Jørgen Leth svarer på kendtes spørgsmål: Dette er meningen med livet

Jørgen Leth siger selv, at han svarer på alle spørgsmål - og netop dét har fire kendte danskere testet.

De fleste kender ham nok bedst som cykelkommentator og forfatter. Men hen over sommeren har Jørgen Leth også brugt tiden på at svare på spørgsmål - store som små - fra Radio24syv's lyttere.

Her har han delt ud af sin 79 år lange livserfaring. Men torsdag morgen var det så Jørgen Leths egne venner, der stillede spørgsmålene i 'Go' morgen Danmark'.

- Ja, jeg svarer på alt. Det kan godt være, at jeg svarer negativt. Jeg kan også svare positivt, siger Jørgen Leth, der lige nu er aktuel med bogen 'Spørge Jørgen - Jørgen Leth svarer på alt'.

Hvad betyder hjem for dig?

Den første på banen til at stille et spørgsmål var forfatter og journalist Morten Sabroe, som Jørgen Leth har skrevet en bog sammen med.

Han ville gerne vide: Hvad betyder ordet "hjem" for dig?

- Det er er godt og pinefulgt spørgsmål. Jeg har jo ikke noget hjem efter jordskælvet i Haiti. Jeg havde en dejligt hus, som jeg var meget glad for at være i, og som jeg betragtede som mit hjem i Haiti, men jordskævlet udslettede det jo, og siden har jeg ikke haft et hjem på samme måde, svarer Jørgen Leth og tilføjer:

- Jeg mangler fornemmelsen af at have et hjem. Det bliver mere og mere et problem, kan man sige.

Jørgen Leth sammen med Morten Sabroe og hans kone.
Jørgen Leth sammen med Morten Sabroe og hans kone. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Danmark

Fordel eller ulempe, at Hillary Clinton er kvinde?

Også journalist Stephanie Surrugue, som Jørgen Leth dækkede Tour de France med, og som nu arbejder på DR som udenrigskorrespondendent, havde et spørgsmål: Er det en fordel eller ulempe for Hillary Clinton, at hun er en kvinde? 

- Jeg tror, det er en fordel for hende. Selvom jeg ikke er stor beundrer  af hende, så er det vidunderligt, at der er en kvinde i kampløbet med sådan et monster som Donald Trump, siger Jørgen Leth, der samtidig også gerne uddyber sine synspunkter omkring Trump:

- Han er det værste af det værste. Alt hvad han siger er afskyeligt, og hans opførsel er rædselsfuld. Jeg er chockeret over, at han er kommet så langt. Det bliver jeg meget vred over.

Stephanie Surrugue
Stephanie Surrugue Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Hvad gør Bossanova for dig?

Tredje spørgsmål kom fra musikeren Frithjof Toksvig, som Jørgen Leth har rejst en del sammen med.

Her har Frithjof Toksvig flere gange bemærket, at Jørgen Leth har en forkærlighed for den brasilianske musikform Bossanova - men hvorfor egentlig?

- Det får mig til at slappe af. Det får smilet frem i mit ansigt. Jeg elsker Bossanova, jeg er vild med det, fortæller Jørgen Leth.

Frithjof Toksvig.
Frithjof Toksvig. Foto: Michael Bothager / Scanpix Denmark

Hvad er meningen med det hele?

Sidste mand på banen var tv-værten Hans Pilgaard, som Jørgen Leth har rejst sammen med i TV 2-programmerne 'Mit Spanien' og 'Mit Frankrig'.

Han havde torsdag to spørgsmål klar til sin rejsemakker: Hvad er meningen med det hele? Og er 'Le Roi Mairie' en vej, eller et sted hvor man kan få masser af rom?

- Det er et sted, hvor man kan få god rom. Et vidunderligt sted. Jeg elsker rom, lyder Jørgen Leths svar på det sidste spørgsmål.

- Meningen med livet. Det er vel, at vi skal prøve at have det fornuftigt med hinanden og behandle hinanden ordentligt og være nysgerrige og åbne over for verden og ikke afvise fremmede. Man skal have en åben indstilling til andre mennesker. Det er sindssygt vigtigt, synes jeg. 

Hans Pilgaard og Jørgen Leth
Hans Pilgaard og Jørgen Leth Foto: TV 2

Du kan se eller gense Jørgen Leth og Hans Pilggard i 'Mit Frankrig' på TV 2 PLAY: