Led Zeppelin renses for plagiat af ikonisk kæmpehit

16x9
Forsanger Robert Plant og guitarist Jimmy Page fra Led Zeppelin frifindes i sag om plagiat. Foto: STAFF / Scanpix Denmark

Et nævningeting frifinder rockgruppen Led Zeppelin i en sag om plagiat af sangen 'Stairway to heaven'.

Led Zeppelin har ikke stjålet introen til bandets største hit, "Stairway to Heaven". Et nævningeting frifinder rockgruppen Led Zeppelin i en sag om plagiat.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Ifølge anklagen var introen til bandets store hit "Stairways to heaven" stjålet fra et nummer af det hedengangne amerikanske band Spirit.

Dermed er der sat et punktum i sagen om en af de mest ikoniske rocknumre. 

Jimmy Page: Det er langt ude

Guitarist i Led Zappelin afgav onsdag i sidste uge vidneforklaring i sagen, hvor han gav sit syn på sagen, hvor repræsentanter for det hedengangne amerikanske band Spirit har beskyldt Led Zeppelin for at have plagieret dele af nummeret "Taurus".

Her sagde Page blandt andet, at han først hørte "Taurus" for få år siden. Til sammenligning skrev han "Stairway to Heaven" sammen med Robert Plant i 1971.

- Jeg vidste, at jeg aldrig havde hørt den før, siger 72-årige Jimmy Page og tilføjer, at påstanden om, at de to numre skulle minde om hinanden, er langt ude.

Et ikonisk nummer

Guitarintroen til "Stairway to Heaven" er ikonisk i rockens verdenshistorie, men spørgsmålet er, om Page og Plant har ladet sig inspirere lige lovligt meget af Spirit, som Led Zeppelin tilbage i 1968 blandt andet varmede op for.

Sang findes i Jimmy Pages' pladesamling

Retssagen blev anlagt af repræsentanter for den i dag afdøde musiker Randy Wolfe, der komponerede nummeret "Taurus" for Spirit i 1968.

Wolfes repræsentanter krævede, at den afdøde musiker bliver krediteret for åbningsakkorderne til "Stairway To Heaven" og krævede samtidig erstatning for - indtil videre - uspecificerede skader.

Under retssagen er det kommet frem, at der i Jimmy Pages pladesamling på over 10.000 vinylplader også befinder sig tre album med Spirit. Heriblandt er den plade med nummeret "Taurus", som Page påstår, at han aldrig har hørt.

Her kan du høre begge sange og vurdere, om du mener, der er for mange ligheder:

'Taurus' af Spirit

'Stairway to Heaven' af Led Zeppelin