Derfor er det en dårlig idé at holde sig, når man drikker øl

Vi har testet en række tissemyter på urolog Jan Viberg Jepsen - her kan du læse rigtigt og forkert om tis og om 'at tisse'.

Det er fredag. Du er til fest.

Det er efterhånden en time siden, at du har indtaget den første øl - og du kan nu mærke, at den har tilbagelagt rejsen ned af affaldsskakten og presser på i affaldskontaineren. Altså blæren.

Du overvejer at holde dig en time endnu, i den tro at din blære måske udvider sig, og du måske ikke skal på toilet helt så ofte, som hvis du giver efter for tissetrangen med det samme.

Det og andre myter og spørgsmål om tis har vi stilet til urolog Jan Viberg Jepsen fra Herlev Hospital, for at få be- eller afkræftet dem fluks.

Men inden du dykker ned i tissemyterne i listen herunder, skal du gøre dig selv den tjeneste, at se videoen øverst.

To fjolser og testkaniner dyster om at holde sig længst, mens de indtager diverse væsker, for at gøre opgaven endnu sværere. Heldigvis er de bevævnet med voksenbleer.

Seks myter om tis

Man kan drikke for meget vand

Det korte svar: Ja.
Lægens svar:
- Vand kan være giftigt for kroppen - altså almindelig postevand. Det indeholder ikke nogle væsentlige salte, og selvom mennesket består mest af vand, så indeholder vi også nogle bestemte salte, kalium og natrium.
- Hvis du indtager for meget postevand uden salte, så fortynder du væsken i kroppen, og koncentrationen af natrium og kalium falder. Det kan give problemer med hjerterytmen.
- Men du skal drikke meget vand. Måske 6-7 liter om dagen, før kroppen ikke kan følge med. Den er nemlig lynhurtig til at reagere, hvis balancen tipper.
- De, der oplever vandforgiftning, er ofte psykisk syge, der har en forfærdelig trang til at drikke vand. Det kan også være i forbindelse med et stort medicinindtag. 

Man tisser i sengen, hvis man får fingeren ned i noget vand, mens man sover

Det korte svar: Nej
Lægens svar:
- Nej.

Det hjælper på vandladning at lade vand løbe

Det korte svar: Ja, det er bevist.
Lægens svar:
- Der er nogle ting, som underbevidst godt kan påvirke vandladningen. Når man hører vand, der løber, man skal ikke være ret gammel, før man bliver påvirket. Hvis man for eksempel har en mand, der ikke kan tømmer blæren ordentligt og skal lære at tisse hyppigere, så anbefaler vi altid, at han tænder vandhanen, hvis han har besvær med at tisse. Det virker reflektorisk. 

Det er en god idé, at holde sig, når man drikker øl, for så skal man tisse mindre

Det korte svar: Nej.
Lægens svar:
- Man kan ikke begrænse urinproduktion. Man kan godt holde igen, men så hober tisset sig op i blæren. Det er også muligt at udvide ens blære, men det sker ikke på en aften. Hvis man virkelig vil gøre det, så skal man træne sin blære til over flere måneder. Men det er en dårlig idé, da det kan give blærebetændelse, fordi man ikke tømmer den ordentligt.

Man kan ikke tisse med et erigeret lem (mest for piger)

Det korte svar: Jo.
Lægens svar: 
- Jeg vil tro, at næsten alle mænd har været nødt til at gøre det. Men svulmelæberne trykker på urinrøret, så i nogle tilfælde kan det være rigtig svært.

Når man kan tisse rødt med røder, kan man så også tisse blåt?

Det korte svar: Ja og nej. 
Lægens svar: 
- Ja, det er rigtigt med rødbederne. Men jeg kender ingen madvarer, der kan få dig til at tisse blåt.
- Der er dog et farvestof, methylenblåt, som kan farve dit tis blåt, hvis du indtager det. Vi bruger det, hvis vi skal se, om der kommer urin ud forkerte steder.

Hvorfor svier det, når Lasse fra redaktionen tisser?

Det korte svar: Der er noget galt.
Lægens svar: 
- Han må nok hellere opsøge sin læge. Og der skal det lige siges, at for fem, ti år siden, når man skulle undersøges, skulle man altid have en vatpind op i røret. Det gjorde, at mange mænd afstod fra at gå til lægen.
- I dag laver langt de fleste læger en tisseprøve i stedet. Så du kan trygt slå ham på skulderen, hvis han er nervøs for at gå til lægen.