Hold lige hesten inden du dømmer din kone: Det kan du lære af Else og Henry

Else og Henry Holm fra satireserien 'Grand Danois' findes også i den virkelige verden. Her er parterapeuternes gode råd til det fiktive ægtepar.

Henry Holm har lige været ved lægen. Han døjer med hæmorider.

Det er helt normalt. Noget, der rammer over halvdelen af alle over 50 år - særligt mænd. Alligevel er det ikke noget Henry Holm har lyst til at dele med resten af verden.

Se mere til Else og Henry TV 2

Else og Henry holm spillet af Bodil Jørgensen og Henrik Birch er et ægtepar i satireserien 'Grand Danois' på TV 2. 

Serien sendes hver tirsdag på TV 2 - undtagen tirsdag den 8. november - hvor TV 2 sender det amerikanske valg.

Men allerede nu kan du se forpremiere på TV 2 PLAY.

Men det har hans kone Else, der skadefro deler det med resten af verden.

Ovenstående er  en scene fra satireshowet 'Grand Danois' på TV 2. Og selvom Else virker meget ondskabsfuld i sin hakkende adfærd, fornemmer man tydeligt, at der ligger noget til grund for Elses supertarvelige facon. Og så er der noget sært genkendeligt over parret.  

Derfor har TV 2 bedt Martin Østergaard og parterapeut Rikke Thuesen kigge nærmere på det fiktive ægteparret Else og Henry Holm, for at kaste lidt lys på deres ægteskabelige problemer.

Else og Henry findes

For selvom vi griner af karakterne Else og Henry Holm, spillet af skuespillerne Bodil Jørgensen og Henrik Birch, så er de bestemt ikke grebet ud af den blå luft. De findes skam i virkeligheden.

- Overfladisk set er problemet, at Else er lidt af en bitch, der hakker på stakkels Henry, og udstiller ham over for omgivelserne, siger parterapeut Martin Østergaard, der har viget sit liv til at vejlede ægtepar som Henry og Else i sin praksis i København.

- Jeg kender Else og Henry udmærket. De kommer her i min praksis ofte, lyder det fra Martin Østergaard, og Rikke Thuesen stemmer i.

For Else og Henry Holms problemer er IKKE usædvanlige. Så hvis du kan genkende dig selv eller dine forældre i det fiktive par, skal du ikke føle dig særlig.

- I en typisk parholdskonflikt gælder det ofte, at konen ikke føler sig involveret eller værdifuld. Manden tager ud og spiller, og synes dybest set, at hun er en smule kedelig, siger Rikke Thuesen, der dog understreger, at rollerne ligeså godt kan være omvendt.

Afstemning

Else har det som en langtidsstegt frikadelle

Else er altså ikke vred uden grund. Hun mangler anerkendelse for det store arbejde hun bidrager med i hjemmet, som det ofte er tilfældet blandt ægtepar i den lidt ældre generation.

- Han er blevet lidt bange for hende. Og hun er vred og forsmået på ham, fordi han ikke anerkender og værdsætter hende, lyder forklaringen fra Rikke Thuesen.

Den anspændte stemning mellem Else og Henry er opstået efter mange års slid på forholdet og svigt fra Henry. Ifølge Martin Østergaard savner Else samvær og ægte kontakt med Henry. Men efter mange års forsøg på at nå ind til Henry har Else givet op. Og hun er derfor begyndt at overfalde ham verbalt. 

Se klippet herunder, hvor Henry nægter at invitere Else med ind i kortspilsklubben:

Else og Henry er et ægtepar i satireserien på TV 2 'Grand Danois'. De har øjensynligt været gift en del år.

- Men Else har det faktisk værre end Henry, fordi hun ikke kan trække sig ind i sig selv og lukke af eller gå væk og gøre noget andet, forklarer Martin Østergaard.

Eller i husmor-metafor:

- Hun langtidssteger som en lille frikadelle på en stegepande med sin kroniske savn og følelsen af ikke at blive set, hørt og forstået. Hun mister sig selv, siger Martin Østergaard.

Else har brug for opmærksomhed

Hvis Martin Østergaard fik ægteparret på besøg i sin praksis ville han prøve et par dialog-øvelser af på dem.

- I al dialog begår de hver især fejl, som skaber afstand mellem dem i stedet for at skabe nærhed og kontakt. Hun angriber. Han trækker sig, lyder det fra parterapeuten.

- Lidt mere simpelt forklaret, skal Else øve sig i ikke at angribe, men i stedet fortælle hvad hun er ked af. Og Henry skal øve sig i at gå til modangreb verbalt eller/og fortælle Else, hvad han ikke bryder sig om, at hun gør.

Rikke Thuesen mener, at Else grundlæggende hungrer efter opmærksomhed, hvorfor en smule mere fra hans side kunne hjælpe en hel del på forholdet. 

- Hun føler, at hun gør ting, og han ikke ser hende. Kvinder har i højere grad brug for den konstante men ikke kraftige opmærksomhed. Det kan for eksempel gøres ret simpelt med en buket blomster eller et lille kompliment engang imellem, siger Rikke Thuesen.

Generelt er der ingen simpel udvej for Else og Henry Holm, mener hverken Rikke Thuesen eller Martin Østergaard, hvorfor det nok kommer til at kræve lidt mere end en enkelt konsultation at løse deres problemer.