Aalbæk om flygtningedebat: Start med at åbne grænserne i Gentofte

16x9
Filmproducenten Peter Aalbæk kalder det ynkeligt, når danske kunstnere kritiserer den danske flygtningepolitik. Foto: Mads Nissen / Scanpix Denmark

Filmproducenten Peter Aalbæk langer ud efter danske kunstnere, der kritiserer den danske flygtningelovgivning. 

Den danske filmproducent og medstifter af Zentropa Peter Aalbæk langer ud efter kulturpersonligheder, der "skammer sig" over Danmarks flygtningepolitik.  

Her pointerer den farverige og kontante filmproducent, at der er meget stor forskel på, hvad man som kunstner siger - og hvad man gør. 

- Jeg har en kæmpe kærlighed til dem alle sammen. Men jeg synes, at der blandt den kulturelle elite er en afgrundsdyb forskel mellem, hvad man mener offentligt, og hvordan man eksekverer hele det etiksæt, som man postulerer, resten af landet skal efterleve, siger Peter Aalbæk på telefon fra filmfestivalen i Berlin til TV 2.

Dansk instruktør: Jeg skammer mig

Og det er netop filmfestivalen, der har bragt flygtningedebatten i fokus. Senest har instruktøren Thomas Vinterberg udtalt, at han skammer sig over det politiske liv i Danmark. 

Peter Aalbæk understreger i den forbindelse, at kritikken ikke er møntet på enkeltpersoner, men på branchen generelt. 

- Der er en tendens til, at eliten bor i pæne og meget lidt ‘farvede’ kvarterer. Børnene går i privatskoler uden indvandrere, siger han og fortsætter:  

- Vi slås allesammen med dobbeltmoral, men det er tydeligere, når man står massivt frem i medierne og mener en masse og intet eksekverer - så klinger det ekstra hult. 

Masser af plads i Gentoftes baghave

Ville de danske kunstnere og kulturpersonligheder virkelig gøre en forskel og berettige deres stemme i debatten, skulle de i stedet gøre noget, argumenterer Peter Aalbæk. 

- For mig er det ikke foreneligt at være den store humanist i det offentlige rum og så være meget elitær i det private rum. Jeg vil godt lægge hovedet på blokken over, at vi ikke ser en flygtning bosat i kunstnernes baghave. 

Men der bor jo heller ikke flygtninge i de fleste danskeres baghave? 

- Men den almene dansker står ikke og kæfter op. Eliten står og ser rene ud og har god samvittighed. Vil man lukke grænserne op, som står enhver frit for at mene, kan man passende starte i Gentofte, hvor mange af dem bor, siger Peter Aalbæk.   

Hvad mener du selv om regeringens flygtningepolitik? 

Jeg kan ikke hidse mig selv op til, at jeg skammer mig over Danmark. Vi er i toppen over lande, som tager imod flygtningen, så det er ude af proportioner, siger filmproducenten. 

Svært at være stolt af Danmark

Thomas Vinterberg er i Berlin med sin film ‘Kollektivet’, som ifølge instruktøren handler om fællesskab. Et begreb instruktøren mener, der er brug for i øjeblikket. 

- Jeg skammer mig over det danske ansigt udadtil, og jeg skammer mig over den skræmmekampagne, der har været i gang. Jeg skammer mig over det politiske liv i Danmark. Men bag det politiske liv findes stadig en befolkning af godhjertede mennesker, sagde Thomas Vinterberg på et møde før premieren på ‘Kollektivet’.

Vinterberg er ikke den første kulturpersonlighed, der har kritiseret den danske flygningepolitik. Tidligere har blandt andet Sofie Gråbøl i den britiske avis The Guardian fortalt, at hun synes, det er svært at være stolt af Danmark. 

- Jeg synes, det er et sørgeligt spild. Danmark har så mange ressourcer. Vi er et af verdens mest velhavende lande, og alligevel vil vi stille os op foran mennesker, der er i den mest sårbare situation, man kan forestille sig og har rejst i ugevis, og diskutere med dem, om deres guldkæde har sentimental værdi eller ej. Det er frastødende, sagde den danske skuespillerinde blandt andet til The Guardian. 

Vinterbergs kritik har været  heftigt debatteret på TV 2 Nyhedernes Facebook-side dagen igennem, og du kan deltage i debatten herunder.

"Jeg skammer mig over det danske ansigt udadtil, og jeg skammer mig over den skræmmekampagne, der har været i gang."

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Wednesday, February 17, 2016

Clooney ude med riven

Det er ikke første gang, den danske regerings flygtningepolitik er blevet kritiseret ved filmfestivalen i Berlin. 

Også den amerikanske skuespiller George Clooney har, i et interview med TV 2, langet kraftigt ud efter den danske smykkelovgivning. 

- Jeg bryder mig ikke om at tage folks ejendele for at betale for flygtningekrisen, sagde den amerikanske skuespiller i weekenden til TV 2. Du kan se interviewet med George Clooney herunder.