STEM: Hvilke film og serier er de bedste fra 2017?

16x9
Michelle Williams i rollen som Randi Chandler i 'Manchester by the sea'. Foto: Claire Folger / Scanpix

Anmelderens favorit fik ham til at græde snot. Men hvad er din vurdering?

2017 lagde ud med et brag på filmfronten, da et hav af film kæmpede om de prestigefyldte priser til årets Oscar-uddeling.

'La La Land' blev aftenens største vinder med seks priser, men til allersidst blev favoritten bogstaveligt talt snydt, da gik glip af kåringen som "Bedste film" - en pris, der i stedet gik til 'Moonlight'.

Spørger man filmekspert og vært på radioprogrammet Soundvenue filmcast Martin Bunk, er det dog ikke nogle af disse film, der er blandt årets bedste.

Vinderen af bedste mandlige hovedroller og bedste originale manuskript var Martin Bunk dog anderledes begejstret for. 'Manchester by the sea' har nemlig sneget sig ind på listen, som du kan se nedenfor.

De bedste film i 2017

Manchester by the Sea

Skuespiller Casey Affleck, Michelle Williams and instruktør Kenneth Lonergan fra 'Manchester by the sea'. Foto: NEIL HALL / Scanpix Denmark
'Manchester by the Sea' handler om en mand, der tvinges tilbage til den lille fiskerby i Massachusetts, som han ellers havde forladt efter en sønderrivende, tragisk hændelse.

- Det er nok den stærkeste film, jeg har set i ti år. Jeg lignede et rivejern i ansigtet, efter jeg havde set den, og jeg havde snot hængende ud af næsen. Den er virkelig rørende - især når man selv har børn, siger filmekspert og vært på Soundvenue filmcast Martin Bunk.

The Square

Holdet bag filmen The Square, fra venstre, producer Erik Hemmendorff, Claes Bang, Elisabeth Moss, instruktør Ruben Ostlund, Christopher Læssø og Dominic West. Foto: LOIC VENANCE / Scanpix Denmark
'The Square' handler om Christian, der er kunstnerisk leder på et museum i Stockholm, og foregår mens han gør klar til åbningen af museets næste installationsprojekt.
Selve filmen er ifølge Martin Bunk ikke som sådan drevet af historien, men mere af en række sketches, som udstiller det moderne vestlige menneske og dets hykleri.
- Man kan virkelig genkende sig selv i denne film, for den handler om det vestlige menneske, der vil det hele så godt, men som ikke kan leve op til det, når det kommer til stykket, siger han og fortsætter:
- Sjældent har jeg grint så meget.

Blade Runner 2049

Harrison Ford og Ryan Gosling spiller hovedrollerne i den nye 'Blade runner'. Foto: MARY TURNER / Scanpix Denmark
'Blade Runner 2049' er en efterfølger til 'Blade Runner' -filmen fra 1982.
Fortællingen foregår i 2049, hvor vejrsystemerne er kommet ud af balance, hvilket får klimaet til at opføre sig højst uforudsigeligt. Men selvom plottet er godt, er det ikke dét, filmeksperten lægger vægt på.
- Jeg er jo kæmpe fan af den oprindelige film, så det var med rædsel, at jeg hørte, at de ville lave denne film. Men de 2,5 time, som den varer, er ikke et minut for meget. Særligt er den visuelt meget stærk - man ville kunne hænge alle stillbilleder fra den op på sin væg - og lydsiden er fantastisk, siger Martin Bunk.

Nocturnal Animals

Skuespiller Aaron Taylor-Johnson, instruktør Tom Ford og skuespillere Amy Adams og Jake Gyllenhaal. Foto: TIZIANA FABI / Scanpix Denmark
'Nocturnal Animals' handler om en succesrig men ulykkelig galleriejer, der en dag modtager en roman, som er skrevet af hendes eksmand, hun forlod 20 år tidligere. Bogen er en voldsom fortælling om en brutal gerning, der fører til nådesløs hævn.
Helt basalt kan man ifølge Martin Bunk sige, at filmen er en metafortælling om at blive gevaldigt røvrendt i et forhold.
- Instruktøren Tom Ford er måske den mand, jeg hader mest i verden. Han ser virkelig godt ud, han er en succesfuld designer, og så laver han lige sådan en film her, siger Martin Bunk og fortsætter:
- Skuespilpræstationerne er fremragende, og den har særligt én intens scene, som du har lyst til at flygte fra, men som i 20 minutter holder dig fast i et ubehageligt jerngreb.

