Line Baun forsvarer 'store patter': Har selv råbt det, der er meget værre

16x9
Tidligere tv-vært Line Baun Danielsen er som ishockeyspiller selv vant til en grov tone i omklædningsrummet. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Som ishockeyspiller er den tidligere tv-vært Line Baun Danielsen på ingen måde forarget over landsholdets sejrsjargon.

- Hvem var det, der vandt i dag? Det var dem fra Danmark af. Hey, hey, hey. Store patter!

Sådan lød det sejrsråb, som herrernes fodboldlandshold råbte i et irsk omklædningsrum efter kvalifikationen til det kommende VM – og som fik en debat om sexisme til at blusse op herhjemme.

Men tidligere tv-vært Line Baun Danielsen finder diskussionen smålig og mener, der bør være vigtigere ting at beskæftige sig med.

sin blog beskriver hun, hvordan hun som ishockeyspiller siden 13-års alderen selv ”har skrålet med på de værste kampråb”.

- Jeg har taget ord som pik, kusse, lebbe, spasser og patter i min mund sammen med mine kvindelige holdkammerater. Vi har strippet på restauranter i udlandet, skriver Line Baun Danielsen og nævner også at have moonet og bøvset om kap.

Den tidligere tv-vært medgiver, at tonen i et omklædningsrum nogle gange er barsk og plat. Men den er også et frirum, mener hun. Ikke kun for mænd, men også for kvinder, der kan være mindst lige så grove i munden.

- Vi er kommet for langt ud, hvis et sportshold m/k ikke må ”skeje” lidt ud og råbe det, de har lyst til i et omklædningsrum uden at blive kaldt sexister, skriver Line Baun Danielsen.

Sexistisk mod hysterisk

Blandt de, der ikke syntes, at fodboldholdets sejrsråb var i orden, er Everyday Sexism Project Denmark (ESPD), som mener, at slagordene er med til at skabe et bestemt kvindesyn.

- For at komme sexisme til livs er det også mænd, der skal få hænderne op af lommen og sige fra over fra deres venner og omgangskreds, når de laver sexistiske jokes, siger ESPD's forkvinde, Maria Vicky Lindbaum, til DR.

Afstemning

Omvendt har flere kvinder, ligesom Line Baun Danielsen, kaldt anklagen for hysterisk og paradoksal. Blandt andet sprogforsker Marianne Rathje ved Syddansk Universitet samt den kvindelige landsholdsspiller Sanne Troelsgaard.

- Jeg synes da bare, det kunne være sjovt, hvis vi råbte det samme, har sidstnævnte udtalt.

Rollemodeller

Siden debatten blev rejst, har spørgsmålet været behandlet i både medier og af Fodboldens Etiske Råd, som er en uvildig instans oprettet af DBU.

Her anbefaler rådets medlemmer landsholdsspillerne at leve op til de regler for god opførsel, som de selv har været med til at udforme med bogen ’Vi spiller for Danmark’.

Det indebærer ordentlig opførsel som rollemodeller både på og udenfor banen. Herunder også på udflugter og sociale medier.

Om sejrsråbets indhold er decideret krænkende eller ej, har rådet dog ikke ville gøre sig til dommer for.

- Vi har ikke taget stilling til, om de er gået over nogen streg. Vi har bare konstateret, at nogle mener, de er, siger rådets formand, Per Larsen.

Se landsholdets omdiskuterede jubelscene her:

Landsholdsheltene fejrer sejren i omklædningsrummet Video: Anders Hjort