Prins Harry: Jeg fortryder, jeg ikke talte om min mors død

16x9
Prins Harry med sin mor prinsesse Diana, før hun blev revet væk fra ham i en tragisk trafikulykke. Foto: NF / Scanpix Danmark

Sorgen over at have mistet sin mor, prinsesse Diana, sad så dybt i prins Harry, at han først som 28-årig kunne tale om hendes død.

Næste år er det 20 år siden, Storbritanniens prinsesse Diana døde i en voldsom bilulykke i en tunnel i den franske hovedstad, Paris. Sønnerne, prins William og prins Harry, var dengang kun 15 og 12 år gamle.

Nu sætter den i dag 31-årige prins Harry for første gang ord på morens død - og fortæller, hvordan han ville ønske, at han havde talt mere om det tidligere.

Det skriver BBC, der har talt med prinsen ved et arrangement om mental helse.

- Jeg fortryder virkelig, at jeg aldrig snakkede om det. De første 28 år af mit liv talte jeg ikke om det, siger prins Harry til det britiske medie.

Ikke en svaghed at lide

Under interviewet forklarer han samtidig, at han så arrangementet om mental helse som en mulighed for at understrege, at alle kan lide af psykiske problemer - og at det er vigtigt, at man snakker om det. 

- Det er helt okay at lide, så længe du taler om det. Det er ikke en svaghed. Svaghed er at have et problem og ikke anerkende og løse det, siger han.

Storbritanniens prins Harry fortæller i et interview med BBC, at han fortryder, at han ikke tidligere talte mere om sin mors død.
Storbritanniens prins Harry fortæller i et interview med BBC, at han fortryder, at han ikke tidligere talte mere om sin mors død. Foto: Scanpix

Ved arragementet var også fodboldspiller Rio Ferdinand, der sidste år mistede sin kone til kræft alt for tidligt i livet. Han prøver nu at hjælpe sine døtre - og derfor spurgte han prins Harry til råds om, hvordan og hvornår han skulle tale med dem om deres mor.

- Han er gået gennem forskellige stadier i sit liv, som mine børn kommer til at gå igennem, siger Rio Ferdinand til BBC.

Et fedt job hjælper ikke

Da de to talte sammen, understregede prins Harry, at folk skal stoppe med at tro, at mennesker med status, job og penge ikke kan blive ramt af psykiske lidelser.

Det rammer - uanset, om man er medlem af kongefamilien, en soldat, en sportsstjerne, en mor, far eller et barn, var hans budskab. 

- Det er nemt for andre at se på Rio Ferdinand og sige ”du får udbetalt alle penge i verden, du er en succesfuld fodboldspiller, du har hurtige biler”, men hans kone blev taget fra ham alt for tidligt i livet. Så selvfølgelig kommer han til at lide, det hjælper ikke at han har et fedt job, siger prinsen. 

Siden prinsesse Dianas død har prins Harry fortsat sin mors indsats i flere af hendes mærkesager - blandt andet ved at skabe opmærksomhed omkring hiv- og aidssmittede. Prinsesse Diana blev 36 år gammel. 

Prins William, prins Harry og prins Charles ved prinsesse Dianas begravelse 6. september 1997.
Prins William, prins Harry og prins Charles ved prinsesse Dianas begravelse 6. september 1997. Foto: JEFF J MITCHELL / Scanpix Danmark