En cowgirl, en brandmand og Ørkenens Sønner på samme scene - men der er en god forklaring

Sunshine Band vandt med en særlig sang til Handicap Melodi Grand Prix. Nu stiller de op i talentprogram.

- Én vil være brandmand med økse, hjelm og vest. Andre vil vær´ cowboy, og ride rundt på prærien på sin hest.

Iklædt det de hver især drømmer om at prøve eller være, går Sunshine Band lørdag aften på scenen under den sidste auditionrunde i 'Danmark har talent'.

Her fremfører de 'Vi har vores drømme', som er den sang, de vandt Handicap Melodi Grand Prix med i 2016. Dengang optrådte de foran 800 tilskuere i Odense - nu bliver det foran publikum i salen og alle tv-seerne.

Det særlige ved bandet er, at det består af musikere fra Kulturhuset i Slagelse, der alle har et fysisk eller psykisk handicap.

Nogle er eksempelvis blinde, andre har Downs syndrom, og så er der dem med spastisk lammelse eller autisme.

Alle har en fælles interesse, som betyder, at de har valgt at bruge deres hverdag på musik. 

- De brænder for det at synge og spille. De har det som deres daglige arbejde og møder klokken ni hver dag og går hjem klokken 14, og vi beskæftiger os ikke med andet end musik, fortæller Henning Weisdorf, der er pædagogisk musiker på Kulturhuset. 

Den forgyldte guitar er trofæet, som bandet vandt ved Handicap Melodi Grand Prix i 2016. Dengang bestod bandet af 15 musikere, under 'Danmark har talent' var de 14 og i dag er 17 personer med i gruppen.
Den forgyldte guitar er trofæet, som bandet vandt ved Handicap Melodi Grand Prix i 2016. Dengang bestod bandet af 15 musikere, under 'Danmark har talent' var de 14 og i dag er 17 personer med i gruppen. Foto: Privatfoto / Privatfoto

Handicap Melodi Grand Prix

Det Danske Handicap Grand Prix (HGP) har været afholdt i forskellige dele af landet siden 1996. Grand prixet samler mellem 500 til 700 handicappede og primært udviklingshæmmede, som overværer konkurrencen imellem 10 udvalgte melodier. Personaledelen må højst udgøre 25 procent af medlemmerne i bandet. 

Kilde: Hgp.dk

Sangen, de fremfører, blev skabt i forbindelse med gruppens deltagelse i det årlige grand prix for handicappede, og den tager udgangspunkt i den enkeltes drømme.

- Vi kan godt lide at skrive sange om ting, der er almene. Det er ikke kun for folk, der er handicappede. Det, synes vi, at vi rammer med denne sang. Alle går med drømme om, hvad man godt kunne tænke sig, fortæller Henning Weisdorf. 

En drømmer eksempelvis om at rejse verden rundt og er klædt ud som globetrotter, en anden vil gerne være brandmand, trommeslageren drømmer om at spille med Kim Larsen, mens en fjerde gerne vil stå på scenen med de sjove fyre fra Ørkenens Sønner. 

- Da vi så havde samlet en buket af drømme og ønsker, tog jeg det med hjem og puslede en tekst og melodi sammen ud fra de brainstorms og brudstykker, vi havde lavet, siger Henning Weisdorf. 

Drømmer om hesteridning igen

Den 27-årige sanger i bandet, Anitta Holm Olsen, lider af spastisk lammelse - cerebral parese - og hun sidder derfor i kørestol.

Til højre er Anitta under Handicap Melodi Grand Prix i 2016.
Til højre er Anitta under Handicap Melodi Grand Prix i 2016. Foto: Privatfoto / Privatfoto

På scenen er hun klædt ud som cowgirl, ligesom hun var det under sin deltagelse i Melodi Grand Prix. 

- Min drøm er at komme op og ride igen, fortæller Anitta Holm Olsen, der har dyrket hesteridning gennem en årrække.

På grund af sine spatiske lammelser kan hun ikke i øjeblikket sidde overskrævs på en hest, men hun håber, at hun kan komme til det igen. 

Gennem syv år har Anitta Holm Olsen været en fast del af Sunshine Band, og der er flere grunde til, at hun synes, det er sjovt at være med. 

- Det er sammenholdet, musikken og fællesskabet.

Stå som en anden popstjerne

Henning Weisdorf ved godt, at kostumerne kan frembringe smil. 

- Det er vores opgave at vise 'Familien Danmark', at selvom man er handicappet, så kan man noget, og så er man noget, og vi synes ikke normalt, at det er vores opgave at få folk til at grine af vores musikere. Men vi synes, at kostumerne passede godt til sangen, og det var deres eget ønske. 

"Vi har vores drømme" sikrede Sunshine Band deres første sejr til Handicap Melodi Grandprix, og siden har de optrådt ved andre handicapfestivaler, ligesom de hver fjortende dag spiller på en café, der er tilknyttet Kulturhuset.  

Lørdag stiller de sig så op i 'Danmark har talent', og for musikentusiasterne var det en fornøjelse at fyre den af foran en stor mængde mennesker.

- Det bliver jo ikke større end at kunne stå som en anden popstjerne og spille sine egne sange, siger Henning Weisdorf.

Se hvordan det går Sunshine Band og de andre talenter i 'Danmark har talent' lørdag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.