Anmeldere roser McCartney, selvom stemmen er falmet

16x9
Paul McCartney spillede både gamle hits og et par sange fra sit nye album ’Egypt Station'. Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix

Den 76-årige The Beatles-stjerne gæstede fredag aften Royal Arena.

Det er 50 år siden, at det ikoniske Liverpool-band havde sin storhedstid.

Men det tidligere Beatles-medlem Paul McCartney rocker stadig verdens koncertscener, og fredag var han nået til København på sin 'Freshen Up Tour'.

Anmelderne er begejstrede, og både B.T, Gaffa og Politiken giver fem stjerner. Ekstra Bladet er dog ikke enig, og med tre stjerner konstaterer anmelderen, at ”Paul er færdig”.

Nyt og gammelt

Den udsolgte koncert bød både på de største hits fra Beatles-tiden, numre fra McCartneys solokarriere og fra tiden i Wings. Ifølge Politikens anmelder sang ’Macca’ sig gennem to en halv times rock’n’roll-koncert som en flabet ung knægt.

- Men det sværeste er helt klart, at skulle vælge imellem aftenens stjernestunder, skriver Kim Skotte, der er Politikens filmredaktør og musikanmelder.

I september 2018 udgav Paul McCartney sit syttende soloalbum 'Egypt Station', som han også luftede et par numre fra. 

Det var Paul McCartneys første koncert i København, siden han spillede i Parken i 2003. I mellemtiden har han været i Horsens, Herning og på Roskilde Festival.

Stemmen er også 76 år gammel

Alderen kan ikke undgå at sætte sine spor. Heller ikke på en rockstjerne. Og stemmen er da heller ikke, hvad den har været, mener flere af anmelderne.

- Især i de mere stilfærdige og indfølte numre, må McCartney stride forgæves imod alderens overmagt, skriver Politikens anmelder og fortsætter:

- Uanset hvor ungdommelig man ser ud, går naturen sin gang hen over stemmebåndene. Men McCartney tacklede situationen med værdighed, og nærmest naturstridigt var stemmen stadig fint klædt på til de vildeste rockhyl.

Tidens tand lagde Ekstra Bladets anmelder også mærke til.

- Selv klassikere som ’All My Loving’ og ‘Maybe I'm Amazed’ fremstod ordinære i løbet af showets matte første fem kvarter. Sidstnævnte udstillede englænderens stemmeproblemer. Han er ikke 75 længere. Det kunne høres, skriver Ekstra Bladets Thomas Treo.

Ryst bare posen lidt

Flere anmeldere bemærker, at Paul McCartney tilsyneladende har fundet en koncert-opskrift, som han ikke ser grund til at ændre.

Og som Ekstra Bladets anmelder skriver det:

- Han kalder sin nye turné 'Freshen Up', men det var meget, meget lidt, der var frisket op.

Ifølge Gaffas anmelder burde "Paul og Co overveje at skifte lidt ud i koncertens afsluttende time, der har fulgt den samme skabelon de sidste 16 år."

- Måske på tide at ryste posen, især med den faste blok ekstranumre, skriver Gaffas Jan Eriksen og fortsætter: 

- Når det er sagt, er McCartney - nu hvor han har droppet at farve håret - blevet en gråsprængt gentleman, der fortolker sine gamle og nye sange, stadig med denne her tilsyneladende udødelige 'I am one of the boys'-attitude. Helt blottet for alderens glansløse kynisme og ligegyldighed, lyder hans vurdering. 

Farvel - og på gensyn?

Spørgsmålet, der står tilbage efter en koncert leveret af en 76-årig rockstjerne, der debuterede for næsten 50 år siden, er helt naturligt: Hvor længe kan han fortsætte?

- Efter min mening skal han fortsætte, indtil han må hviske eller holde skilte op med teksten, skriver Gaffas anmelder.

- McCartney stopper forhåbentlig, inden han bliver ligegyldig. Ups, det er jo for sent, skriver Ekstra Bladets anmelder.

Politiken adresserer også McCartneys fremtid:

- Hvis dette var et farvel, var det godt nok et adjø med manér.