige brødre, Elmer på 10 og Erik på 13 år. Drengene er blevet anbragt på børnehjemmet Gudbjerg, efter at deres enlige mor har fået en alvorlig sygdom.

Sofie Gråbøl og Harald Kaiser Hermann i 'Der kommer en dag'.
Sofie Gråbøl og Harald Kaiser Hermann i 'Der kommer en dag'. Foto: Christian Geinæs / TV 2

På Gudbjerg anvendes dels traditionelle metoder for at få de mere eller mindre utilpassede unge til at makke ret, men også vold og ydmygelse er hverdagskost. Forstanderen, der spilles af Lars Mikkelsen, går forrest i den overdisciplinerede behandling af eleverne, og han udøver sin magt uden nåde.

De to hovedroller som børnene Elmer og Erik spilles af henholdsvis Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt. 

På listen over voksenskuespillere ses – foruden prisvinderne Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl – Lars Ranthe, Søren Sætter-Lassen, Sonja Richter, David Dencik, Paw Henriksen, Jens Jørn Spottag og Solbjørg Højfeldt.

'Der kommer en dag' er instrueret af Jesper W. Nielsen. 

'Der kommer en dag - del 1' har tv-premiere på TV 2 søndag kl. 20.00. Du kan allerede nu se snigpremieren på TV 2 PLAY. De næste to afsnit sendes søndag 12. marts og søndag 19. marts.​