'Ternet Ninja' i eksklusiv klub – her er de mest sete danske film nogensinde

16x9
Den ternede ninja, der er blevet til ved en fejl på en børneslavefabrik i Thailand. Foto: Nordisk Film

Se listen nederst i artiklen.

Rigtig mange danskere har været i biografen for at se Anders Matthesens animationsfilm om Aske, der går i 7. klasse, som bliver ven med en levende ninjadukke.

Nu har 'Ternet Ninja' begået den sjældne bedrift at have solgt over 800.000 biografbilletter - helt præcis 803.346 billetter - og dermed er den optaget i en lille eksklusiv klub på 15 danske film, der har rundet det hjørne.

I dette årtusinde er det således kun sket to gange før – først med Lone Scherfigs 'Italiensk for begyndere', som i år 2000 solgte 828.000 billetter, og siden 'Klovn The Movie' fra 2010, som solgte 838.000 billetter.

- Det er et kæmpe eventyr. Jeg havde aldrig turdet regne med, at folk ville tage så godt imod den ternede ninja. Jeg er fuldstændig overvældet, siger Anders Matthesen i en pressemeddelelse.

Men en ting er, at billetsalget stryger derudaf. Den danske komiker oplever også enorm respons fra danskerne på sociale medier, hvor børn skriver, at det er deres yndlingsfilm, og voksne siger tak for, at ungerne får en kærlig opsang.

Samtidig får han tilsendt børnetegninger af Aske og Ternet Ninja og videoer fra unge mennesker til fest eller i byen, der danser til 'Pesto, som er en af filmens sange.

- Det er en utrolig følelse, at noget man har skabt, kan gøre folk så glade. Det er det, jeg er allermest taknemmelig over, siger Anders Matthesen.

I et kvart århundrede har hele Danmark været på kælenavn med Anders 'Anden' Matthesen.
I et kvart århundrede har hele Danmark været på kælenavn med Anders 'Anden' Matthesen. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Mest succesfulde film i 25 år

'Ternet Ninja' har på flere måder været en succeshistorie. Da filmen havde premiere i december sidste år, blev den overdynget med stjerner og hjerter fra både Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet, som blandt andet skrev: "Anders Matthesen har gjort det igen: En ny klassiker er født.”

Samtidig modtog filmen torsdag i sidste uge en Zulu Award for Bedste Film, og ugen inden blev det til tre Robert-priser. Det kan blive til to statuetter mere, da 'Ternet Ninja også er nomineret til to Bodil-priser for henholdvis Bedste Film og Bedste Mandlige Hovedrolle.

Anders Matthesen har blandt andet vundet en Robert for sangen 'Skubber det sne' fra filmen Ternet Ninja.
Anders Matthesen har blandt andet vundet en Robert for sangen 'Skubber det sne' fra filmen Ternet Ninja. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Hos Nordisk Film, der har stået for distributionen af 'Ternet Ninja', kalder man billetsalget helt enestående.

- Vi kan se på billetsalget mandag, at filmen også kommer til at gå godt i vinterferien, og derfor synes det nu blot at være et spørgsmål om tid, før både 'Italiensk for begyndere' og 'Klovn The Movie' bliver slået. Dermed er den på vej til at blive den mest succesfulde danske film i over 25 år, siger Frederik Honore, der er direktør i Nordisk film i en pressemeddelelse.

'Ternet Ninja' er baseret på Anders Matthesens egen børnebogsdebut af samme navn. Han har selv skrevet filmens manuskript, alle sangene og indtalt alle på nær to stemmer.

I 2004 var den danske komiker også manden bag animationsfilmen 'Terkel i knibe', som til sammenligning blev set af cirka 376.000 personer.

De ti mest sete danske film nogensinde

Olsen-banden ser rødt (1976)

'Olsen-banden ser rødt'. Foto: TV 2
1.201.293 billetter

Olsen-banden deruda’ (1977)

1.044.801 billetter

Olsen-banden går i krig (1978)

Pause under indspilningerne til den tiende Olsen-bande film 'Olsen-banden går i krig'. Foto: Ukendt / Scanpix Denmark
1.005.759 billetter

Op på fars hat (1985)

Foto: Op på fars hat / Op på fars hat
953.743 billetter

Olsen-banden overgiver sig aldrig (1979)

934.878 billetter

Midt om natten (1984)

Midt om natten Foto: Kim Larsen
922.923 billetter

Familien Gyldenkål sprænger banken (1976)

905.332 billetter

Far til fire i byen (1956)

Skuespiller Ib Mossin i rollen som Peter med Søs spillet af Birgitte Price. Foto: Snf / Scanpix
877.809 billetter

Krummerne (1991)

'Krummerne'. Foto: Bent K. Rasmussen / Scanpix
859.383 billetter

Den eneste ene (1999)

Instruktør Susanne Bier (tv) og skuespillerne Niels Olsen og Sidse Babett Knudsen fra 'Den eneste ene'. Foto: Bent Midstrup / Scanpix Danmark
843.472 billetter