Derfor bestiller James Bond sin drink 'shaken not stirred'

De berømte tre ord har indbragt Sean Connery en 90. plads på det amerikanske filminstituts top 100-liste over berømte filmcitater

Når den verdenskendte spion bestiller drinks i baren, er det rimeligt forudsigeligt, hvilken gift han foretrækker.

I filmene kan det dog godt variere lidt, om James Bond bestiller en almindelig Martini, en vodka Martini, eller endda en Vesper Martini, men en ting er sikkert, den skal være rystet og ikke omrørt.

Men hvorfor er det egentlig, at Hr. Bond insisterer på at få rystet sin Martini?

James Bonds første Martini

Første gang, James Bond får sig en shaken not stirred på filmlærredet, er i filmen Dr. No.

I filmen Goldfinger hører vi hovedpersonen sige de berømte ord første gang, hvilket har indbragt Sean Connery en 90. plads på det amerikanske filminstituts top 100-liste over berømte filmcitater.

Den eneste gang 007 fraviger sit Martini-princip, er i filmen Casino Royal, da han netop har tabt rigtig mange penge ved pokerbordet. 

Bartenderen spørger, om han vil have sin Martini shaken eller stirred, hvortil James Bond vrisser ad ham:

- Do I look like, I give a damn?.

Stor forskel på shaken og stirred

For er det egentlig ikke fuldstændigt lige meget, om en Martini er omrørt eller rystet? Ikke hvis du spørger en af Danmarks bedste bartendere Hardeep Singh Rehal. Der er stor forskel på de to, forklarer han.

Når man shaker en cocktail sker der tre vigtige ting. Isen smelter og fortynder drinken, og det gør den mere blød og rund.

- Smeltevandet får også alkoholen til at åbne sig op, hvilket frigiver flere aromaer og nuancer, siger Hardeep Singh Rehal.

En anden vigtig ting der sker, når man shaker en cocktail, er, at smeltevandet afgiver temperatur, så cocktailen bliver dejlig kold.

Og en tredje og helt specielt ting der sker, når man shaker en cocktail, er, at væsken i shakeren bliver iltet af alt rysteriet.

- Det gør, at alkoholen åbner op på en lidt anden måde, end hvis den bare er fortyndet ned. Drinken ændrer tekstur, den bliver lettere, mere blød, og der ender med at ligge mikroskopiske stykker af isflager på toppen af drinken, som også er med til at gøre drinken lettere, siger Hardeep Singh Rehal.

Bortset fra iltningen, gør mange af de samme kemiske processer sig også gældende, når man omrører en Martini, men det tager en hel del længere tid.

En rørt Martini er helt klar i farven og mere ren, eller for nogen mere skarp, i smagsudtrykket, derfor kan den også være sværere at drikke, da der ikke er en masse iltbobler til at bløde smagen op.

Alkoholen træder altså mere frem i den omrørte version, og hvis nu alkoholen ikke er af den bedste kvalitet, så kan det måske være en fordel at afrunde smagen med iltningen.

Man opnår altså nemmere og hurtigere en silkeblød Martini ved at ryste den, og så kender man James Bond.

Det skal gå stærkt, for han har altid lidt travlt med at redde verden, men det skal naturligvis ikke gå udover smagen på den benhårde spions Martinier.

Sådan laver du en vaskeægte Bond-Martini

Hvis man skal have en ægte James Bond-Martini, skal man se efter i den første af Ian Flemings romaner om den smokingklædte helt ”Casino Royal.

Her opfinder han den såkaldte Vesper Martini, der består af:

  • 3 dele Gordon’s gin
  • 1 del vodka
  • ½ del Kina Lillet
  • Rystet til det er iskoldt, serveret med en stor tynd citronskræl.

Kina Lillet er ofte sammenlignet med vermouth, som en original Martini indeholder. Men der er en verden til forskel, da Kina Lillet indeholder kinabark, der gør smagen langt mere bitter end vermouth, der indeholder malurt.

Nu om dage hedder det ikke længere Kina Lillet, men blot Lillet, der fås i tre forskellige udgaver blonde, rose og rouge.

Den berømte cocktail bliver kaldt for Vesper, da den er opkaldt efter den kvindelige dobbeltagent Vesper Lynd, som James Bond forelsker sig i.

Respekter historien – det smager bedre

James Bond skiller sig også ud med sine Martinier ved at bestille dem med vodka. Det lyder måske ikke så specielt nu til dags, men cocktailverdenen så anderledes ud engang, forklarer Hardeep Singh Rehal.

- At bruge vodka i en Martini er selvfølgelig en smagssag, men vodka blev først introduceret til Martini ret sent. Martini med gin stammer helt tilbage fra sin forfader Martinez, der kan dateres tilbage til 1860'erne. Vodka blev først introduceret til det amerikanske marked i 1930’erne i slutningen af forbudstiden, men blev først rigtig populært i 1950'erne, siger han.

Derfor er det i et Martini-perspektiv en ret moderne ting at hælde vodka i den, og hvis nu man er i tvivl om, det er sådan, man bør tage sin Martini, har bartenderen denne måde at stille det op på.

- Kan man bedst lide en ret neutral og ren smag, tager man sin Martini med vodka, og kan man godt lide, at der sker lidt mere på smagsløgene, tager man den med gin.

- Personligt syntes jeg, at gin altid vil være det korrekte at bruge i en Martini. Man respekterer historien, og så smager det bare bedre, siger han.