Prøven

Instruktør og manuskriptforfatter Cristian Mungiu. Foto: VALERY HACHE / Scanpix Denmark
'Prøven' handler om en læge, der bor i en lille by i Rumænien. Hans datter klarer sig fint i slutningen af gymnasiet, da hun udsættes for et groft overfald. Herfra forsøger hendes far både at opklare overfaldet og samtidig gøre datterens sidste eksamen nemmere ved at bestikke sig vej frem i det rumænske samfund, der er gennemsyret af korruption, vrede og paranoia.
- I instruktøren Cristian Mungius film skal man bruge knolden, og det er en kæmpe kvalitet. Det er en film, der bliver hos én længe, fortæller Martin Bunk, der tildeler filmen en femteplads på listen over 2017s bedste film.
Afstemning

Bedste serier 2017

2017 har i den grad også stået i seriernes tegn, hvor både streamingtjenesterne Netflix og HBO har haft kronede dage. Blandt andet er antallet af abonnenter på Netflix i 2017 steget fra 93 til 109 millioner.

- Det har været et stærkt serieår. Der har været sindssygt meget, der har været overdrevet godt. Sjove, begavede, dybe og samfundskritisk serier, siger serieanmelder Tobias Bukkehave. 

Hans personlige favorit er 'The Handmaid's Tale', der efter hans vurdering topper listen over årets bedste serier. 

Anmelderens favoritserier fra 2017

The Handmaid's Tale

The Handmaid's Tale Foto: HBO
Den dystopiske tv-serie 'The Handmaid's Tale' skildrer et samfund i en nær fremtid, hvor en ekstremt religiøs bevægelse har overtaget magten, efter en katastrofe har ramt USA.
I centrum af historien er trælkvinderne, de såkaldte handmaids, der som moderne slaver bliver undertrykt af den herskende klasse.
- Det er en modig og nervepirrende science fiction-serie, der på en helt særlig facon berører sin samtid, siger serieanmelder Tobias Bukkehave.

Better Things

Pamela Adlon spiller hovedrollen i Better Things. Foto: ROBYN BECK / Scanpix Denmark
Sam Fox er fraskilt mor med tre piger. Den ene er teenager, de to andre er godt på vej. Derudover er hun skuespiller - og hvis man kender lidt til Hollywood, så ved man, at det er et barsk sted for kvinder over 40.
Den verdenskendte komiker Louis C.K. har skrevet serien med seriens hovedperson Pamela Adlon. Og netop personerne gør, at serien fortjener en andenplads på listen, siger Tobias Bukkehave:
- 'Better Things' er velskrevet og en knivskarp komedie med et charmerende og ret atypisk persongalleri.

Mindhunter

Mindhunter Foto: Netflix
Serien 'Mindhunter' er baseret på et virkeligt arbejde med seriemordere, der er beskrevet i kriminalbogen 'Mind Hunter: Inside The FBI's Elite Serial Crime Unit'.
I serien følger man to agenter, der prøver at forstå mordernes handlinger.
- Den føles helt anderledes end forventet, og derfor er den et fremragende take på kriminalgenren, siger Tobias Bukkehave.

Stranger Things 2

Skuespiller Gaten Matarazzo fra serien 'Stranger Things'. Foto: BERTRAND GUAY / Scanpix Denmark
Sci-fi-serien, der forgår i 1980-ernes USA, tog hele verden med storm, da Netflix lancerede første sæson i 2016. Mere end 14 millioner mennesker har set serien, og nu er anden sæson også at finde i top fem over årets bedste serier. 
- 'Stranger Things 2' er årets bedste firser-pastiche. Den er sød, eventyrlig og proppet til randen med barndommens nostalgi, siger Tobias Bukkehave om serien, der foregår omkring Halloween i 1984. 
 

Game of Thrones sæson 7

Danske Nikolaj Coster-Waldau spiller rollen som Jaime Lannister i 'Game of Thrones'. Foto: MARIO ANZUONI / Scanpix Denmark
Den behøver vel næppe nogen introduktion?
- Det er verdens største tv-serie, og den ændrede både karakter og tempo i sin syvende sæson, så den er stadig en af de allerbedste, siger serieanmelder Tobias Bukkehave, der føler sig nødsaget til at have serien med i sin top fem på grund af dens store succes. 
Fantasy-serien følger den indædte kamp for pladsen på jerntronen med både drager, sværd, riddere og magi.
Afstemning

Spild ikke tiden

Filmanmelder Martin Bunk har dog ikke kun haft gode oplevelser foran skærmen og i biografen i 2017.

Når det kommer til de dårligste film fra året, der er gået, har Martin Bunk en liste af film, han mener, man bør undgå.  

Det gælder 'Flatliners', 'Transformers: The Last Knight', 'The Circle', 'Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales' og 'The Snowman'. 

Serieanmelder Tobias Bukkehave har heller ikke været begejstret for alt, han er blevet præsenteret for, men da serieverdenen er stor, vil han nødig sætte navn på noget af det. 

- Hvis jeg siger, jeg er skuffet over en serie, så er der alligevel mindst 50 andre, der er endnu værre, forklarer Tobias Bukkehave.