Storebror fra julekalender er blevet kæmpestjerne i hit-serie

16x9
Fra den ishockey-glade storebror William til den blodtørstige viking Ivar the Boneless. Skuespiller Alex Høgh Andersen favner bredt. Foto: 'Tvillingerne og Julemanden' og 'Vikings' / TV 2/HBO Nordic

Alex Høgh Andersens karriere har udviklet sig med ekspresfart de seneste år.

I Danmark kender vi ham måske bedst som storebror William, der i ’Tvillingerne og Julemanden’ falder pladask for et spøgelse. Men i resten af verden er han bedst kendt som den hårdkogte viking Ivar the Boneless.

Den 24-årige Alex Høgh Andersen er kommet langt, siden han i 2013 havde rollen som storebror i TV 2s julekalender. De seneste år har han haft en af de helt store roller i succes-serien 'Vikings', der blandt andet bliver vist på HBO.

Her spiller han den forkrøblede og hævntørstige Ivar the Boneless, der er søn af vikingekongen Ragnar Lodbrok. En noget anden rolle end den, han spillede i 'Tvillingerne og Julemanden'.

Han debuterede i serien i 2013. Og siden er det gået stærkt.

Alex Høgh Andersen som Ivar the Boneless, der har fået sit navn på grund af knogleskørhed.
Alex Høgh Andersen som Ivar the Boneless, der har fået sit navn på grund af knogleskørhed. Foto: 'Vikings' / HBO Nordic

- Jeg kunne godt fornemme, at rollen ville udvikle sig til noget større, men det her havde jeg slet ikke turdet håbe på, fortalte Alex Høgh Andersen i et interview med TV 2 for to år siden.

Hans rolle har de seneste sæsoner været en af de mest centrale i serien, hvis femte sæson lige nu kører på HBO Nordic.

Siden 2016 har Alex Høgh Andersen spillet en af de bærende roller i HBO-succesen 'Vikings'. En noget mere blodig affære end den, han oplevede i 'Tvillingerne og Julemanden'.
Siden 2016 har Alex Høgh Andersen spillet en af de bærende roller i HBO-succesen 'Vikings'. En noget mere blodig affære end den, han oplevede i 'Tvillingerne og Julemanden'. Foto: 'Vikings' / HBO Nordic

- Stort set hver dag på settet er helt vild

Indspilningerne til vikingeserien foregår i Irland, hvor Alex Høgh Andersen også bor sammen med sin skuespillerkollega Marco Ilsø. 

Alex Høgh Andersen ses her sammen med Marie Højgaard Andersen og Martin Hempel Barkholt, der spiller titelrollerne som tvillingerne Signe og Peter i 'Tvillingerne og Julemanden'.
Alex Høgh Andersen ses her sammen med Marie Højgaard Andersen og Martin Hempel Barkholt, der spiller titelrollerne som tvillingerne Signe og Peter i 'Tvillingerne og Julemanden'. Foto: TV 2

Alex Høgh Andersen har tidligere fortalt TV 2 om hverdagen under optagelserne. Og optagelserne finder vitterligt sted hver dag, for eftersom hver sæson består af hele 20 afsnit, er det en omfattende produktion, der varer i månedsvis af gangen.

- Stort set hver dag på settet er helt vild med flere hundrede statister, store slag og sindssyge vikinger med blod overalt. En dag havde vi så mange statister, at vi slog den rekord, som filmen 'Braveheart' ellers havde haft i årevis. Så bliver man lige mindet om, hvilken skala man er oppe i, fortalte han dengang.

Den forkrøblede vikingesøn Ivar the Boneless er søn af Ragnar Lodbrok, som de første sæsoner i 'Vikings' var en bærende karakter.
Den forkrøblede vikingesøn Ivar the Boneless er søn af Ragnar Lodbrok, som de første sæsoner i 'Vikings' var en bærende karakter. Foto: 'Vikings' / HBO Nordic

Det lader dog til, at overvældelsen med årene er svundet en smule ind.

Blå bog: Alex Høgh

  • Født den 20. maj 1994
  • Opvokset i Skælskør
  • Bor til daglig i den irske hovedstad, Dublin
  • Begyndte på Eventyrteatret som 11-årig
  • Nåede til semifinalen i ’Scenen er din’ – også som 11-årig
  • Har studeret film og medievidenskab på Københavns Universitet

I et interview med DR fortæller Alex Høgh Andersen, at de tre år, han har været en del af serien, har betydet, at han har udviklet sig ekstremt meget og fået god solid praksis.

- Jeg kan virkelig mærke, at vi er blevet voksne mennesker nu. I begyndelsen var jeg bare fuld af overdrevet energi, mødte op på settet og hilste på alle og var helt oppe at køre. De må virkelig have tænkt: "Slap nu af, young guns", fortæller han.

Ikke færdig med Danmark

Selvom rollen i 'Vikings' har givet den 23-årige skuespiller et internationalt anerkendt navn på rekordtid, længes han hjem.

Han er derfor heller ikke i tvivl om, at turen går tilbage til Danmark, når han en dag er færdig med rollen som viking. Skuespillet agter han dog ikke at tage afsked med lige foreløbig.

- Jeg tror bare, jeg skal spille drag queen i et nyt dansk drama. Det mener jeg helt alvorligt. Hvis man vil væk fra en karakter, så skal man gøre det modsatte. Så ja, jeg vil gerne være dragstraight eller gay, jeg er fuldstændig ligeglad. Bare noget helt, helt andet, fortæller han til DR og fortsætter:

- Jeg vil så gerne lave noget med Anders-Thomas Jensen. Det er jo drengerøvene, og det er pissesjovt, samtidig med at det er lynende intelligent. 'Blinkende Lygter', 'De Grønne Slagtere', det er så højt niveau. Jeg glæder mig bare til at finde ud af, hvordan det er at arbejde på dansk og nørde det som et studie, ligesom jeg har gjort på 'Vikings'.

Om fremtiden byder på flere julekalenderroller, er ikke til at sige, men i december kan du hver dag følge Alex Høgh Andersen i 'Tvillingerne og Julemanden'.

Julekalenderen vises hver dag klokken 20.00 på TV 2 fra 1. december. Den genudsendes hver eftermiddag cirka klokken 16.15. På TV 2 PLAY kan du hver dag se ét afsnit forud.