Axl Rose kæmper for at få fjernet billede af sig selv fra nettet

Rockstjernen Axl Rose fra Guns N' Roses er så utilfreds med et seks år gammelt billede af sig selv, at han nu beder Google om at fjerne det.

Vi har alle prøvet det.

Det der med, at en ven uploader et uheldigt eller direkte grimt billede af en, som man gerne vil have fjernet fra Facebook eller Instagram så hurtigt som muligt. 

Den følelse kan man også sagtens sidde med, selvom man er en af verdens største rockstjerner.

I hvert fald er Guns N' Roses-frontmanden Axl Rose, der i næste uge gæster Danmark som midlertidig forsanger i AC/DC, tilsyneladende blevet så træt af et seks år gammelt billede af sig selv, at han har bedt Google om helt at fjerne det fra nettet.

Det skriver Rolling Stone.

Billedet er taget ved en Guns N' Roses-koncert i Winnipeg i Canada tilbage i 2010 og viser Axl Rose i en noget anden og mere voluminøs størrelse, end de fleste kender ham. 

Gennem de senere år er billedet blevet populært at dele i et såkaldt meme, hvor billedet er ledsaget af humoristiske tekstrækker såsom "Take me down to the bakery city, where the pies have cream and the cakes are tasty" og "oh, oh, oh, oh, sweet pie o' mine", der spiller på Guns N' Roses-klassikerne 'Paradise City' og 'Sweet Child O' Mine'.

Afventer svar fra Google

Hverken Axl Rose selv, eller Guns N' Roses-lejren i det hele taget, har kommenteret historien, som ifølge Rolling Stone dog skulle være god nok.

Det er tilsyneladende organisationen Web Sheriff, der beskæftiger sig med at beskytte eksempelvis musikere mod brud på ophavsretsloven, der på vegne af Axl Rose har anmeldt sagen til Google.

Den 54-årige sanger Axl Rose, der den 12. juni kan opleves som frontfigur for AC/DC ved en koncert i Aarhus, forsøger at få fjernet et billede af sig selv fra nettet. Her ses han ved en koncert i Hamborg i maj.
Den 54-årige sanger Axl Rose, der den 12. juni kan opleves som frontfigur for AC/DC ved en koncert i Aarhus, forsøger at få fjernet et billede af sig selv fra nettet. Her ses han ved en koncert i Hamborg i maj. Foto: AXEL HEIMKEN / Scanpix

Web Sheriff mener, at fotografen, som har taget billedet, Boris Minkevich, ikke har rettighederne til billedet, selvom det er taget til en koncert, og at det derfor skal pilles af nettet.

Ifølge Rolling Stone er Google endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Går i fodsporene på Beyoncé og Streisand

Axl Rose er i øvrigt ikke den eneste stjerne, der har anmodet om at få fjernet et billede af sig selv, han ikke bryder sig om.

Da Beyoncé optrådte ved Super Bowl i 2013, publicerede Buzzfeed en række billeder af hende, som en talskvinde efterfølgende bad om at få fjernet, fordi hun mente, at billederne ikke var flatterende.

I stedet for at tage billederne af nettet skrev Buzzfeed endnu en artikel og skabte endnu større opmærksomhed om billederne.

Det var billeder som dette, en talskvinde for Beyoncé bad Buzzfeed om at fjerne fra nettet. Billeder er fortsat tilgængeligt i diverse billeddatabaser, og derfor kan vi også vise det her.
Det var billeder som dette, en talskvinde for Beyoncé bad Buzzfeed om at fjerne fra nettet. Billeder er fortsat tilgængeligt i diverse billeddatabaser, og derfor kan vi også vise det her. Foto: Chris Graythen / Scanpix

Sangerinden og skuespilleren Barbra Streisand har sågar fået et udtryk opkaldt efter sig i relation til spørgsmålet om ophavsret og privatliv, nemlig "Streisandeffekten".

Udtrykket dækker over et forsøg på at skjule eller fjerne noget information, som i stedet har den modsatte effekt og medvirker til at gøre informationen endnu mere efterspurgt.

Det blev opfundet, efter Barbra Streisand i 2003 sagsøgte en fotograf for 50 millioner dollar for krænkelse af privatlivet, fordi hendes sommerhus i Malibu i Californien var på nogle af de 12.000 billeder, fotografen havde taget af den californiske kystlinje.

Billederne af sommerhuset havde på det tidspunkt ikke vakt opmærksomhed, men da først sagen rullede, begyndte folk pludselig at dele de pågældende billeder igen og igen i forsvar for fotografen. Barbra Streisand endte med at tabe sagen.

Siden har alt fra firmaer over Scientology og politikere til hele lande forsøgt at få fjernet eller blokere indhold fra nettet.