Frederik mødte sit idol på gaden - nu får han sin store chance

16x9
Fred er her omgivet af sine kolleger på Next Door Cafe. Det var her han i mandags mødte folkrockstjernen Damien Rice, der gav ham et tilbud, han ikke kunne afslå. Foto: Privat

Til daglig er 22-årige Frederik barista på en cafe i København. Om natten arbejder han på et center for handicappede børn.

I lang tid har han småkedet sig og længtes efter, at der skulle ske noget nyt og spændende.

- Jeg var parat til bare at tage afsted med min guitar og rejse ud i verden, fortæller han i solen foran Next Door Cafe, hvor han i mandags havde lukkevagt. Men så skete der noget, der vendte op og ned på ikke bare mandagen, men hele ugen og måske resten af hans liv som musiker.

Frederik har nemlig længe drømt om at leve af at spille musik. Under kunstnernavnet Fred Seul har han i flere år spillet på gaden i København og skrevet masser af musik inspireret af navne som Damien Rice og John Mayer.

- Pludselig ser jeg en mand ude på gaden, der lignede mit helt store idol på en prik, fortæller Frederik.

Han smider sin far ud af telefonen, løber ud af cafeen og efter manden.

- Jeg stopper ham og siger “Hello”. Og så stammer jeg “what’s your name?” 

Manden svarer: “Damien”. Det er den verdensberømte irske singer/songwriter Damien Rice, der har betydet alt for Fred Seuls interesse for musik.

- Jeg går helt i chickflick og tænker oh my god. Det var som at være en pige på 16, der møder Justin Bieber. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle sige. Men jeg fik fremstammet noget med tusind tak for din musik. Og du er årsagen til, at jeg spiller musik i dag.

- Vil du jamme?

Mens de står på Larsbjørnsstræde i København, er Fred hele tiden ved at tage sin mobil op af lommen for at tage en selfie sammen med Damien Rice.

- Men heldigvis lader jeg være og stiller ham i stedet nogle tekniske spørgsmål om loop-pedaler, som jeg ligeså godt kunne have googlet. Men hvis jeg havde bedt om en selfie, var det hele nok endt med det.

Damien Rice slutter samtalen med at give Fred hånden og et “have a nice day”.

- Jeg var helt starstruck og ringer til min far, min kæreste og en masse af mine venner, mens jeg forvirret går rundt om det samme bord på cafeen, som er lige ved at lukke.

Du kan høre en smagsprøve på Fred Seuls musik herunder:

En halv time senere lyder der et “Hi Fred” henne ved døren. Det er Damien Rice, der er vendt tilbage for at snakke videre. De to sætter sig på en bænk udenfor cafeen, og Fred fortæller om sit liv som gademusiker. 

- Til sidst bliver snakken så hyggelig, at jeg tager mod til mig. Jeg siger til ham, at hvis der blot var en lille bitte chance, så ville det være det største i mit liv, hvis jeg engang fik lov til at jamme sammen med ham. Det ville være den største ære.

Damien Rice kigger på Fred Seul med et smil og spørger:

- Are you working saturday?

- Han siger, at han spiller på Vega lørdag og mangler et opvarmningsnavn. Jeg mister stemmen. Der går lidt tid, før jeg får fremstammet, hvordan han kan føle sig tryg ved at tage en tilfældig fyr med på scenen. Så svarer han: “You can just fell it when somebody has got something. And you got it, Fred!” (du har, hvad der skal til, Fred, red.).

Går på scenen i aften

Så i aften når Damien Rice spiller i et udsolgt Vega, er danske Fred den første mand på scenen. Han får 35 minutter foran det publikum, som elsker den samme musik som ham selv.

- Jeg vil fortælle dem, at jeg er ligesom dem. Jeg står altid selv helt fremme ved scenekanten, når Damien er i København.

Nervøs?

- Nej, men spændt. Og det var Damien Rice også for otte år siden, da han tilfældigt mødte sit store idol Leonard Cohen på gaden. Cohen gav ham den samme chance, som Damien nu giver mig. Han blev inviteret til at spille ved Cohens koncert. Og nu mig… Jeg glæder mig helt vildt. Hans manager tilbød mig penge for at spille, men jeg sagde nej. Æren er mere end nok for mig.