Rørt Meryl Streep fik salen til at tie: - Det knuste mit hjerte, da jeg så det

Meryl Streep nævnte ikke Trump med ord, men der var ingen tvivl om, hvem hun talte om.

Den 67-årige skuespiller Meryl Streep vandt natten til mandag en ærespris for sin lange karriere i Hollywood ved prisuddelingen Golden Globe, men det var indholdet i hendes efterfølgende takketale, der stjal fokus.

Uden at nævne ham ved navn en eneste gang, brugte Meryl Streep det meste af sin cirka seks minutter lange tale til at tordne mod USA’s kommende præsident, Donald Trump.

Gjorde grin med handicappet journalist

Tydeligt bevæget talte Streep om en ”præstation”, der ”forbløffede” hende. Ikke fordi den var god, men fordi der aboslut intet positivt var at sige om den.

- Personen, der har bedt om at sidde i det mest respekterede sæde i landet, efterlignede en handicappet reporter. En, som han overgik i privilegier, magt og evne til at slå tilbage, sagde Meryl Streep ifølge CNN.

Udtalelsen fra Meryl Streep henviser til en hændelse i slutningen af 2015, hvor Donald Trump kom i massiv modvind for med sine bevægelser at efterligne den handicappede journalist Serge Kovaleski fra New York Times.

Kæmpede for at holde tårerne tilbage

Trump afviste efterfølgende, at han havde gjort grin med Kovaleski, men for Meryl Streep var der ingen tvivl.

- Det knuste mit hjerte, da jeg så det, og jeg kan stadig ikke få det ud af mit hoved, for det var ikke en film, det var virkelighed, sagde Meryl Streep og fortsatte:

- Denne trang til at ydmyge fra en offentlig person….fra en, der er så magtfuld, det siver ned til alle andre, fordi det giver en slags tilladelse til alle andre til at gøre det samme.

- Når magtfulde personer burger deres position til at mobbe andre, taber vi alle, tilføjede hun.

Den følelsesladede tale fik alle gæsterne til at lytte intenst med, og skuespilleren Kerry Washington kæmpede for at holde tårerne tilbage.

Trump svarer igen

Efterfølgende har talen fået stor ros på Twitter, hvor skuespilleren og talkshow-værten Ellen DeGeneres blandt andet skriver:

- Der har aldrig været en som Meryl Streep. Jeg elsker hende.

Musikproduceren Mark Ronson var også begejstret:

- Jeg gentager, Meryl Streep er den største.

Det samme var skuespilleren Jesse Tyler Ferguson:

- Meryl Streep leverer en episk og stærk tale.

Men der er også kritikkere. Blandt anden den republikanske tv-vært Meghan McCain:

- Denne Meryl Streep-tale er grunden til, at Trump vandt. Og hvis folk i Hollywood ikke begynder at erkende hvorfor og hvordan, hjælper I ham med at blive genvalgt.

Og så har New York Times talt med Donald Trump, der dog ikke selv har hørt talen. Han siger til avisen, at han "ikke er overrasket" over at blive angrebet af "liberale filmfolk". 

Gosling talte om kræft i familien

Meryl Streep var ikke den eneste med en følelsesladet tale.

Skuespilleren Ryan Gosling, der vandt for bedste mandlige hovedrolle i en musical eller komedie, brugte sin takketale til at tale om alvorlig sygdom i familien.

Han takkede sin kone, skuespilleren Eva Mendes, for at have taget sig af deres datter og være gravid med parrets andet barn, mens han var på optagelser. Men også for at hun hjalp sin bror, der var syg af kræft.

- Hvis hun ikke havde taget sig af alt det, så jeg kunne have denne oplevelse, ville det helt sikkert være en anden, der havde stået her i dag, sagde Ryan Gosling og dedikerede prisen til Mendes’ bror, Juan Carlos, der døde sidste år.